Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Video: Velike razlike privatnog i državnog rodilišta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska je nedavno dobila prvo privatno rodilište u kojem rađaju žene koje porod plaćaju oko 20.000 kuna. One koje nemaju novca ili imaju komplicirane trudnoće, rađaju i dalje u državnim bolnicama, što nam omogućava zdravstveno osiguranje.

U emisiji '10 do 8' privatno smo rodilište usporedili s najvećim hrvatskim rodilištem u Petrovoj.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Crkva protiv prava homoseksualcima na usvajanje djece Slika nije dostupna Srpski kriminalci pljačkaju Hrvatsku i uz pomoć 'branitelja'?

U državnom rodilištu na trošnim krevetima sobu dijeli od pet do deset trudnica, dok u privatnom u 30 kvadrata luksuzne sobe boravi samo jedna pacijentica.

U Petrovoj na 24 pacijentice idu samo četiri tuša, a u privatnom rodilištu rodiljama je na raspolaganju najmodernija kupaonica sa svim higijenskim potrepštinama.

U državnoj bolnici nema televizora, a u privatnoj birate jedan od mnogobrojnih satelitskih programa. Tu je i najmodernija glazbena linija, uz obvezni telefon.

U državnoj bolnici muku muče s brojem medicinskih sestara, a u privatnoj dvije sestre na pet pacijentica.

Stručnjaci su zaposleni i na jednom i na drugom mjestu, ali u državnoj bolnici najčešće standardni porodi i epiduralna po potrebi, dok je u privatnom rodilištu moguće birati između poroda u kadi, na stolici, strunjači ili stolu.

I dok na račun države rodilje danas u bolnici jedu pileći paprikaš i žgance, na drugoj adresi bogati meni.

Očevi bebe u državnim bolnicama mogu vidjeti u točno određeno vrijeme posjeta, u privatnoj u društvu najmilijih mogu biti dan i noć.

'Komfor privatnih rodilišta u državnim bolnicama ne možemo očekivati, ali uvjeti koje trenutačno imaju državne bolnice, privatne nikada neće imati. Konkretno, ukoliko rodilja treba na carski rez, oko nje se vrti dvadesetak ljudi, stoga bih ja, da sam žena, radije rodio u državnoj bolnici', komentirao je usporedbu bolnica profesor Orešković iz bolnice u Petrovoj.

'Mislim da državne bolnice troše prevelika sredstva, a kvaliteta opreme koja se kupuje ne odgovara utrošenim sredstvima', kometirao je vlasnik privatnog rodilišta, dr Podobnik.

Više o ovoj temi možete pogledati u priloženom videu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene