Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slovenski umjetnik tvrdi

Janez Janša: Rezanja hrvatske zastave je dio umjetničkog djela

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski umjetnik - performer Janez Janša te voditelji Udruge 'Drugo more' Davor Mišković i Petra Corva, protiv kojih je riječki umjetnik i hrvatski branitelj Krešo Mustač podnio kaznenu prijavu, izjavili su na konferenciji za novinare u Rijeci da je hrvatska zastava rezana u sklopu umjetničkog rada u ustanovi u kojoj se umjetnost 'događa' - u muzeju, pri čemu su izrazili žaljenje što je umjetnički dojam izložbe i performansa stavljen u drugi plan.

Protiv slovenskoga performera koji se nazvao Janez Janša, a rođen je kao Emil Hrvatin, zbog performansa u kojem je u ponedjeljak u riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti, pozvao publiku na rezanje hrvatske zastave, što je publika i učinila, Krešo Mustač podigao je kaznenu prijavu zbog povrede ugleda Republike Hrvatske. Kaznenu prijavu podigao je i protiv tog muzeja.

Pročitajte i ovo Lubenica izbjegavanje cenzure Društvenim mrežama šire se slike lubenice: Za to ima dobar razlog, evo objašnjenja Slika nije dostupna Zbog rezanja zastave Umjetnici predložili da premijerka recenzira njihove radove

Emil Hrvatin, koreograf, kazališni redatelj i performer, rodio se 1964. u Rijeci. Studirao je u Ljubljani, gdje i živi, a ime je promijenio u Janez Janša.

Na današnjoj konferenciji za novinare Janša je rekao kako mu je 'žo što je došlo do takve situacije' te da je riječ o nesporazumu.

'Rad nije bio motiviran onime na temelju čega je podnesena prijava', rekao je, dodajući da je to izložba u sklopu koje je izloženo pedesetak uputa za izražavanje različitih aspekata života - ljubavi, prijateljstva, mržnje, depresije, euforije... 'Izložba je situacija u kojoj je posjetitelj i gledatelj i izvođač - tzv. 'spectactor'. Ona stimulira osjećaje, a kako će netko reagirati, njegova je stvar', izjavio je Janša, ističući da je ista izložba bila postavljena u Berlinu, Beču, Rio de Janeiru, Ljubljani i Mariboru.

'Kaznena prijava je raritet i karikatura'

Odvjetnik Ljubiša Drageljević, koji zastupa Janšu, prijavu je nazvao 'raritetom' i 'karikaturom' zato što ju je podnio također umjetnik - koji tuži kolegu zbog detalja iz njegova djela. Ustvrdio je kako su ljudi protiv kojih je prijava podignuta u neravnopravnom položaju te da je kazneno djelo 'pogrešno inkriminirano'.

'Muzej kao mjesto održavanja događaja ne može pravno odgovarati za čin, kao ni organizator, Udruga 'Drugo more', a ni sam umjetnik Janez Janša jer nije sudjelovao u njemu. Ovo je raritetan primjer gdje se čin iz umjetničkog djela kriminalizira - to je pravno nedopustivo', zaključio je Drageljević. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene