Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PRESEDAN

'Nikada do sada nismo imali tako jasno svrstavanje predsjednika u kampanji'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Mislim da nitko drugi, osim ureda predsjednice Republike to nije shvatio kao ironiju, Osobito onaj drugi dio, gdje se kaže da će se poduzeti nešto', kazao je politički analitičar Tihomir Cipek.

'Ja bi to ironiziranje shvatio kao nekakav odmak od ozbiljnosti izjave koje ona ima. Tek kad vidite kakva je izjava efekat počinje, onda možete vidjeti jeste li pogriješili ili niste. Tako da bi ovu ironiju nazvao nekom vrstom isprike', kazao je politički analitičar Tihomir Cipek novinarki Dnevnika Nove TV, Jeleni Rastočić komentirajući današnju izjavu predsjednice kojom objašnjava jučerašnji status u kojem je napisala kako tehnička vlada nije u stanju voditi zemlju, a izvršne ovjasti prepušta njoj.

Pročitajte i ovo Tihomir Cipek - 1 Još samo nekoliko dana Tihomir Cipek za Dnevnik Nove TV: "Vlada nacionalnog spasa mogla bi zapeti pri prvim poteškoćama'' Slika nije dostupna 'Bila sam ironična' PODIGAO PRAŠINU U JAVNOSTI Predsjednica objasnila sporni status

'Mislim da nitko drugi, osim ureda predsjednice Republike to nije shvatio kao ironiju, Osobito onaj drugi dio, gdje se kaže da će se poduzeti nešto, prema ustavnim okolnostima koje joj Ustav daje, a takve ovlasti zapravo ne postoje', kazao je Cipek te nastavio kako predsjednik Republike prema hrvatskom Ustavu nema izvršnu vlast.

'Ako se dobro sjećam u prethodnim kampanjama nikada nismo imali tako jasno svrstavanje predsjednika. Radi se o presedanu u hrvatskoj politici', rekao je za Dnevnik Nove TV, Tihomir Cipek.

'Kad sam prvi put vidjela taj natpis mislila sam da je predsjedničin profil hakiran'

Smatra da su takve izjave primjerene oporbenoj političkoj stranci, osobito u izbornoj kampanji.

''Predsjednica Republike, Kolinda Grabar Kitarović, ne može preuzeti nikakve izvršne ovlasti jer ih ona po Ustavu jednostavno nema. Njezin je posao da kritizira vladu, ali se to ipak ne radi u predizborno vrijeme. Na kraju, i sama je rekla u prvom dijelu izjave, da je ta vlada tehnička, radi se o dva tjedna i mislim da bi bilo pristojno da se strpimo i vidimo tko će biti nova vlada', zaključio je Cipek.

Podsjećamo, predsjednica je u statusu napisala kako je ministar 'Ostojić priznao da ova tehnička vlada nije u stanju voditi zemlju' te kako njoj prepuštaju sve izvršne ovlasti te najavila poduzimanje mjera čim joj to dopusti Ustav.

Kovač: Pozivam vladu da radi svoj posao

HDZ-ov Miro Kovač, doktor međunarodnih odnosa i donedavno hrvatski veleposlanik u Njemačkoj upitan za komentar oko izjava predsjednice Kolinda Grabar Kitarović smatra da umjesto se vlada bavi državnom politikom, rješavanjem izbjegličke krize i saniranjem hrvatske ekonomije, oni se samo bave svojim političkim protivnicima, napadaju hrvatske institucije, pa tako i hrvatsku predsjednicu te da nikako nije konstruktivna.

'Neka se ova vlada na odlasku konačno bavi državnom politikom, a ne samo izbornom kampanjom. Gospodin Ranko Ostojić, mi ne znamo u ovom trenutku je li on ministar unutarnjih poslova koji skrbi o našoj sigurnosti ili je on šef izborne kampanje SDP-a, mi to ne znamo. Neka to jasno kaže hrvatskoj javnosti. Njegovi potezi, sa motorolom u ruci svaki dan, izgledaju kao da se samo bavi kampanjom SDP-a za nadolazeće parlamentarne izbore', komentirao je Miro Kovač.

Pozvao je vladu, kako ju naziva 'vlada na odlasku', Zorana Milanovića i sve članove Vlade da poštuju hrvatske institucije, hrvatski Ustav i da prihvate da u Hrvatskoj postoji predsjednica Republike koja je, kako je kazao, predsjednica svih nas u Hrvatskoj.

'Pozivamo Vladu da se ova tri tjedna prestane baviti obmanama, igricama, prijetnjama i manipulacijama, te da konačno radi svoj posao, za ono što građani plaćaju ovu vladu. Da se bave državnom politikom i rješavanjem izbjegličke krize, a ne smicalicama, glupostima i izmišljanjem ovakvih afera', poručio je Kovač te dodao da se premijer Milanović 'posvađao sam sa sobom kao i sa hrvatskim društvom i njenim susjednima', te kako će to građani kazniti na izborima 8. studenog.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene