Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velika tradicija

U Betini se održava običaj čuvanja Kristova groba: Pazi se na svaki detalj, a biti dio toga posebna je čast

Aktualno Galerija Čuvari Kristova groba Čuvari Kristova groba Foto: Dnevnik Nove TV Čuvari Kristova groba - 1 Čuvari Kristova groba - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Čuvari Kristova groba - 2 Čuvari Kristova groba - 2 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Čuvari Kristova groba - 3 Galerija 1/4 >>
Ušli smo u veliko trodnevlje koje će završiti u nedjelju na najveći kršćanski blagdan Uskrs. Povodom toga održava se i tradicija čuvanja Kristova groba. Jedna takva stoljetni je običaj u Betini.

U većini Župa u Hrvatskoj u velikom trodnevlju čuva se Kristov grob. Od takve  tradicije ne odustaju ni Betinjani. Uz župe iz Metkovića, jedni su od najstarijih čuvara Božjega groba u Dalmaciji i Hrvatskoj.

Baš kao nekada, u Betini, na Veliku subotu, čuvari Kristova groba, šeću od kuće do kuće. Ondje se obilježava slavlje Kristova uskrsnuća. A čuvari Kristova groba iz kuća ne izlaze praznih ruku. 

Pročitajte i ovo Potraga za nestalom djevojčicom Dankom - 3 Za Dnevnik Nove TV Sigurnosni stručnjak o istrazi nestale djevojčice Danke: "Majka će morati objasniti zašto je to napravila"

"Autentični su. S tim da danas se daju i novci. Prije su bila isključivo jaja. Vojnici su to uzimali da bi mogli napraviti sebi večeru", ispričala nam je Edita Stojiljković, mještanka Betine.

Betinski vojnici sumještane će doručkom počastiti idući vikend, na Mali Uskrs. A novac troše na odore i putovanja. Pred njima je još jedan Festival žudija.

"Ove godine idemo u Krapinu, u ponediljak, mjesto Lobor, gdje će biti predstavljanje", najavio je Jere Pavić, čuvar Kristova groba iz Župe Sv. Frane.

Velika čast

Kulturno je ovo, slažu se svi, otočno blago.

"Jako mi je drago da se održavaju naši običaji. Da mi mladi sudjelujemo u tome. Da nam naši stariji daju priliku da budemo dio svega toga", kazao je Nikola Brajković.

Pročitajte i ovo Josip Salapić, potpredsjednik DIP-a Potpredsjednik DIP-a Što ako se predsjednik uključi u kampanju? "Ustavni sud je čuvar zakonitosti izbornog procesa"

Nakon obilaska kuća slijedi odijevanje. Prvi slikani zapis čuvanja Božjega groba u Betini datira iz 1929. godine. Rimsku odoru donosi im 20-ak godina kasnije svećenik s otoka Prvića. Pazi se na svaki detalj.

"Mi smo betinski čuvari groba. Naša odora se sastoji od kacige, plašta, štita, koplja i sandala", tvrdi čuvar Kristova groba Matija Brkić.

Nakon odijevanja slijedi put ka Crkvi gdje se svakih 15 minuta izmjenjuje straža.

Biti čuvar Kristova groba, kažu, velika je čast, a posao im počinje na Veliki četvrtak.

"Pohranjujemo Kristovo tijelo u grob, i tako do Velikog petka, i do subote kad je padanje. Kod nas je tradicija da padamo na Veliku subotu, ali i u nedjelju u šest ujutro", rekao je Ivor Jušić, vođa betinskih čuvara Kristova groba.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Žestoko Milanović po DIP-u: "Ovo što su sada objavili je komično"

Tradicija je i da gotovo svaka obitelj ima čuvara Kristova groba.

"Brat stariji, otac, stric, djed, uglavnom svi", ponosno tvrdi Jurišić.

Posebna je to čast koja izaziva ponos.

"Ovo su stvarno veliki dani, predstavlja nam izuzetnu čast i ponos svog mjesta i svog otoka", kazao je Pavić.

I bit će tako, kažu, sve dok ih bude.

Velika subota poseban je dan u Crkvi

Katolička crkva danas slavi blagdan Velike subote. Uoči Uskrsa vjernici se okupljaju na bdjenju.

Pročitajte i ovo Nestala Danka Ilić Nestala djevojčica Dankini roditelji nakon razgovora napustili policijsku postaju: Jedan detalj upao je u oči

Velika Subota u Katoličkoj crkvi dan je tišine i molitve. Svete mise se ne održavaju već isključivo Vazmeno bdijenje koje počinje tek nakon što padne noć, a treba završiti prije svanuća nedjelje, odnosno Uskrsa.

Vjernici se okupljaju oko krijesa kojeg svećenik blagoslovi. Na Veliku subotu nema pričesti, mogu se dijeliti tek sakrament ispovijedi i bolesničko pomazanje. U dijelovima zemlje, uobičajen je i blagoslov hrane.

Pročitajte i ovo Ilustracija vaše mišljenje Kako na vas utječe pomicanje sata? Pogledajte kako ste glasali u Dnevniku Nove TV

Prigodnu poruku danas je poslao i mons. Dražen Kutleša u okviru uskršnje čestitke. U njoj, Kutleša je rekao kako se trebamo voditi dosljednim životom, umjesto privremenim bijegom u virtualni svijet.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene