Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog uvjeta rada

Prosvjedovale 'tete': 'Naša svakodnevnica - snjeguljica i 30 patuljaka'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica SOMK-a Božica Žilić sramotnim je ocijenila ponašanje gradonačelnika Bandića jer ih je, kako je ustvrdila, nazvao neradnicima

Dvjestotinjak odgojiteljica u dječjim vrtićima danas je u organizaciji Sindikata obrazovanja, medija i kulture Hrvatske (SOMK) održalo prosvjed pred Gradskom upravom tražeći bolje uvjete rada, primjenu Državnog pedagoškog standarda, potpisivanje kolektivnog ugovora i uređen sustav plaća.

Pročitajte i ovo Edi Delija i Sanja Jurišić Sezona pred vratima Vatrogasci najavljuju prosvjed, ne žele u vatru za 900 eura: "Ovaj put ne odustajemo. Idemo do kraja" Akcija preimenovanja 31 godinu poslije Mirni prosvjed u Zagrebu povodom obljetnice masakra u Ahmićima

Prosvjednu hodnju gradom 'tete' su počele ispred Radničkog doma zviždeći i noseći ulicama transparente na kojima je pisalo 'Za dostojanstvo radnika u dječjim vrtićima', 'Tražimo neodogodivu primjenu pedagoških standarda', 'Do kada će radnici u vrtićima biti bez kolektivnih ugovora" i 'Naša svakodnevnica - snjeguljica i 30 patuljaka'.

Predsjednica SOMK-a Božica Žilić rekla je novinarima da su došli iskazati ogorčenje i revolt zbog dugogodišnjeg nerješavanja problema prevelikog broja djece u grupama.

Grupe su pretrpane, što iziskuje povećan radni i stručni napor odgojitelja, i tako se više ne može raditi. Na prostoru manjem nego što ga po standardima EU imaju koke u kokošinjcu u grupama se nalazi i po tridesetak djece, upozorila je Žilić.

Sramotnim je ocijenila ponašanje gradonačelnika Milana Bandića jer ih je, kako je ustvrdila, nazvao neradnicima i time obezvrijedio 2500 odgajatelja i 300 stručnih suradnika, te više od 2000 ostalih zaposlenika koji im pomažu u radu.

VIDEO Tri godine neredovite plaće: Umjesto na godišnji odmor, u prosvjed

Tražimo od Grada rješavanje problema, rekla je Žilić podsjetivši da je 2008. usvojen Državni pedagoški standard, a u Zagrebu još je uvijek na snazi program racionalizacije iz 1993.

Nakon 17 godina ostali smo bez kolektivnog ugovora i uređenog sustava plaća, a socijalni dijalog ne postoji. Osim obaveza želimo i ostvarenje svojih prava, poručila je Žilić.

Novinarima je rekla da prosvjednici planiraju razgovarati sa zamjenicom gradonačelnika Sandrom Švaljek i uručiti joj zahtjeve. Također će otići do Gradske skupštine jer njezini zastupnici glasuju o svakoj odluci, pa tako i kolektivnom ugovoru i Državnom pedagoškom standardu. Ne donese li prosvjedna akcija nikakva rezultata, sindikalne aktivnosti idu dalje, najavila je Žilić.

VIDEO Gradonačelnik Omiša prodaje skupocjeni službeni auto kako bi opremio dječji vrtić

Na upit o mogućem štrajku u vrtićima rekla je kako je o tome sada teško govoriti, jer treba vidjeti hoće li njihovi zahtjevi stići tamo gdje trebaju. Ako će se sa sindikalcima razgovarati ne treba ići u štrajk, u suprotnom nećemo se libiti ni tog poteza, rekla je Žilić.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel pozvao je ostale sindikate iz sustava odgoja i obrazovanja na zajedničku borbu za dostojanstvo radnica i radnika u dječjim vrtićima i predškolskim ustanovama uz poruku - 'zajedno smo jači'. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene