Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novinar završio u zatvoru

Smijemo li i gdje napisati ACAB? Odvjetnica: "Nije isto vrijeđati policiju na ulici i na društvenim mrežama"

Ilustracija: Marko Jurinec/PIXSELL
Ilustracija: Marko Jurinec/PIXSELL
"ACAB" ("All cops are bastards"), "Živio ćaća", "Tuđman je zločinac", "HDZ lopovi!", "Policajci lešinari"... To su samo neki od primjera stavova izrečenih u javnosti ili na društvenim mrežama, a čiji su autori nedavno prekršajno prijavljeni te su završili u zatvoru ili s nešto lakšim novčanikom.

Najnoviji slučaj koji je izazvao lavinu reakcija jučerašnje je privođenje novinara Indexa Gordana Duhačeka. On je, prema tvrdnjama policije, priveden zbog neodazivanja na poziv da dođe na razgovor te je zbog objave u kojoj je na Twitteru napisao akronim ACAB nepravomoćno proglašen krivim. Za to mu je predviđena novčana kazna koja će biti umanjena za 300 kuna jer je dan proveo u zatvoru, dok će presuda zbog satiričke obrade pjesme "Vilo Velebita" biti donesena četvrtak.

Pročitajte i ovo Nina Obuljen Koržinek Plenkovićeva uzdanica Ministrica je puna vjere i nade: ''Kazneni zakon unaprijedit će status novinara'' Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a Za Dnevnik Nove TV Predsjednik HND-a o obratu u slučaju lex AP: "Ovo je ustupak pod pritiskom, ali i zamka. Sad imamo još više razloga za prosvjed''

Isti sudac koji je osudio novinara Indexa u veljači je proglasio Zorana Ercega krivim za remećenje javnog reda i mira jer je prilikom otkrivanja spomenika prvom hrvatskom predsjedniku uzvikivao kako je "Franjo Tuđman ratni zločinac". Ercegu je tada dosuđeno 15 dana zatvora, godinu dana uvjetno te je dobio i jednogodišnju zabranu prilaska spomeniku.

Sličan incident dogodio se i krajem srpnja na Korčuli kad je prilikom posjeta premijera Andreja Plenkovića jedan muškarac počeo uzvikivati "Živio ćaća". Policija je tada s mjesta događaja odvukla muškarca za kojeg su zaključili da ozbiljno narušava javni red i mir. Protiv njega je podnesen optužni prijedlog zbog sumnje da je počinio prekršaj iz članka 13. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Navedeni članak propisuje kako će se osoba koja se "na javnom mjestu tuče, svađa, viče ili na drugi način remeti javni red i mir, kazniti novčanom kaznom u protuvrijednosti domaće valute od 50 do 200 DEM ili kaznom zatvora do 30 dana".

"Na Facebooku istresli dušu"

Za remećenje javnog reda i mira optužen je i 18-godišnji Marko Starčić, koji je u kolovozu 2017. godine u prisutnosti premijera Plenkovića uzviknuo "HDZ, lopovi". Odlukom Prekršajnog suda lani je nepravomoćno oslobođen krivnje.

I dok su Erceg i Starčić optuženi zbog remećenja javnog reda i mira na javnom mjestu, dvojica mladića koji su na internetu odlučili "istresti dušu", novčano su kažnjeni nakon što su pod tekst o zapljeni droge na jednom lokalnom portalu u komentarima vrijeđali policiju.

"Neka mi protresu k***c i stave si ga u usta", napisao je muškarac iz Slavonskog Broda pod tekst na portalu i Facebook stranici ebroda o zapljeni droge i uličnoj redukciji, dok je drugi muškarac pod tekst napisao „de lešinari“.

Brodska policija tada je poručila da "nema razlike između vrijeđanja ili omalovažavanja za vrijeme postupanja policije ili vrijeđanja i omalovažavanja naknadno neprimjerenim komentarima na društvenim mrežama".

Alaburić o slučaju Duhaček: "Povrijeđena je sloboda izražavanja"

Odvjetnica i stručnjakinja za medijsko pravo Vesna Alaburić smatra kako je u slučaju novinara Indexa došlo do teške povrede prava na slobodu izražavanja.

"Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira štiti red i mir na ulicama i drugim javnim mjestima i nikako se ne može primjenjivati na autore medijskih sadržaja i poruka na društvenim mrežama. Što se tiče samog komentara 'ACAB', i policija i sudovi moraju voditi računa da sloboda izražavanja štiti i pravo na iznošenje uvredljivih vrijednosnih sudova. U demokratskim društvima dopušteno je koristiti izraze koji šokiraju, vrijeđaju, uznemiruju dio populacije, i takva komunikacija ne smije biti povod za akcije represivnog dijela državnog aparata", smatra odvjetnica koja ne pamti da je novinar prekršajno prijavljen zbog iznošenja vlastitih stavova na društvenim mrežama.

Naglašava kako, unatoč stavu policije, postoji razlika između vrijeđanja policije na javnom mjestu i društvenim mrežama.

"Naravno da postoji razlika. Policija treba uživati posebnu zaštitu za vrijeme postupanja, pa je opravdano kažnjavati ljude koji uvredama, omalovažavanjem ili na drugi način sprječavaju ili ometaju postupanje policije. Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira upravo to i čini. Međutim, policija ne može i ne smije uživati veću pravnu zaštitu kad se radi o medijskim sadržajima ili komunikaciji na društvenim mrežama. Ne postoji nijedan opravdani razlog zbog kojeg bi bilo slobodno komentiranje, primjerice, postupaka liječnika, sudaca ili političara, ali ne i policije. Iznošenje grubih, uvredljivih komentara o postupcima pojedinaca ili pripadnika neke profesije mora biti potpuno slobodno, naravno ako počiva na dostatnoj činjeničnoj osnovi. Ni u jednoj demokratskoj zemlji policija nije izuzeta od pravila javnog komuniciranja koja vrijede za sve ljude, sve profesije, sve institucije. Ako odgovorna osoba u policiji smatra da neki komentar u medijima ili na društvenim mrežama vrijeđa ugled policije, neka podnese privatnu tužbu i tako pokrene sudski postupak, kao i bilo koji građanin ili institucija u ovoj zemlji. U protivnom ćemo smatrati da još uvijek živimo u zemlji u kojoj su neki 'jednakiji' od drugih i u kojoj se još uvijek državni represivni aparat koristi radi zaštite tih 'jednakijih'", kaže Alaburić.

"Imamo dobre zakone"

Stanje slobode medija u Hrvatskoj ocjenjuje pozitivnim, ako je promatramo kroz prizmu zakonodavstva i pravosuđa.

"Naši su zakoni uglavnom usklađeni s najvišim demokratskim pravnim stečevinama, a sudovi u sve većoj mjeri primjenjuju praksu Europskog suda za ljudska prava. U tom je kontekstu iznimno važna i uloga Ustavnog suda, koji je ove godine donio nekoliko odluka kojima je maksimalno zaštitio slobodu izražavanja i time dao jasan putokaz redovnim sudovima kako sukladno judikaturi ESLJP-a odlučivati u medijskim sporovima", zaključuje Alaburić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene