Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mjesto gdje je Tito odsjedao

Hotel skrivao tajnu: Otkriven tajni špijunski prostor iz doba Jugoslavije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Sloveniji je kod Postojne otkriven tajni špijunski prostor iz vremena Jugoslavije. Godinama je bio skriven unutar hotela, a pretpostavlja se da je u njemu djelovala tajna služba UDBA koja je pomoću uređaja za prisluškivanje nadzirala političke protivnike.

Hotel kod Postojnske jame u Sloveniji godinama je skrivao tajne. Otkrivene su tek nedavno tijekom renoviranja iza željeznih vrata na koje nitko ranije nije obraćao pažnju.

Pročitajte i ovo Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj Nuklearna elektrana Krško Od ponedjeljka Krško neće raditi mjesec dana

Kada su ušli u prostorije radnici su otkrili brojnu radiotelegrafsku opremu koja je služila za prisluškivanje i nadzor. Tu su debelim slojem prašine prekriveni telefoni, vrpce i ostala oprema. Sobe su idealne za držanje takvih uređaja jer u njima nema vlage.

"Otvorili smo ovo za javnost, ali ne da nekoga osramotimo. Sobe su jednostavno ovdje, one postoje i pripadaju dijelu povijesti kada se nešto ovdje događalo. Sada je samo važno da to više ne traje", kaže Marjan Batagelj, direktor Postojnske jame.

Za slovenskog istraživača i povjesničara Igora Omerzu nema dvojbe tko je koristio skriveni prostor.

"Sobe su bile dio prisluškivačkih središta koje je vodila UDBA. Tamo su radili stvari koje su bile dio širih prisluškivačkih operacija. Koristili su to za nadzor ljudi koji su bili politički protivnici.Tito je odsjedao u ovom hotelu, ali i mnogi drugi gosti iz inozemstva. Očito je da su razgovori u hotelskim sobama bili prisluškivani. Ne vjerujem da je i sam Tito bio prisluškivan, vjerojatno se ne bi usudili to učiniti, ali sve je moguće. Mislim da ih je najviše zanimalo prisluškivanje gostiju koji su se sastajali, stranaca", kaže Omerza.

Uprava hotela sad razmišlja i o tome da prostor otvori za turiste koji bi mogli iz prve ruke vidjeti dio jedne tajne povijesti. 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene