Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podnesen optužni prijedlog

Policija o incidentu na Korčuli: Muškarac je vičući narušavao javni red i mir, prijeti mu kazna od 50 do 200 DEM ili 30 dana zatvora

Muškarac na Korčuli dovikivao Andreju Plenkoviću (Foto: Dnevnik.hr)
Muškarac na Korčuli dovikivao Andreju Plenkoviću (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Muškarac na Korčuli dovikivao Andreju Plenkoviću (Foto: Dnevnik.hr) Muškarac na Korčuli dovikivao Andreju Plenkoviću (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Muškarac na Korčuli dovikivao Andreju Plenkoviću (Foto: Dnevnik.hr) Muškarac na Korčuli dovikivao Andreju Plenkoviću (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Muškarac na Korčuli dovikivao Andreju Plenkoviću (Foto: Dnevnik.hr) Muškarac na Korčuli dovikivao Andreju Plenkoviću (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Muškarac na Korčuli dovikivao Andreju Plenkoviću (Foto: Dnevnik.hr) Muškarac na Korčuli dovikivao Andreju Plenkoviću (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +2 Muškarac na Korčuli dovikivao Andreju Plenkoviću (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/7 >>
Andrej Plenković stigao je na Korčulu u ponedjeljak ujutro, a već po silasku s policijskog glisera dogodio se incident.

Posjet premijera Andreja Plenkovića Korčuli jedva da je započeo, a već se dogodio incident zbog kojeg je reagirala i policija.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović, Andrej Plenković - 3 Večeras u Provjerenom Ako ste ih zaboravili: Plameni jazavac, gojenac, šmrkavac, nilski konj... Nisu to klinci, nego najmoćniji političari u Hrvatskoj Ilustracija Analiza Gabrijele Kišiček Stručnjakinja o govoru Andreja Plenkovića: "To je bilo glumljeno samopouzdanje, to je daleko od trijumfa i proslave"

Čim je Plenković sišao s policijskog glisera u Korčuli, jedan je muškarac počeo uzvikivati "Živio ćaća!", a visoko iznad glave držao je papir na kojem je pisalo "Ćaća".

Policajci su, čini se, zaključili da muškarac ozbiljno narušava javni red i mir, pa su odlučno djelovali i krenuli ga odvlačiti s mjesta događaja. 

"Pustite me! Došao sam pozdraviti našeg ćaću. Živio ćaća!" uzvikivao je muškarac dok su ga policajci odvodili s tog mjesta. 

Jedan od policajaca rekao nam je da je muškarac remetio javni red i mir. 

Iz policije su priopćili kako je 61-godišnji muškarac "vičući narušavao javni red i mir" zbog čega je podnesen optužni prijedlog zbog sumnje da je počinio prekršaj iz članka 13 Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Navedeni članak propisuje kako će se osoba koja se  na javnom mjestu tuče, svađa, viče ili na drugi način remeti javni red i mir, kazniti prekrašj novčanom kaznom u protuvrijednosti domaće valute od 50 do 200 DEM ili kaznom zatvora do 30 dana.

Kazne u navedenom zakonu još su uvijek izražene u nepostojećim njemačkim markama. Spomenuti zakon na snazi je još od 1977. godine, a manje je izmjene doživio tek 1990. i 1994. godine, no njemačke marke u njemu su i dalje navedene. Sud prilikom izricanja novčane kazne izriče kaznu u hrvatskim kunama po principu konverzije 1 DEM = 1,95 EUR. Iznos u eurima potom se preračunava u kune po srednjem tečaju Hrvatske narodne banke na taj dan.

Vlada o privođenju na Korčuli

Andrej Plenković nije reagirao na incident i postupak policije, ali je stiglo priopćenje u ime Vlade. Kako su priopćili nitko nije davao nalog policiji, već su policijski službenici nadležne policijske uprave na Korčuli postupili sami, sukladno zakonu. ''Predsjednik Vlade je štićena osoba i ne može davati, niti daje naloge policiji da postupa'', priopćeno je iz Vlade.

Škoro: "Čime je ugrozio bilo čiju sigurnost?"

Reakcija je vrlo brzo došla od Miroslava Škore, pjevača koji je najavio kandidaturu za predsjednika Republike. 

"Cijelo vrijeme, od kada sam pogledao snimku s Korčule, ne mogu shvatiti onoga tko je dao policiji nalog za postupanje. Čime je čovjek koji drži natpis ugrozio bilo čiju sigurnost ili javni red i mir? Čak nije bio ni preglasan niti je ikoga vrijeđao. Kad dođeš u fazu da nemaš hrabrosti prići takvom čovjeku, popričati s njim i čuti što ga muči, nego na njega šalješ policiju, to je znak da si izgubio doticaj sa stvarnošću i sa svojim narodom", napisao je Škoro na Facebooku.

Iz Vlade su se osvrnuli na njegovu poruku i poručili kako i dalje "čekaju kandidata koji poziva na doticaj sa stvarnošću i s narodom da se udostoji pojaviti i odgovoriti na pokoje novinarsko pitanje, umjesto da kontinuirano od toga bježi". 

Obilasci i ugovori

Plenković je na Korčulu stigao s ministrom Olegom Butkovićem, a u planu im je obilazak novoizgrađene operativne obale u trajektnoj luci Dominče. Sastat će se i sa županom Nikolom Dobroslavićem i gradonačelnikom Grada Korčule Andrijom Fabrisom

Butković bi trebao potpisati ugovor za dodjelu bespovratnih sredstva za projekt "Rekonstrukcija lukobrana Puntin – luka Korčula", vrijedan 10,5 milijuna kuna, a premijer i ministar trebali bi posjetiti i Velu Luku, gdje bi ministar Butković trebao potpisati ugovor za projekt "Izgradnja pomorsko-putničkog terminala Vela Luka" vrijedan 111,2 milijuna kuna.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene