447357
447357
447357
447357
447357

'TOGA NEMA NIGDJE U SVIJETU' Tisuću četvornih metara obavijenih velom tajne

  • , 21.08.2016., 20:17
  • Autor:
  • komentara

Bivši Titovi bunkeri, skriveni duboko pod Velebitom, pretvoreni su u moderni Podzemni grad Paklenice.

 
 
 
 
Titovi bunkeri pretvoreni u podzemni grad (Video: Dnevnik Nove TV)
Titovi bunkeri pretvoreni u podzemni grad (Video: Dnevnik Nove TV)

Popularni nacionalni park, uz penjanje i planinarenje, sada nudi i šetnju u tunelima, čiji je iskop prije 60 godina bio strogo obavijen velom tajne. Vrtoglavo visoke velebitske stijene, a u podnožju ulaz u tunel. Ondje, nepregledni hodnici kojima kao da nema kraja, posjetiteljski centar, multimedijska dvorana s umjetnom stijenom za penjanje.

Podzemne tunele u Paklenici bivša JNA u velikoj je tajnosti izgradila 50-ih godina prošloga stoljeća zbog zaoštrenih odnosa sa Sovjetskim savezom. Bunkeri su prvi put otvoreni tek '91. A danas su osvanuli u novom ruhu.

'Ova sada trenutna faza je u vrijednosti od 9,5 milijuna kuna. Turisti koji nisu toliko fizički spremni u ovom centru će imati priliku spoznati sve vrijednosti parka', rekao je ravnatelj NP Paklenica, Zlatko Marasović.

Uređeno je više od 1000 četvornih metara podzemlja. Još toliko očekuje se u idućoj fazi, za koju će se tražiti pomoć europskih fondova.

'Toga nema nigdje u svijetu. Pruža sasvim nove, neobične sadržaje', kazao je tehnički ministar zaštite okoliša, Slaven Dobrović.

Ove jeseni počinje uređenje dviju glavnih dvorana u kojima će biti smješten glavni postav, kao i Titove sobe, koja je poznata kao najsigurnija prostorija. Projektanti su već obavili zahtjevan posao.

'Htjeli smo kroz cijeli interijer provući tu dozu mističnosti postava, kako je cijeli objekt od njegove izgradnje bio obavijen velom tajne', rekla je projektantica Kristina Radelić.

Paklenica je tunel iz prošlosti pretvorila u tunel budućnosti. Omiljeno odredište penjača, u kojem sezona traje od ožujka do studenog, ove godine očekuje rekordnih 122 tisuće posjetitelja.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se