Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Običaj stigao u RH u 19. stoljeću

Žudije se okupile oko Kristova groba

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na dane Velikog tjedna u 20-ak hrvatskih župa okupljaju se Žudije, čuvari Kristova groba.

Taj je običaj u Hrvatsku stigao početkom 19. stoljeća i to u dolinu Neretve. Dvanaest čuvara izmjenjuju se pokraj groba Isusa Krista i to rade nekoliko sati prije mise, za vrijeme bogoslužja, te neko vrijeme nakon.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Sada treba uskrsnuti nada' 'Današnje društvo kao da ne očekuje nešto bolje, nego ostaje na onome što trenutno vidi' Slika nije dostupna Promašili smisao blagdana Fra Zvjezdan Linić: Nelogično je da šunka bude glavna tema uskrsnih blagdana

Čuvari ističu veliki ponos i čast što su upravo oni izabrani da čuvaju Kristov grob. U drniškom kraju ispod planine Promina, žudija možete postati samo ako ste vrlo visok, kršan i jak, te ako ste dobro upoznati s običajima svoga kraja.

'Nikome nije zabranjeno biti čuvar Kristovog groba, ali kao što vidite, to su sve jaki, kršni momci', rekao je Denis Bronić, zapovjednik Prominskih žudija.

 Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Pokraj Kristovog groba, više nema šale. Lica su ozbiljna, koplja uspravna, stoji se rame uz rame. Pet minuta traje smjena, prije mise, za vrijeme i poslije. Dokazali su koliko ozbiljno shvaćaju zadatak.

Od malih nogu kršni su momci čekali svoju šansu, da stave kapu, obuku nošnju i ozbiljnog lica čuvaju Krista.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene