Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U EU kazna 3.000 eura

'Kazne za neimanje zimske opreme su premale!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premale su kazne za neimanje zimske opreme, smatraju Hrvatski cestovni prijevoznici, a to su istaknuli i u pismu koje su jutros uputili nadležnim ministarstvima.

Europske zemlje drakonski kažnjavaju vozače bez zimske opreme, a u Hrvatskoj je ta kazna slična onoj ako niste vezani pojasom.

Pročitajte i ovo Snijeg pada na višim predjelima Gorskog kotara i Like Očekuje se i sutra Snijeg pada na višim predjelima Gorskog kotara i Like: Pogledajte koliko ga ima 750.000 prometnih prekršaja prošle godine Pokrovitelj Osiguraj.me 750.000 prometnih prekršaja prošle godine: Znate li kolike su kazne za najčešće?

'U nama susjednim zemljama (Slovenija, Italija, Austrija) postoje stroge kazne za neimanje zimske opreme, pogotovo ako takav postupak uzrokuje zastoj u prometu. Imamo dokaz da je jedan naš prijevoznik platio kaznu od 3.000 eura i morao je promijeniti odmah osam guma, a sve je vrijeme bio u tzv. 'carinskoj žici' te je dobio zabranu ulaska u Italiju od tri mjeseca, a 'samo' je uhvaćen bez adekvatne zimske opreme. Naši pak zakonski propisi su toliko blagi da je to nepošteno prema 90 posto prijevoznika koji kupuju zimsku opremu, u odnosu na onih 10 posto koji je nemaju, a svojim nemarom uzrokuju zastoje i prometne nesreće i za to budu kažnjeni kao da nisu bili vezani pojasom', napisao je Marijan Banelli, predsjednik Hrvatskih cestovnih prijevoznika u pismu upućenom Ministarstvu unutarnjih poslova i Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture.

>> HAC o zastoju na A3: Tko nije htio platiti cestarinu pustili smo ga, ostali su plaćali

Reakcija je to na veliki zastoj na autocesti A3 koji su uzrokovali šleperi bez zimske opreme. 'Ti isti su uzrokovali više satne zastoje na A3. 120 djece bilo je izloženo zimi i snijegu gotovo pet sati. Njihovi kolege s ispravnom opremom morali su ni krivi ni dužni čekati satima u snijegu i ledu, bez hrane i vode, trošeći gorivo. Istima je nanesena velika materijalna šteta koju im nitko neće nadoknaditi. Zimske službe i policija krajnjim su naporom morali uklanjati prekršitelje s autocesta. Sve je to nepotreban trošak na račun poreznih obveznika ove zemlje', napisao je Banelli.

Stoga predlaže da se u slučaju ovakvih nesreća primijene drakonske kazne za one koji nemaju zimsku opremu, ali i pravila po uzoru na propise koji su na snazi u Europskoj uniji: 'Apsolutno je nejasno zašto se ne primijene rigorozne mjere prema prekršiteljima koji ugrožavaju živote naših građana. Isto tako, nejasno je zašto RH ne primijeni propis koji je na snazi već godinu dana u zemljama EU da se u slučaju zastoja na autocestama napravi prolaz kroz sredinu dvaju prometnih traka autocesta, na način da se sva vozila izmjeste lijevo i desno od sredine i tako naprave prolaz za interventna vozila. Nadamo se da ćete ozbiljno shvatiti ovaj naš prigovor i ubrzano pristupiti promjeni zakonskih propisa u skladu s EU praksom'.

'Uvijek postoje pojedinci koji misle da su jači i od vremenskih uvjeta i od zakona i od svega i redovito izazivaju probleme', rekao je jučer Milan Stanković, direktor sektora za održavanje u HAC-u, osvrćući se tako na vozače bez zimske opreme zbog kojih je i došlo do zastoja na A3 koji je uzrokovao probleme.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene