Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svojim rukama

VIDEO Prvi u Hrvatskoj izgradili automobil na solarni pogon!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zadarski učenici napravili su velik tehnološki pothvat. Prvi su u Hrvatskoj proizveli automobil na solarni pogon. Ima jedno sjedeće mjesto i tri kotača. I što je zanimljivo - izgrađen je rukama učenika, a novcem - Europske unije!

Automobil na solarni pogon benzinsku crpku neće upoznati, jer mu ne treba. Da bi ostvario maksimalnu brzinu od 50 kilometara na sat treba mu samo sunčan dan. Inovatori zaslužni za prvi hrvatski solarni automobil su učenici prvog i drugog razreda zadarske strukovne škole. Slične solarne jurilice uskoro će predstaviti još 4 hrvatske škole.

Pročitajte i ovo Sidro oštetilo cjevovod Balticconnector Hibridno ratovanje Sigurnost milijarde ljudi je ugrožena: "Znamo što su Rusi razvili za ratovanje pod morem" Europski parlament sdp objavio liste DIP od ponoći prima kandidature za Europski parlament, za kršenje izborne šutnje ozbiljne novčane kazne

'Cilj samog projekta koji je vrijedan 190.000 eura je da svaka od ovih škola izradi električno vozilo. Solarno električno vozilo koje će imati dakle pogon na solarnu energiju. Konačni kraj projekta je u 9 mjesecu u Sisku gdje bi se tih pet vozila trebalo prezentirati', kazao je Tihomir Tomčić, ravnatelj škole.

>>
Posao za pohvalu: Škola prodaje struju!

Zadarski genijalci su dobili kotače i aluminjske profile. Sjedalo volan i kočnice su dizajnirali sami. Solarno vozilo teško je 350 kilograma, dugačko tri metra. Ima tri kotača od bicikla a jedan je pogonski. Energija ulazi kroz šest fotonaponskih solarnih panela. Konstrukcija je autorsko djelo 10 zadarskih učenika.

'To smo sve sami morali spojiti. Zavarivalo se sa aparatom za aluminij, cijela konstrukcija je aluminijska. Radili smo negdje oko mjesec dana. On se ne treba puniti, samo se treba staviti na sunce', kazao je jedan od učenika.

Ravnatelj je vrlo ponosan na svoje učenike. 'Puno sati puno truda je uloženo ali i znanja i vještina i moram reći da sam ponosan na ovu djecu jer to što oni mogu, to je fenomenalno', kazao je Tomčić. A punjenje solarne strijele u Gradu Sunca naravno neće biti nikakav problem.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene