Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Anonimno objavljen registar branitelja

Braniteljske udruge: Ovo je nezakonit postupak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Anonimna internetska stranica www.registarbranitelja.com pojavila se s tražilicom putem koje se utipkavanjem imena i prezimena, kontrolnog broja i detalja o postrojbi mogu pronaći hrvatski branitelji u registru branitelja.

U pratećem tekstu anonimni autori napominju da je registar necjelovit, navode već poznate argumente za objavu registra, kažu da se vode javnim interesom te da objavom registra 'skidaju teret s Vlade' od koje očekuju da će ga ionako objaviti. Sporna stranica registrirana je u Njemačkoj, a autori su se pohvalili kako su vrlo jednostavno podatke preuzeli iz MORH-ova računalnog sustava. Većina udruga hrvatskih branitelja je složna je ovakav čin treba kazniti.

Pročitajte i ovo Predsjednik Zoran Milanović pojavio se na pressici čelnika SDP-a Peđe Grbina - 15 gađa poziciju premijera Pljušte reakcije na Milanovićevu kandidaturu: "Nakon njegove kandidature više ništa neće biti isto..." Darivanje krvnih matičnih stanica dobrovoljni darivatelji "Lijek je u nama": Zaklada Ana Rukavina organizira akciju upisa u registar

Oglasio se i ministar branitelja Tomislav Ivić. Priopćenjem najoštrije osuđuje objavu registra kao protuzakonit i protuustavan čin. Potvrđuje da je riječ o dijelu podataka koji se koristio za izradu Jedinstvenog registra hrvatskih branitelja. Pokrenuta je istraga o tome kako su podaci dospjeli na internet i tko stoji iza njihove objave.

U priopćenju čelnik SDP-a Zoran Milanović poručuje da se SDP 'zalaže za objavu Registra branitelja, ali ne na način da se krše zakoni, ma koliko oni bili loši'.

Predsjednik HVIDR-e Josip Đakić je osudio objavljivanje registra, napominjući da ga nije vidio jer nije uspio ući na stranicu. Očito uznemiren, izjavio je da je riječ o nezakonitu činu i da onoga tko je to učinio treba kazneno goniti po važećim zakonima RH.

Valentino Rajković iz Republičke koordinacije udruga iz Domovinskog rata također je osudio objavljivanje registra, ali nije htio podrobnije komentirati dok se ne čuje s predstavnicima ostalih braniteljskih udruga.

>> Na internetu objavljen registar hrvatskih branitelja

I predsjednik Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih brtanitelja Ivan Pšenica rekao je da je objava dijela registra hrvatskih branitelja nezakonita. 'Mi smo u načelu za objavu registra, ali za to treba pristanak hrvatskih branitelja', rekao je Pšenica. Dodao je da smatra kako je trenutno većina branitelja jako protiv njegove objave.

Zbor braniteljskih udruga Zagreba za objavu Registra, ali bez zlouporaba

Zbor braniteljskih udruga iz Domovinskog rata Grada Zagreba i dalje je zainteresiran da se objavi registar branitelja u zakonskim okvirima, tako da se ne dovodi u pitanje moguća zlouporaba osobnih podataka, priopćeno je iz Zbora.

Ali isto tako stav Zbora je da je nužan konsenzus braniteljskih udruga na državnoj razini oko objave ili neobjave u sadašnje vrijeme registra branitelja. Zbor je svjestan da će jednog dana u bilo kojem obliku registar branitelja biti objavljen - cjelovit ili dijelom, ali sigurno će biti tema za manipulaciju ako se to na stručan način ne obradi i objavi, kaže se u priopćenju.

'Predlažemo da braniteljske udruge na državnoj razini sa stručnim službama Vlade RH organiziraju okrugli stol na temu: Registar branitelja objava dobre i loše strane. Dobivene zaključke bi trebali prezentirati javnosti i toga se pridržavati', stoji u priopćenju Zbora braniteljskih udruga Grada Zagreba koje je potpisao predsjednik Zbora Ratko Dragović - Klek.

'Objavom registra na ovakav način krši se Ustav Republike Hrvatske i zakoni koji sprječavaju objavu registra. Mi branitelji ćemo svakako zatražiti hitnu istragu da se otkrije tko je to osobno počinio i da ga se kazni i procesuira', rekao je Tom Kačinari, predsjednik ZUHDOR-a.

'Ovaj način na koji je objavljen registra pokazuje u kojem je stadiju ova država, da bi ministar MORH-a odmah morao podnijeti ostavku, jer takve se stvari ne mogu događati. Mislim da će ovo samo biti jedan veliki razdor među nama braniteljima', rekao je Miljenko Kolobarić, iz Udruge branitelja.
(D.Š./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene