452824
452824
452824
452824
452824

U ŠKOLAMA USKORO 15 NOVIH PREDMETA? Okončan veliki projekt Znanost plus

  • , 08.10.2016., 09:06
  • Autor:
  • komentara

Novim se izbornim predmetima srednjoškolci žele potaknuti da upisuju fakultete prirodnog i tehničkog usmjerenja.

 
 
 
 
Novi predmeti za školarce (Foto: Ivica Galovic/PIXSELL)
Novi predmeti za školarce (Foto: Ivica Galovic/PIXSELL)

Ovih je dana okončan veliki projekt pod nazivom Znanost plus, kojem je cilj popularizacija prirodnih i tehničkih znanosti među učenicima srednjih škola u Hrvatskoj.

Projekt je osmislila Prirodoslovna škola Vladimira Preloga iz Zagreba, a uz podršku Ministarstva obrazovanja, znanosti i sporta, kao partneri aktivno su se uključili Gimnazija Andrije Mohorovičića iz Rijeke, Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu te farmaceutska tvrtka Pliva.

Iz "Preloga" ističu kako je u sklopu ovog projekta osmišljeno 15 novih izbornih predmeta, koji bi se mogli uskoro naći na programima hrvatskih gimnazija.

Riječ je o sljedećim predmetima: Bionika, Web dizajn, Geoinformatika, Kritičko razmišljanje u znanosti, Nutricionizam, Programiranje, matematička analiza podataka, Matematičko modeliranje funkcijama, Kemija okoliša, Kemija hrane, Odabrana poglavlja kemije, Statistika, Tehnička grafika podržana računalom, Vjerojatnost te Kemija istraživanjem.

Uvođenje ovih predmeta trebalo bi učenicima gimnazija pružiti nova znanja te ih potaknuti da u većoj mjeri upisuju fakultete prirodnog i tehničkog usmjerenja, odnosno STEM područja (Science, Technology, Engineering, Mathematics).

U sklopu projekta provedeno je osmišljavanje i izrada udžbenika i nastavnih materijala za novi kurikulum, nabavljena nova nastavna oprema za obje škole uključene u projekt te osigurana edukacija za nastavnike.

Projekt Znanost plus u potpunosti je financiran bespovratnim sredstvima Europske unije i vrijedan je gotovo 2,5 milijuna kuna.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se