Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon uklanjanja ploče

Plenković: "Pozdrav 'Za dom spremni' za mene nije prihvatljiv"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Plenković komentirao je uklanjanje ploče s natpisom "Za dom spremni" u Jasenovcu. Kazao je kako nije došlo do legalizacije pozdrava te da on za njega nije prihvatljiv.

Premijer Andrej Plenković održao je izvanrednu konferenciju za medije u Banskim dvorima na kojima je komentirao aktualne političke događaje.

Pročitajte i ovo Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković na predstavljanju izbornog programa - 2 predstavljen program Plenković otkrio tko su iznenađenja na listama HDZ-a: Objavio koliko će podići plaće i mirovine Otkazivanje operacija - 1 neradni dan Bolnice odgađaju operacije i preglede na dan izbora: "Nemaju pravo na to! Ovo je krajnje bezobzirno"

Konferenciju je započeo kazavši kako će odgoditi primjenu Zakona o porezu na nekretnine.

'Vlada će predložiti izmjene te će Porez na nekretnine biti odgođen. Održat ćemo cjelovitu raspravu oko smisla i svrhe ovoga poreza", kazao je Plenković.

Na pitanje je li ga strah da bi zbog ovoga mogao ostati bez ministra Marića, odgovorio je "aspulutno ne".

"On obavlja izvanredan posao. Ovo donosimo jer smo obazrivi i prepoznajemo kulturu vezanosti uz nekretnine. Porez ćemo odgoditi na neodređeno vrijeme. On se sigurgno neće zvati ovako kao sada ako se za njega ikad odlučimo", kazao je premijer.

Potom se osvrnuo na ovogodišnju protupožarnu sezonu.

"Što se tiče naše politike na protupožarnu zaštitu, kazao ja kako će se pronaći najbolji način da se 8,76 milijuna kuna distribuira vatrogascima", kazao je Plenković.

Premijer je potom prokomentirao uvođenje Cjelovite kurikularne reforme. 

"Zahvaljujem Dijani Vican i članovima Povjerenstva koji su izradili prijedlog Akcijskog plana. Donesen je konsenzualno, uz neke izmjene. To je dokument iza kojega mogu stati svi članovi PSP-a. Sljedeće školske godine krećemo s uvođenjem pilot projekta", rekao je premijer.

"Nema nikakve legalizacije"

Potom je komentirao i uklanjanje ploče u Jasenovcu.

"Obzirom da je u grbu udruge HOS-a natpis "Za dom spremni", mi smo to pitanje riješili na način da smo vodili dijalog s udrugom i uz pijetet prema žrtvama. Našli smo rješenje tako da je ploča premještena iz Jasenovca u Novsku. Tako smo riješili prvu fazu ove teme. Druga faza je sustavno reguliranje korištenja simbola totalitarnih sustava. To pitanje nažalost nije regulirano", kazao je premijer.

Podsjetio je na osnivanje Vijeća za suočavanje s prošlošću te je kazao da je s članovima dogovoreno da se intenzivira njihov rad.

"Vijeće će raditi na preporukama za cjelovito zakonsko rješenje koje će nakon rada Vijeća Vlada predložiti Saboru. Tada ćemo riješiti pitanje korištenja simbola kao što su "Za dom spremni", ali i svih ostalih", kazao je Plenković i dodao da takve teme Hrvatsku konstantno vraćaju nazad.

Kazao je kako nije postignuta nikakva legalizacija.

"Nema nikakvog novog rješenja niti akta koji bi bio konstitutivan za nešto novo. Riječ je o tek tehničkom usklađivanju i trijumfalizam od strane pojedinih pripadnika HOS-a nije primjeren", kazao je Plenković.

Dodao je da su razgovarali sa svojim partnerima u HNS-u te su oni bili upoznati s procesom rješavanja problema u dvije faze.

Osvrnuo se i na korištenje pozdrav "Za dom spremni" na konferenciji HOS-ovaca.

"Ja nisam pratio tu presicu. Ako se pozdrav koristio na način da  se nekoga vrijeđa, siguran sam da će policija utvrditi sve okolnosti", kazao je premijer.

Na pitanje vrijeđa li njega osobno pozdrav ZDS premijer je odgovorio:

"ZDS za mene nije prihvatljiv"

"Za mene taj pozdrav ima predominantne konotacije vezane uz NDH i zato mi nije prihvatljiv", rekao je premijer.

Na pitanje kako komentira izjave Predsjednice koja je kazala kako je za nju "Za dom spremni" stari hrvatski pozdrav, premijer je kazao:

"Da ne osjećam da ova tema dijeli javnost, ne bi osnovao Vijeće", kazao je.

Osvrnuo se i na pismo koje su danas Majke Srebrenice poslale Predsjednici.

"Moram priznati da zbog niza aktivnosti danas nisam imao priliku upoznati se sa sadržajem pisma", kazao je.

 

 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene