Obavijesti Video Pretražite Navigacija
sjednica Vlade

Plenković se hvalio Rafaleima, najavio i što će biti iduća ulaganja u vojsku

Premijer Andrej Plenković rekao je na sjednici Vlade kako je dolazak šest borbenih aviona Rafale povijesni dan za sigurnost Hrvatske.

Premijer Andrej Plenković rekao je na sjednici Vlade kako je dolazak šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafale bila povijesna odluka za Hrvatsku. 

"U sljedećih 40-ak godina štitit će hrvatsko nebo, kopno i more. To je povijesni dan za sigurnost Hrvatske. Naša sposobnost odvraćanja dignuta je na razinu koju nikad nismo imali", istaknuo je premijer u petak. 

Odlučili su se za francuske Rafalee koji su, naglašava, bili najbolji izbor za novac koji je država osigurala. 

"Ovo je bio složen i zahtjevan vojni, pravni, financijski i međunarodni proces. Pazili smo na financijsku dimenziju, avioni su koštali 999 milijuna eura plus indeksacija cijena plus PDV, no tranše isplate su išle tako da nisu utjecale na javni dug", kazao je premijer te je zahvalio prijašnjima i sadašnjima ministrima financija i obrane.

Pročitajte i ovo Hamed Bangoura Objavio na Twitteru Bangoura opisao bliski susret s Plenkovićem: "Znam da nećete vjerovati..."

Također je zahvalio pilotima i tehničarima koji će letjeti Rafaleima i brinuti se o njima. 

Kazao je kako je projekt Rafalea samo dio projekta jačanja obrambenih sposobnosti Hrvatskih oružanih snaga te da je proračun MORH-a u dva mandata vlade dignut 100 posto. 

"Nabavili smo helikoptere Black Hawk, Bradleyje koji se sada obnavljaju, nabavljen je i protuzračni obrambeni sustav Mistral 3, a planiramo ga i nadopuniti novim sustavom zemlja-zrak srednjeg dometa. Obnovit ćemo i našu radarsku pokrivenost. Naravno da ćemo ulaganja nastaviti i u kopnenoj vojsci i u Hrvatskoj ratnoj mornarici, to je idući veliki projekt", naveo je Plenković.  

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Peđa Grbin Iz minute u minutu Domovinski pokret slikao se ispod velikog križa i oglasio o SDSS-u, a Grbin poručio da Plenković treba psihijatra

Osvrnuo se i na gospodarske pokazatelje:

"DZS je objavio revidirane podatke o rastu BDP-a, oni su 3,1, posto. Prosječna plaća porasla je na 1248 eura, što znači da je narasla točno 500 eura u dva mandata naše vlade u proteklih osam godina."

Rekao je i da nema mjera Vlade kako bi benzin i dizel bili 10 do 15 centi skuplji, a plin za spremnike i boce 20 do 30 centi. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene