Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Uhićen Cvik u Splitu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jakša Cvitanović Cvik, navodni narkoboss s Korčule, koji je policajcima pobjegao početkom srpnja prošle godine, uhićen je jučer u zgradi u Zoranićevoj ulici u Splitu, pri čemu nije pružao otpor, nakon čega je priveden na kriminalističku obradu.

Navodni korčulanski narkoboss Jakša Cvitanović Cvik, koji je početkom srpnja 2006. godine pobjegao korčulanskim policajcima iskočivši iz automobila prilikom privođenja nakon što je u Veloj Luci pucao prema 37-godišnjaku, uhićen je jučer oko 15 sati u Zoranićevoj ulici u Splitu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Cviku će se ipak suditi u Splitu Slika nije dostupna Suđenje dilerima: Želita Tomić u pancirki na sudu

Cvitanovića su u jednoj od zgrada u toj ulici uhitili djelatnici Odjela kriminaliteta droga Policijske uprave splitsko-dalmatinske, koji su ga nakon toga priveli na kriminalističku obradu. Kako doznajemo, prilikom uhićenja Cvik nije pružao otpor. 

Saga o Cviku započela je kada je HSP-ova saborska zastupnica Ruža Tomašić upozorila na postojanje korčulanske narkomafije i učestalih upozorenja kako je Cvik jedan od glavnih opskrbljivača drogom na jugu Hrvatske. Kulminacija je nastala njegovim bijegom početkom srpnja 2006. godine. On je u jednom trenutku iskoristio nepažnju dvojice policajaca koji su bili zaduženi za njegovo prebacivanje i pobjegao im iz automobila u obližnju šumu. 

Policajci su udaljeni iz službe, a u nju su vraćeni tek prije nekoliko dana. Nakon Jakšinog bijega, za njime su se u potjeru dale sve hrvatske policijske uprave, kao i tajne službe, a na Korčuli je počeo "lov" na sve one za koje se sumnjalo da imaju veze sa Cvikovim navodnim dilanjem. 

Kako se sumnjalo da je Cvik imao razgranatu mrežu dilanja, pokrenut je niz tajnih mjera i izvida tijekom kojih se pokušalo pribaviti dokaze koji bi USKOK-u dali materijale za čvrst slučaj. Višemjesečni napori policije nisu urodili nikakvim konkretnim dokazima, ali tada se kao "grom iz vedra neba" pojavila Korčulanka Želita Tomić, koja je, kako je sama rekla, četiri godine dilala za Cvika, a kao nagradu za to je dobivala drogu za svoje potrebe. Zbog sukoba s preostalim članovima narkolanca, ona je odlučila svjedočiti protiv njih.

Ubrzo se pokreće lavina uhićenja na području otoka Korčule, ali i Dubrovačko-neretvanske županije, tijekom koje je uhićeno 20 osoba, među kojima je bila i poznata dubrovačka odvjetnica Ana Birimiša, navodno djevojka Jakše Cvitanovića Cvika koja se brani sa slobode, i Cvikov brat Mirijam Cvitanović, nad kojim je određen pritvor. Osim Cvikova brata, u pritvoru se nalazi još desetak osoba koje se sumnjiče da su dio Cvikova narkolanca. (SD) 

Gdje se krio?

Od trenutka Cvikova bijega do dana uhićenja nagađalo se kako se on skriva u Hercegovini, odakle i dalje vodi svoje poslove, a neke glasine su govorile da se sakrio i u Beogradu. Na kraju je uhićen u samom središtu Splita, pa se sada postavlja pitanje gdje je on zaista boravio proteklih pet i pol mjeseci od trenutka bijega.

Blokiran mu i gliser u Njemačkoj

Uza sve pokretnine u vlasništvu Jakše Cvitanovića Cvika, za koje se sumnja da su stečene prodajom droge, splitski Županijski sud zabranio je raspolaganje i njegovim gliserom rinker, vrijednim oko 360.000 kuna. Kako doznajemo, plovilo se trenutačno nalazi u luci Bremerhaven u Republici Njemačkoj, gdje je dovezeno tijekom isporuke iz Amerike, u kojoj je kupljeno. 

Osim Cviku, kao šefu narkoklana i osnivaču trgovačkog društva Rinker d.o.o., zabranjena je eventualna prodaja ili opterećenje plovila i samom trgovačkom društvu te opunomoćenici, odvjetnici Ani Birimiši. 

Gliser je dug 8,58 metara, širok 2,59 metara s kabinom oznake rinker 262 CC i motorom mercruiser 496 MAG HO B3, 425 HP. U njemačkoj luci nalazi se od ljeta prošle godine, kada je tamo i ostao na pola puta do Dubrovnika iz Amerike. 

Istom odlukom Županijskog suda u Splitu njemačkom špediterskom društvu je zabranjeno da preda označen broj s booking-potvrdom i brojem puta bilo kojoj trećoj osobi do daljnje odluke suda i eventualnog okončanja kaznenog postupka. 

Do navedene sudske odluke došlo je nakon što je USKOK podnio žalbu na prvotno rješenje istražnog suca, kojim je bila odbijena mjera osiguranja za taj gliser. Vijeće Županijskog suda u Splitu prihvatilo je USKOK-ove razloge, smatrajući kako je mjera opravdana. 

Istražni sudac Davor Svalina prošlog je mjeseca djelomično prihvatio mjere zabrane raspolaganja imovinom, koje je USKOK zatražio nad Jakšom Cvitanovićem Cvikom, njegovim bratom Mirjamom te odvjetnicom Anom Birimišom. 

Za Cvika je prihvaćena zabrana raspolaganja novcem s njegova deviznog i kunskog računa, dok je za njegova brata prihvaćena zabrana prodaje glisera koji posjeduje. 

Odvjetnici Ani Birimiši privremeno je zabranjeno prodavanje ili prebacivanje vlasničkog lista na drugu osobu za osobni automobil BMW 535 te za dva motocikla. Također je naknadno za odvjetnicu prihvaćena mjera za kuću u Dubrovniku. Gliser marke rinker pridružio se tako ostaloj imovini na popisu.

Mjere osiguranja uobičajene su pri sumnji u pranje novca, a kao glavni razlog USKOK navodi da su Cvik i njegov brat u razdoblju za kada su osumnjičeni za dilanje bili bez zaposlenja i izvora prihoda. 

Što se tiče odvjetnice Birimiše, tužitelju je sporno što je u navedenom razdoblju prijavila gubitak u poslovanju. Budući da se osnovano sumnja kako su novac i imovinu stekli počinjenjem kaznenog djela, predloženo je određivanje privremenih mjera osiguranja kako bi se spriječilo da oni ili netko drugi opterete ili otuđe tako stečene nekretnine i pokretnine.

Pred istražnim sucem zanijekao da je organizirao prodaju droge

Cvik je sucu, iznoseći obranu, zanijekao da je počinio kažnjivo djelo preprodaje droge, doznaje se od istražnog suca Davora Svaline.

Nakon saslušanja Cvitanović je sproveden u pritvor na splitskim Bilicama.

Cvitanovićev odvjetnik po službenoj dužnosti Vinko Ljubičić novinarima je kazao da je njegov branjenik u cijelosti odbacio svako ponašanje koje bi se moglo povezati s prodajom ili raspačavanjem droge, ustvrdivši da nema nikakve veze s nekim od svjedoka u tom postupku.

Po Ljubičićevim riječima Cvitanović je istražnom sucu rekao i da se kanio sam predati, zbog čega je i doputovao u Split. Također je rekao da se nad njim provodi medijski linč zbog kojega je pomišljao i na samoubojstvo. O vezi s dubrovačkom odvjetnicom Anom Birimišom, koja je također osumnjičena u tom postupku, kazao je da je s njom bio u vezi do bijega u početku srpnja prošle godine.

Cvitanović je, po operativnim saznanjima splitske policije, u Splitu u unajmljenu stanu u Zoranićevoj ulici 6, u blizini starog Hajdukova igrališta, boravio najmanje 20 dana, a prije se skrivao u inozemstvu. 

U tom je stanu i uhićen jučer u 15,20 sati zajedno s 34-godišnjim Nikolom Šitinom iz Sitna Gornjeg, koji je stan i unajmio, i koji je kazneno prijavljen za pomaganje nakon počinjenja kažnjiva djela te posjedovanje droge koja je pronađena u stanu. 

Zbog pomaganja Cvitanoviću u bijegu danas je u Splitu uhićena još jedna osoba, doznaje se u policiji koja o tome još nije objavila pojedinosti.

Cvitanović je u bijegu bio od početka srpnja prošle godine kad je pobjegao policajcima na Korčuli koji su ga sprovodili zbog nanošenja teške ozljede. Za njim je bila raspisana međunarodna tjeralica te je o svemu izviješćen i Interpol.

Po USKOK-ovoj prijavi Cvitanović je predvodio skupinu od 20 osoba koje su se udružile radi preprodaje droge na Korčuli. 

Nakon njegova bijega dio ostatka osumnjičene skupine nastavio je preprodaju droge, a Državno odvjetništvo navodi da su u tri godine, do sredine studenoga 2006., od prodana heroina pribavili više od 10 milijuna kuna protupravne imovinske koristi.

Istražni je sudac, osim Cviku, pritvor odredio za još devet osoba, od kojih je pet u pritvoru na splitskim Bilicama i četiri u dubrovačkom zatvoru.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene