Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza Ivane Petrović

'Kad sam prvi put vidjela taj natpis mislila sam da je predsjedničin profil hakiran'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ivana Petrović analizira prepucavanje predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i ministra Ranka Ostojića.

Vidjeli smo ovo prepucavanje predsjednice i ministra. Kako tumačiš njezinu reakciju?

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ured predsjednice RH 'Pravo je predsjednice RH razgovarati sa svima koji su dobili saborski mandat' Slika nije dostupna Tko će prvi do mandatara? Grabar Kitarović u četvrtak započinje konzultacije sa strankama

Moram priznati, kad sam prvi put vidjela taj natpis na Facebooku, a i svi mi u redakciji, mislili smo da je predsjedničin profil hakiran. Taj rečenični anagram je valjalo pet puta pročitati da se razumije što on hoće reći, jer ovo što ondje piše Ustav Republike Hrvatske šefu države ne dopušta niti sada niti ikad.

Predsjednica je vjerojatno htjela biti ironična prema Vladi. Ako je htjela onda je to trebalo sasvim drugačije napisati, ali najbolje je, ona je trenutačno u Kini, najbolje je i najpoštenije prema hrvatskoj javnosti da je pitamo kad se vrati, što je pod tim mislila i da to rastumači.

'Nije primjereno da se u vrijeme izborne kampanje predsjednica svrstava jasno na jednu stranu'

'Ostojić je priznao da ova tehnička vlada nije u stanju voditi zemlju i da meni prepuštaju izvršne ovlasti'

Nakon mađarske odluke, kakva je sada pozicija Hrvatske i kako tumačiš poruke iz Njemačke?

Poruka iz Njemačke, za sve koji poznajemo kontekst ove europske i globalne priče, je sasvim očekivana. Poruka iz Njemačke je izrečena uljuđeno i blago. To je u principu jedna oštra kritika Mađarskoj, jer doista kada se promotre smjernice jučerašnjeg summita, kada se vidi da je postignut napredak, kada se vidi da se počelo s razgovorima s Turskom, jer da se razumijemo, samo neupućeni misle da se s Turskom sve može riješiti u 24 sata, reći mi vama ukidamo vize i dajemo vam novac, a vi ćete radi toga u Turskoj napraviti hot spot, to je nemoguće.

SLOVENIJA ODLUČILA Na granicu s Hrvatskom stavit će i vojsku; U Čakovec stigao vlak s migrantima

Nakon što smo doznali da Angela Merkel već danas ili vjerojatno sutra ide u Tursku razgovarati s predsjednikom Erdoganom oko te stvari, nakon što smo vidjeli da je ona izašla pred Europsko Vijeće sa zaključcma Bundestaga kojim traži da se Srbija, Kosovo i Makedonija proglase sigurnim zemljama, što odgovara onoj tezi hot spot izvan EU, doista nije bilo razloga da Mađarska zatvori ganicu prema Hrvatskoj.

Pozicija Hrvatske je dobra. Ona je u duhu europskih vrijednosti, u duhu svega onoga što Europska unija promiče, u duhu solidarnosti koja je temelj Unije. I ova ruta Hrvatska-Slovenija-Austrija pa prema Njemačkoj je očito koridor iako to nitko od europskih čelnika neće tako jasno reći, ali koridor koji funkcionira i koji bi trebao funkcionirati čitavu zimu, dok Europska unija ne iznađe jedno stvarno rješenje za ovu migracijsku krizu. Stoga odluku o zatvaranju granice premijera Orbana i mađarske Vlade možemo razumjeti isključivo jednostrano, ona i je jednostrana i možemo je razumjeti nažalost kao jednu ne baš prijateljsku poruku Hrvatskoj. Jer poznato je da temelj hrvatsko-mađarskih nesporazuma nije migrantska kriza, ona je samo instrument.

Temelj hrvatsko-mađarskih nesporazuma je INA. Šteta što na rujanskom zasjedanju Hrvatski sabor nije donio jednu jedinstvenu odluku oko migrantske krize, odluku koju bi donijele sve parlamentarne opcije, koja bi bila u europskom duhu, jer duh i europskih socijalista i europskih pučana tu se uopće ne razlikuje jer to je naprosto temeljna vrijednost.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene