Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OTVOREN NATJEČAJ

Utrka s vremenom za europski novac: "Jako smo dobro naučili što znači 'fali ti još jedan papir', ishodili smo sve i riješili"

Potres - 4
Potres - 4 Foto: DNEVNIK.hr
Od utorka je ponovno otvoren natječaj za obnovu potresom oštećenih kulturnih dobara iz Fonda solidarnosti za obnovu. 370 milijuna kuna je na raspolaganju, ali će otići u vjetar ako država, županije i gradovi ne uspiju prijaviti svoje projekte do lipnja. Najveći problemi su na Banovini gdje Petrinja i Sisak još nisu uspjeli prijaviti ništa.

Gotovo dvije godine nakon potresa, počinje obnova zgrade Hrvatskog glazbenog zavoda. Uspješno su odradili, hvale se, svu papirologiju potrebnu da dobiju novac iz Fonda za solidarnost namijenjen obnovi kulturnih dobara.

"Krećemo u utrku s vremenom, utrku za Hrvatski glazbeni zavod. Krećemo u konstruktivnu obnovu. Ishodili smo sva potrebna odobrenja. Jako smo dobro naučili što znači kratica ftjjp, fali ti još jedan papir, ishodili smo sve i to riješili. Ovih dana slijedi postavljanje krana", izjavila je Romana Matanovac Vučković, predsjednica HGZ-a za Dnevnik Nove TV. 

No ovu utrku s vremenom gubi dio teško stradale Banovine. Prije obustave natječaja Petrinja nije stigla prijaviti nijedno od 26 zaštićenih kulturnih dobara za obnovu novcem iz Fonda za solidarnost. Nova gradonačelnica kaže kako rješavaju probleme s Ministarstvom kulture pa vjeruju da će ipak uspjeti do kraja roka.

Ista situacija i u gradu Sisku. Gradonačelnica zasad šuti o razlozima, a pomoć joj je već ponudio župan Celjak jer je županija stigla odraditi prijave za obnovu svih kulturnih dobara za koje su nadležni u vrijednosti oko 48 milijuna kuna.

"Ponudili smo im javnu, logističku, pravnu, svu moguću pomoć. Cilj nam je svima da se obnovi što veći broj objekata. Teško je govoriti o razlozima, ali vjerujemo da su se sada dobro pripremili", poručuje Celjak. 

U Glini su gradske vlasti uspjele prijaviti sve svoje zaštićene kulturne objekte, ali razumiju s kakvim se problemima susreću kolege.

"Nama u potresom pogođenom području svaki dan je izvanredna situacija i svaki dan su neke nove okolnosti gdje treba djelovati tako da je teško u tim okolnostima i pripremiti sve", kaže Ivan Janković, gradonačelnik Gline.

Posebno se zasad istaknuo Bjelovar. Prijavili su se za obnovu kulturnih dobara za 60 milijuna kuna.

"Nije, neka tajna treba raditi. Sjećam se kad je taj natječaj izišao na staru godinu radili smo duže upravo zbog toga što smo znali koliko ćemo malo vremena imati", kazao je Dario Hrebak, gradonačelnik Bjelovar. 

Pročitajte i ovo Zgrada oštećena u potresu - 2 POMOĆ NAKON POTRESA Glasnogovornik Komisije pojasnio: Hrvatska nije tražila produljenje roka za korištenje sredstava iz Fonda solidarnosti, uredba to ni ne predviđa

Pročitajte i ovo Tomo Medved ODGOVORIO I SRBIMA ZA TESLU Medved: ''Nije točno da Horvat ne zna da se grade zamjenske kuće, to je nesporazum''

Utrka s vremenom za europski novac traje samo do lipnja, ako se ne uspije svladati birokraciju i prijaviti projekte, milijuni namijenjeni za obnovu kulture mogli bi otići u vjetar.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene