Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog rezanja zastave

Umjetnici predložili da premijerka recenzira njihove radove

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Janez Janša, slovenski umjetnik koji je izazvao burne reakcije javnosti performarsom u sklopu kojeg je isparana hrvatska zastava, priveden je na obavijesni razgovor.

Umjetnik je nakon preformansa na konferenciji za novinare ustvrdio da mu nije bila namjera provokacija, a u javnosti se povela polemika o tome gdje je granica umjetničke slobode i je li uništavanje zastave, ako je u sklopu performansa kazneno djelo ili ipak umjetnost. Portal teatar.hr piše kako je zbog tog događaja, te privođenja umjetnika, niz umjetničkih udruga i festivala predložilo premijerki osnivanje posebnog povjerenstva koje bi procijenjivalo umjetničke vrijednosti projekata.

Pročitajte i ovo Matejas Jozipović - 1 "Jesam li sad pravi Hrvat?" FOTO Šou u vijećnici: Donio križ, zastavu i majicu s hrvatskim grbom pa provocirao hadezeovce Spomen obilježje u Dalju U Dalju Divljak strgnuo hrvatsku zastavu sa spomenika braniteljima, gazio je i pjevao uvredljive pjesme: Nije dugo trajalo

Uz to nude, kako piše portal, da sami svoje umjetničke akcije pošalju premijerki na recenziju, te pozivaju ostale umjetnike da im se u tome pridruže.

'Poučeni neugodnim iskustvom umjetnika Janeza Janše i organizatora festivala Zoom Davora Miškovića tijekom izložbe 'Život (u nastajanju)', zbog koje su privedeni na obavijesni razgovor te ih je izvršna vlast prozvala za kriminalnu odgovornost, obraćamo se Vladi s prijedlogom mogućeg izbjegavanja budućih nemilih situacija.

Naime, s obzirom da i sami u sljedećih nekoliko mjeseci organiziramo razne međunarodne festivale i projekte, ne bismo nipošto željeli biti pogrešno uvjereni u umjetničke vrijednosti svojih projekata', stoji u priopćenju umjetnika koje portal prenosi u cijelosti.

>> 'Privođenje narušilo integritet umjetnosti'

>> Obavljen obavijesni razgovor s Janezom Janšom

>> Janez Janša: Rezanja hrvatske zastave je dio umjetničkog djela

'Odabrala i odobrila Jadranka Kosor'

'Kako izbjeći nesporazume i dezorijentaciju građana koji, očekujući da će, recimo u muzejima, gledati umjetnost, tamo svjedoče blaćenju države? Vlada je ta koja bi, kao vrh izvršne vlasti, trebala štititi građane od kaznenih djela koja se maskiraju u umjetnost.

Apeliramo stoga na Vladu Republike Hrvatske da osnuje prigodno Povjerenstvo za nadzor i (pr)ocjenu umjetničkih projekata prije nego što se oni imaju održati. Očekujemo konkretne rokove u kojima bi se materijali trebali dostavljati na procjenu, te prigodne formulare temeljem kojih bi se izdavale licence za umjetničke projekte pod mogućim brendom 'odabrala i odobrila Jadranka Kosor'.

'Preventivno slanje na recenziju'

Uspostavljanje neke vrste procjenjivačke komisije, odnosno Povjerenstva ne samo da Vlada duguje Hrvatskoj kao zemlji kulture, već smo i mi dužni i Europu sačuvati od domaće sprege umjetnosti i kriminala. Nadamo se da nije prekasno, jer je poput virusa ta praksa već i započela otuđivanjem dijelova razrezane hrvatske zastave iz muzeja u kojem je bila postavljena.

Kako bismo pokazali dobru volju, mi ćemo preventivno sve svoje materijale o planiranim događanjima poslati na recenziju premijerki Jadranki Kosor. Pozivamo i druge umjetničke organizacije i institucije da učine isto kako nam se slučajno ne bi dogodilo da u zabludi prezentiramo nešto što nije umjetnost, već samo kriminal pod zavodljivom krinkom umjetnosti.

Nadamo se da će glas razuma pobijediti te da će se koordiniranim akcijama Vlade i policije uspjeti iskorijeniti ne-umjetnost iz naših redova', piše u priopćenju koje je objavio portal teatar.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene