Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'RH je nastala na žrtvi branitelja'

Dedaković nije došao na prosvjed, završio je u bolnici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prosvjedni skup potpore hrvatskim braniteljima osumnjičenima u Srbiji za počinjenje kaznenih dijela ratnog zločina počeo je u podne u Vukovaru i završio oko 13 sati.

U Vukovaru se okupilo nekoliko tisuća ljudi. Prosvjedu su nazočili ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko, pravosuđa Dražen Bošnjaković, branitelja Tomislav Ivić te ministar poljoprivrede i predsjednik Vlade Petar Čobanković. Karamarka i Ivića okupljeni su izviždali.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Podrška Purdi Dedaković: Ja sam bio profesionalac i zločine nisam dopuštao Slika nije dostupna Kosor s braniteljima 'Vlada čini sve da zaštiti branitelje i vrati Purdu'

Iako je legendarni zapovjednik obrane Vukovara Mile Dedaković Jastreb bio najavljen kao jedan od govornika, doznajemo da je Dedaković jučer hospitaliziran zbog problema sa srcem i visokom razinom šećera. Na prosvjedu je bila i supruga Tihomira Purde, koja nam je rekla kako je ponosna na suprugove suborce jer je prosvjed dokaz da nije sam. Njezin suprug, kaže, zna za prosvjed i zahvaljuje svojim suborcima na potpori. Slobodanka Purda prije nekoliko je dana posjetiola supruga u zatvoru. Kaže kako je jako smršavio, ne jede i trese se te stalno ponavlja da želi ići kući.

>> Izviždani ministar Ivić: Razumijem ove ljude

>> Tromblon: Izruče li Purdu, neće moći u Vukovar

Okupljenima se, između ostalih, obratio Branko Borković Mladi Jastreb. On je ponovno kritizirao Vladu zbog odnosa prema braniteljima, posebnu u slučaju Purde te ocijenio da 'operacija Vukovar još uvijek traje i da bitka za Hrvatsku još nije gotova'. 'Budite ponosni što pripadamo naraštaju koji se nakon 900 godina borio za samostalnu hrvatsku državu', rekao je Borković dodajući kako su neki, dok su se branitelji borili, smišljali kako opljačkati državu. Oni su od Hrvatske napravili veliki shoping centar, i sve dali za 1 kunu, kazao je Borković, dodajući kako branitelji ne 'dižu giljotine' ali traže odgovornost svih onih koji su se u proteklih 20 godina o Hrvatsku i hrvatski narod ogriješili.

Borković je rekao kako su neki, dok su se branitelji borili, smišljali kako opljačkati državu te su od Hrvatske napravili veliki shoping centar i sve dali za 1 kunu Nakon skupa održana je konferencija za novinare organizatora, na kojoj je Branko Borković naglasio kako su u slučaju Tihomira Purde prekršeni hrvatski Ustav i zakoni te međunarodno pravo. Predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Ivan Kovačić poručio je kako se srbijanskim optužnicama protiv hrvatskih branitelja želi dokazati kako su branitelji ti koji su počinili zločin, da je zločin bilo braniti svoj prag, obitelj, grad i Domovinu te u konačnici, da je i Hrvatska nastala na zločinu.

'Međutim, nitko ne spominje prekomjerno granatiranje Vukovara na koji je dnevno padalo po nekoliko tisuća granata. To, dakako, nije bio zločin kao ni ubojstva brojnih civila i branitelja Vukovara', kazao je Kovačić postavivši pitanje opravdanosti Zakona o oprostu, sukladno kojem su, kako je naveo, brojni sudionici pobune protiv Hrvatske dobili radna mjesta, plaće i mirovine 'iako su se do jučer borili protiv te iste Hrvatske'. 'Danas im je kuna slađa neko ikada, a najslađa im je saborska plaća', rekao je spomenuvši pritom ime saborskog zastupnika SDSS-a Vojislava Stanimirovića.

Predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora grada Vukovara Zdravko Komšić poručio je predstavnicima hrvatske državne vlasti da imaju 'na umu kako je Hrvatska stvorena na žrtvi hrvatskih branitelja i hrvatskog naroda i predana im na pladnju, na upravljanje, neopterećena ogromnim vanjskim dugom' te zapitavši: 'a gdje se danas nalazimo i gdje ste je vi doveli ?'.

Inače, manji skupovi potpore održani su i u Koprivnici i Zadru te Varaždinu.

Petar Janjić Tromblon, predsjednik Udruge ratnika hrvatskog obrambenog rata za Dnevnik Nove TV jučer je poručio da, izruče li Purdu, državni vrh neće više moći doći u Vukovar. 'Ima nas tri tisuće, ako smo mogli biti uspješni u otporu agresorskoj sili kakva je bila JNA, možemo i sada zaustaviti kolonu dužnosnika na ulazu u Vukovar', rekao je. Tromblon, koji se nalazi na srbijanskoj optužnici, ogorčen je na, kako je rekao, nereagiranje i fraze koje stižu iz Vlade.

Josipović: Vukovar nije ničije vlasništvo

Predsjednik Ivo Josipović danas je komentirao Tromblonovu izjavu. Rekao je da je to stav jednog branitelja te da je siguran da takvu izjavi većina ne bi dala. Poručio je da Vukovar nije ničije vlasništvo, nego grad Vukovaraca i svih građana Hrvatske i simbol. Branitelji, kaže Josipović, mogu biti sigurni da sve institucije države brinu o njima jer su, ponovio je, najzaslužniji za stvaranje RH. A hoće li Purda biti izručen Srbiji ili neće, ne ovisi o Hrvatskoj, rekao je Josipović.

Kosor je rekla kako potpuno razumije uznemirenost hrvatskih branitelja te je stoga i donijela odluku da nekoliko ministara bude danas u Vukovaru Predsjednica HDZ-a i Vlade Jadranka Kosor rekla je, govoreći o slučaju vukovarskog branitelja Tihomira Purde, kako je najvažnije da su pravosudne institucije Republike Hrvatske ustanovile da Purda nije kriv te da su njegovi iskazi u srbijanskom koncentracijskom logoru dobiveni na silu.

'S puno argumenata o tome svjedoče i ispitani svjedoci. Vjerujem da će te argumente i činjenice uzeti u obzir i pravosudne institucije BiH', izjavila je Kosor, odgovarajući na novinarski upit o braniteljskim prosvjedima u Vukovaru. Osvrćući se na prosvjed, Kosor je rekla kako potpuno razumije uznemirenost hrvatskih branitelja te je stoga i donijela odluku da nekoliko ministara bude danas u Vukovaru kako bi braniteljima i ljudima tumačili što su institucije hrvatske države sve poduzele.

Kosor: Počasna sam građanka Vukovara i jedna čekam da ponovno dođem u taj grad

'Mi smo s njima, u svakom trenutku kao što smo to bili i devedesetih', rekla je te istaknula da treba učiniti sve da se 'nešto slično nikada ne dogodi'. Tvrdi kako nije čula da nije dobrodošla u Vukovar. 'Ja sam i počasna građanka Vukovara i čekam prvu priliku da dođem u taj grad'. Naglasila je kako je Hrvatska bila žrtva brutalne agresije, a svi branitelji su branili svoj dom, svoju budućnost i budućnost svoje djece. 'Nisu oni išli kao agresori, nego su samo branili. To je povijesna činjenica koju nikome nećemo dati da je revidira', rekla je Kosor.

'Đakić je reagirao emotivno'

Upitana o različitim mišljenjima u HDZ-u o tome, jer je saborski zastupnik i predsjednik HVIDR-e Josip Đakić tražio ostavku ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića, predsjednica HDZ-a je rekla kako je to Đakić rekao kao predsjednik HVIDR-a pod razumljivim pritiskom članova. Napomenula je kako su o tome razgovarali, te da je Đakić razumio kako je bilo važno da hrvatske institucije ustanove da Purda nije kriv. 'Đakić je reagirao emotivno i sigurna sam da on to razumije', rekla je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene