Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PRELAZAK NA NOVI SUSTAV

(Pre)ambiciozan plan? Za mjesec dana Zagrepčani bi trebali dobiti novi sustav odvoza i naplate otpada, ali...

Aktualno Galerija Otpad - 3 Otpad - 3 Foto: DNEVNIK.hr Otpad - 5 Otpad - 5 Foto: DNEVNIK.hr Otpad - 4 Otpad - 4 Foto: DNEVNIK.hr Otpad - 2 Otpad - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Otpad - 1 Galerija 1/5 >>
Za mjesec dana u Zagrebu bi na snagu trebao stupiti novi sustav odvoza i naplate komunalnog otpada. Ambiciozni plan gradonačelnik ne želi odgoditi, iako još nema vrećica, bokseva za otpad, a javili su se i problemi s odvozom.

Bez obzira na sve, gradonačelnik Tomislav Tomašević o novom sustavu i dalje optimistično.

"Zasad ostaje rok 1. srpnja, a ako će ga biti potrebno produžiti, onda ćemo to napraviti", navodi Tomašević.

Sve je izvjesnije da će tako i biti, jer natječaj za spremnike još nije raspisan.

Tomašević ističe kako ta tranzicija neće biti gotova preko noći, nego će potrajati neko vrijeme, tako je bilo u svim gradovima.

Traje još i 'borba' s vrećicama za otpad koje bi po cijenama od 2, 4 i 8 kuna trebale biti dostupne u trgovačkim lancima i prodajnim mjestima Čistoće.

Umjesto klasičnih vrećica, Zagrepčani će kupovati nove. No, problem je što natječaj za proizvodnju 12 milijuna rola vrećica još uvijek nije završen.

Oporba kaže, nema šanse da se ovo realizira na vrijeme.

"Smatramo da je žalosno da ova kvaziekološka ekipa koja je upravo svoju građansku platformu i aktivizam gradila na temama zbrinjavanja otpada, sada pokazuje i svoje pravo znanje i umijeće", kaže Mislav Herman, zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini.

Kritika stiže i od koalicijskih partnera.

Renato Petek, zastupnik SDP-a u Zagrebačkoj skupštini zaključuje kako će vjerojatno doći do odgode, a odgoda znači manjak prihoda od 30 milijuna kuna svaki mjesec u blagajnu Holdinga.

Holding je u problemima i zbog odvoza otpada koji u pojedinim dijelovima grada kasni.

Davor Vić, voditelj podružnice Čistoća kaže kako veliki dio radnika odlazi, a nabava rezervnih dijelova za vozila kojih ima preko 200 je usporena. Korisnike i djelatnike moli za strpljenje.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević SKUPLJANJE KOMUNALNOG OTPADA Zagreb više neće biti ''kantograd'': Tomašević najavio novi sustav, pogledajte kako će izgledati

Pročitajte i ovo Renato Petek - 2 Oštre osude iz SDP-a "Nema ni vrećica ni boksova": Novi sustav prikupljanja komunalnog otpada u problemina

Najavljuju i češći odvoz za plastiku od idućeg tjedna. Građani se žale kako su ulice pune smeća, kao i da se problem ne može riješiti preko noći.

I kako sada stvari stoje, miljama je daleko od digitalizacije.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene