Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nove odluke i o socijalnoj skrbi

"Ovakav sustav odvajanja otpada jeftiniji je za građane": Tomašević obećao kredite za gradnju smetlarnika

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević o aktualnim temama koje muče građane: obnova i stanje u obrazovanju, u vodovodu i odvodnji kao i o uvođenju novog sustava prikupljanja komunalnog otpada, koje bi trebalo početi od 1. srpnja.

"Novim pročelnikom za obrazovanje, mlade i sport imenovan je Luka Juroš, koji ima 16 godina iskustva u obrazovnom sektoru" rekao je na početku gradonačelnik Tomašević i zahvalio svima koji su se javili na natječaj.  

Novi sustav upravljanja otpadom očistit će grad od smeća

Novi način upravljanja komunalnim otpadom trebao bi u gradu krenuti 1. srpnja. Na pitanje hoće li stanari imati novaca za postavljanje boksova, gradonačelnik je rekao da financijski troškovi za građane i stanare zgrada neće biti toliko veliki te će u konačnici biti jeftinije. 

"S obzirom da će se naplaćivati količina napravljenog i odvojenog otpada, u cilju je stanarima da im drugi ne ubacuju u njihove kante tuđe smeće" rekao je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna KOMUNALNI RED Tomašević objavio poziv suvlasnicima zgrada za postavljanje bokseva za otpad: "Zagreb više neće biti kantograd"

"GSKG će ponuditi kredite upraviteljima zgrada ukoliko će biti potrebno ili ukoliko zgrade nemaju dovoljno sredstava za izradu i kupnju bokseva i smetlarnika", rekao je gradonačelnik. "Vjerujem da je većini građana u interesu da maknemo kante s javnih površina".

"Na taj način više neće biti hrpa kanti na cestama, a uz njih još i drugo smeće koje se ostavlja sa strane" naglasio je. "Stavljanje boksova na javne površine je zadnja opcija. Većina spremnika može se postaviti na zemljišta stanara".

Vrećice za prikupljanje i odvajanje otpada bit će dostupne u trgovinama od 1. srpnja. "Ako vrećica ne bude, odluku ćemo odgoditi", rekao je gradonačenik koji je uvjeren da će sve krenuti na vrijeme. 

Pravo je žene na prekid trudnoće

Na pitanje što je s bolnicom Sveti Duh i pravom na prekid trudnoće, gradonačelnik je rekao kako je jasno komunicirano što se očekuje od ravnateljice i novog voditelja ginekologije. "U našem programu stoji da se svim pacijenticama mora ponuditi odgovarajuća zdravstvena skrb i pravo na prekid trudnoće".   

Upitan o koaliciji s Mostom i drugim strankama s različitog političkog spektra protiv aktualne vlasti na nacionalnoj razini, Tomašević je rekao "Što se nas tiče, nije opcija šire koalicije, s obzirom na svjetonazore", rekao je.

Obnova škola u Zagrebu

Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet predstavio je plan obnove škola u gradu Zagrebu, oštećenih u potresu ili drugih škola koje su čekale na sanaciju i obnovu ili proširenje kapaciteta.

Većina obnovljenih škola bit će spremna za novu školsku godinu od jeseni ili od drugog polugodišta sljedeće školske godine. "Tijekom 2023. godine gradit će se i sedam novih školskih zgrada", naglasio je Korlaet.

"Ovom obnovom škola osigurat ćemo proširenje kapaciteta za naše osnovne škole jer su neke od škola do sada radile čak u tri smjene" rekao je gradonačelnik Tomašević.

Proširenje korisnika socijalne skrbi

Danijela Dolenec, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba, izvijestila je o odluci o socijalnoj skrbi, kojom bi proširili obuhvat korisnika socijalne skrbi. Predloženo je da se "izjednači naknada za osobe s invaliditetom, bez obzira na stupanj invaliditeta", rekla je Dolenec.

Proširuje se i broj korisnika starijih osoba koji nemaju nikakva ili imaju minimalna primanja, dodala je Dolenec. "Prvi puta su ovom odlukom obuhvaćeni korisnici nacionalne naknade za starije osobe". 65 posto te skupine čine žene i ovo je jedna od najugroženijih skupina, rekla je. "Predlažemo da ta naknada bude 400 kuna mjesečno" za ovu skupinu korisnika.

Odluka se proširuje i za nezaposlene branitelje koji nemaju podmirene troškove stanovanja kao i na nova prava dolaze i za samohrane roditelje koji su primatelji doplatka za djecu. "Po djetetu smo predložili dodatni iznos od 200 kuna" istaknula je Dolenec. Riječ je o najugroženijim skupinama građana

Pročitajte i ovo Pukao cjevovod sanacija u tijeku Zar opet? Još jedno puknuće cjevovoda u Zagrebu: Dio građana bez vode

Pročitajte i ovo Krunoslav Šmit - 1 Radilo se neadekvatno? Novi detalji nakon požara u Frankopanskoj: "Iz Vodoopskrbe kažu da nemaju dovoljno novca za sanaciju"

Gradonačelnik je u nedjelju otvorio pješačku zonu u Staroj Vlaškoj u centru grada, a u utorak je na Trgu bana Josipa Jelačića otvorio i 20. Festival jednakih mogućnost.

Na trodnevnom uličnom festivalu nastupit će preko 900 izvođača iz zemlje i inozemstva, od kojih oko 600 osoba s invaliditetom, u glazbeno-scenskom i likovnom programu, te u edukacijsko-rekreacijskim i sportskim igrama.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene