Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kongres odbio potpisati

Pritisak na SAD: 'Hitno provedite reforme'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministri financija iz država diljem svijeta u petak su SAD-u dali rok da do kraja godine ratificira reformu Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), zaprijetivši da će krenuti sami u reforme ako SAD to ne učini.

Nemogućnost da se nastavi s procesom jačanja utjecaja zemalja u razvoju u MMF-u i povećanja njegove kreditne sposobnosti postao je najveći problem za dužnosnike iz skupine G20 vodećih gospodarstva, kao i predstavnike ostalih zemalja članica te financijske institucije.

Pročitajte i ovo Rusi uništili ukrajinski HIMARS Velika eksplozija VIDEO Prvi put od početka rata: Rusi silovitim napadom zadali težak udarac Ukrajincima Dmitrij Medvedev Karta izazvala nevjericu Medvedev šokirao, pogledajte kako je podijelio teritorij Europe: "Taj koncept mora zauvijek nestati"

U konačnom priopćenju, ministri financija G20 i središnji bankari izrazili su 'duboku razočaranost' kašnjenjem SAD-a.

'Koristim ovu prigodu da zatražim od SAD-a da provede te reforme pod hitno', rekao je australski ministar financija Joe Hockey novinarima na rubu proljetnog zasjedanja MMF-a i Svjetske banke.

Reforme bi trebale udvostručiti kreditnu sposobnost MMF-a, te omogućiti veću glasačku moć zemljama poput Brazila, Rusije Indije, Kine i Južnoafričke Republike u toj međunarodnoj instituciji.

Američki Kongres odbija potpisati reformu, koja je dogovorena u 2010. godini. Pojedini republikanci tuže se da bi te promjene previše koštale Washington u trenutku kad ima ionako veliki proračunski deficit.

Ako Washington do kraja godine ne ratificira reforme, članice G20 i države u razvoju kazale su da će od MMF-a zatražiti da razmotri moguće iduće korake.

Američki ministar financija Jack Lew izjavio je da će Obamina administracija učiniti sve što može da bi progurala reformu MMF-a u Kongresu ove godine. 'Nastavit ćemo poduzimati korake da se to obavi', kazao je Lew na novinskoj konferenciji u petak u Washingtonu.

Oprezni razgovori oko Ukrajine i Rusije

Ministri financija skupine G20, pazeći da budu strogo fokusirani na gospodarstvo, a izbjegavajući politiku, poručili su i da prate krizu u Ukrajini u potrazi za rizicima po njezinu gospodarsku i financijsku stabilnost.

Ukrajinsko gospodarstvo bačeno je u kaos nakon što je u prosvjedima u Kijevu svrgnut proruski predsjednik Viktor Janukovič, a Rusija okupirala i anketirala ukrajinski poluotok Krim, prouzročivši najveću krizu u odnosima Moskve i Kijeva od Drugog svjetskog rata.

SAD: 'Kažemo svijetu, pokazujući pomalo zube, nećete investirati u Krim nekažnjeno'

Rusija, članica G20, nije posebno spomenuta u priopćenju. Izvori bliski G20 kazali su da nije bilo razgovora o sankcijama toj zemlji, kojoj su SAD i Europska unija već nametnule sankcije.

Njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble izjavio je da su ministri financija država članica G7 najbogatijih država svijeta na svom sastanku u četvrtak odlučili zajedno raditi na smirivanju krize, te da Rusija mora biti dio rješenja.

'Svi smo se složili da moramo zajedno riješiti taj problem', kazao je novinarima, dodavši da Rusija mora biti dio rješenja. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene