Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rane nisu zacijelile

Tužne priče iz kolone sjećanja: "Muž mi je poginuo kad i sin. Emocije su jako teške"

U koloni sjećanja, vremenu usprkos, mnoštvo ljudi. U 5 i pol kilometara dugim putem od bolnice do Memorijalnog groblja prošle su sve generacije.

Tiho i dostojanstveno koračalo se ulicama Grada Heroja. Na čelu kolone prvi put djeca rata. Andrea se prisjetila i priče o proslavi svog prvog rođendana.

"Uspjeli smo ga proslavit u stanu iznad podruma, bili smo kod bake u stanu, sad u ulici Blage Zadre. No, međutim to je trajalo jako kratko i onda počela je uzbuna onda smo se povukli dolje u podrum", prepričava Andrea Mađar iz Vukovara.

Današnji dan, kad je pao Vukovar posebno je težak onima koji još traže svoje najmilije. Jedna od njih je i Katica Majić, majka nestalog branitelja i supruga poginulog branitelja. "Ja sam udovica Domovinskog rata, muž mi je poginuo na isti dan kada i sin. Bila sam s njima. Emocije su jako teške. Moj sin odvezen je iz vukovarske bolnice", kazala je.

Rane još nisu zacijelile

Da ratne rane nisu zacijelile, pokazuju ožiljci na svakom koraku. Najbolniji su oni u srcima, ali branitelji ih s ponosom nose.

"Mi smo na današnji dan još uvijek pružali žestok otpor u Borovu naselju jer nismo imali najbolje veze s Vukovarom. Nismo znali što se događa", opisuje svoje iskustvo umirovljeni časnik hrvatske vojske Ivan Poplašen. "Nažalost, kada su pala skloništa, kada su zaprijetili da će ljude koji su u skloništima i bolnicama ubijati, izašli smo, predali smo se i završili po kazamatima", rekao je.

Hrvatsku su branili i stranci, među njima je bio i Martin Cruickshank, bivši pripadnik Sokolova "Da, ja sam strani dragovoljac iz Škotske. Došao sam 1991. za Hrvatsku, za slobodu", kazao je poručivši da mu je danas najvažniji dan u godini u kojem se sjeća svojih prijatelja i svakog branitelja koji se borio za Hrvatsku.

Žrtvama su se poklonili deseci tisuća ljudi iz Hrvatske, ali i šire

"Prošla je 31 godina. Koračamo za sve poginule i nestale. Što se mene tiče, uveo bih da svi danas moraju biti tu", rekao je Ivica Lučić iz Sesveta.

"To mi je bila životna želja. Odati počast", iskreno će Ana Ožbolt iz Čabra.

Tihim korakom ujedinjene i navijačke skupine. Za heroje i najmanjim korakom, velikog srca. Djeca, mladi i stari hodali su kao jedan. Mnogi se u Vukovar vraćaju svake godine.

"Evo, naježim se od toga. Suosjećamo se s Vukovarcima. I naravno, dok smo živi dolazit ćemo ovdje", rekao je Marino Grabovac, predsjednik Udruge Kastav te dodao: "Nadam se da će ipak netko otkriti pravu istinu i da će se naći kosti te da će poginuli biti dostojno pokopani."

Pročitajte i ovo Ivan Penava, gradonačelnik Grada Vukovara DAN SJEĆANJA Ivan Penava za Dnevnik Nove TV: "Nema smisla pričati o nekakvim kolonama. To smo kao društvo nadišli"

Pročitajte i ovo Predsjednik Zoran Milanović položio vijenac 31 godinu kasnije Ministri komentirali okretanje leđa u Škabrnji: "Pozdravljam gestu potpredsjednice...", "Razumijem te ljude"

Za one koji su život dali za Domovinu položene su ruže i svijeće na Memorijalnom groblju. Emocije su pomiješane. Tuga i ponos za sve Hrvate.

Više o koloni u Vukovaru na Dan sjećanja pogledajte u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Matee Drmić.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene