Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ograničeno vrijeme

Na internetu objavljen registar hrvatskih branitelja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nepoznati autori objavili su registar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

Pročitajte i ovo Darko Nekić - 1 NAJAVA DRŽAVNOG TAJNIKA Raste osnovica za invalidninu i druga braniteljska prava, evo kome ide najviše Slika nije dostupna Mimohod i misa Skup potpore braniteljima: 'Hrabra srca, uzdignute glave'

Pravu buru u javnosti sinoć je izazvalo objavljivanje registra branitelja na jednoj internetskoj stranici. Nepoznati autori stranice kao razloge objavljivanja navode da je to javni interes, a ne tajni dokument, te da su do njega došli hakiranjem MORH-ove baze podataka.Informacije o hrvatskim braniteljima mogu se pronaći na internetu. Osoba koja je objavila registar na stranici piše kako objavom skida teret s Vlade.

Nedugo nakon objave vijesti teško je pristupiti stranici, vrlo vjerojatno zbog preopterećenosti.

Iz Ureda predsjednika službeno su nas izvijestili da se zalažu za objavu registra branitelja Domovinskog rata, ali u skladu sa zakonom.

Ministarstvo branitelja priopćenjem se oglasilo po pitanju objave registra i 'najoštrije osudilo' njegovu objavu. 'Do sada objavljeni podaci na internetu nisu Jedinstveni registar hrvatskih branitelja, nego dio podataka koji se koristio za izradu jedinstvenog registra hrvatskih branitelja. Nadležna tijela pokrenula su istragu kako su ti podaci dospjeli na internet i tko stoji iza njihove objave s obzirom da je riječ o osobnim podacima čija je objava zaštićena Ustavom i drugim zakonima', stoji u priopćenju koje je potpisao ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić.

>> Hoćemo li konačno dobiti junaka Domovinskog rata?

>> Josipović: I dalje ću ustrajati na objavi registra branitelja

Autor napominje kako će web stranica biti vidljiva ograničeno vrijeme. 'Obzirom na osjetljivost informacija koje su prezentirane na ovoj web stranici, odluka je da ovaj web site bude online ograničeno vrijeme. To vrijeme će biti dovoljno kratko da registar ne ostane trajan resurs na internetu, ali opet dovoljno dugo da damo vremena vlasti da organizira vlastiti registar. Kada vlast odluči objaviti svoj registar (pod bilo kojim uvjetima koji će u svojoj konačnici omogućiti bilo kome uvid u registar) ova web stranica će biti ugašena', stoji na stranici.

'Iako sada postoji niz pojedinaca i udruga koje se protive objavi registra, mi malo stariji sjećamo se kako je velika većina njih u nekom trenutku zagovarala objavu ovog dokumenta. Kasnije nakon 'političkih konzultacija' svoje su stavove stubokom promijenili', jedno je od obrazloženja objave registra koje stoji na stranici.

Borovec: Objavljivanje registra kazneno djelo

Policija je započela kriminalističku istragu kojom će se utvrditi jesu li na anonimnoj internetskoj stranici doista objavljeni podaci iz registra hrvatskih branitelja čime bi bilo počinjeno kazneno djelo odavanja službene tajne, doznaje se od glasnogovornika ravnateljstva policije Krunoslava Borovca.

'Na temelju informacije da su objavljeni podaci iz registra branitelja, policija je započela kriminalističko istraživanje kojim će se utvrditi odgovaraju li objavljeni podatci onima koji nose oznaku tajnosti', rekao je Borovec.

'Ako su doista objavljeni podatci iz registra, istragom će se morati utvrditi tko je to učinio, budući da je riječ je o kaznenom djelu odavanja službene tajne', ističe Borovec.

Tko je objavio podatke možda se nikada ne sazna. 'Možete se koristiti programima koji se instaliraju na vaše računalo ili koristiti servise na internetu koji skrivaju vaš identitet ', rekao je Krešimir Kokanović, IT stručnjak.
 

U priloženom PDF dokumentu možete u cijelosti pogledati objašnjenje autora zašto je odlučio objaviti registar.


Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene