Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sanader: Neću dopustiti da Hrvatska postane Beirut

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Ivo Sanader najoštrije je osudio ubojstva Ive Pukanića i Nike Franjića, poručujući da Vlada neće dopustiti da Hrvatska postane Beirut.

'Nećemo dopustiti da se Hrvatska pretvori u Beirut', rekao je Sanader na večerašnjoj izvanrednoj konferenciji za novinare u Vladi.

Pročitajte i ovo Premijer Andrej Plenković Komentirao i istragu Žalac Plenković o puštanju Boysa iz zatvora: "Kako sam znao? To je negdje baba Vanga zapisala..." Tomislav Tomašević ozlijeđeno troje ljudi Tomašević otkrio kakav je zrak u Zagrebu nakon odrona na odlagalištu otpada Jakuševac: "Tražili smo dodatno mjerenje"

Istaknuo je da će u rješavanje ovog slučaja biti uključen najbolji policijski kadar u Hrvatskoj i da će se mjerodavne institucije još snažnije nego do sada upustiti u obračun s organiziranim kriminalom.

'Sve ono najbolje što Hrvatska ima, u smislu stručnosti, bit će uključeno ne samo u ovaj, nego i u sve dosadašnje slučajeve', rekao je Sanader.

Podsjetio je da je policija jučer razriješila slučajeve ubojstva Luke Ritza i Zorana Mrvelja, ubijenog građevinskog poduzetnika u Vrapču.

'Čestitam policiji na tome, i očekujem da će se s jednakom odlučnošću otkriti i ovi teroristi, jer ovo više nije samo pitanje obračuna s organiziranim kriminalom. Ovo je nešto protiv čega ćemo ustati svi zajedno u Hrvatskoj', rekao je Sanader.

Izvijestio je i da je večeras razgovarao s nekoliko predsjednika stranaka, među kojima je bio i predsjednik SDP-a Zoran Milanović, koji mu se, kaže, stavio na raspolaganje.

Predsjednici parlamentarnih stranaka pozvani su i na sutrašnju sjednicu Vijeća nacionalne sigurnosti, na kojoj će se razmotriti uvođenje dodatnih mjera u borbi protiv organiziranoga kriminala.

'Ovo je trenutak u kojemu moramo pokazati zajedništvo, u kojem moramo pokazati odlučnost', rekao je Sanader.

Upitan znače li današnja ubojstva da su i Vlada i javnost pobijeđeni, odgovorio je kako je riječ o pitanju hoće li pobijediti pravna država ili terorizam. 'Ovo je konačni obračun, iz kojega će pravna država izići kao pobjednik', uvjeren je Sanader. Na pitanje znače li današnja ubojstva da se mafija ne boji Vladinih mjera, Sanader je odgovorio kako je pitanje je li riječ o mafiji ili o terorizmu.

'Pitanje je je li ovo mafija ili terorizam. Ovdje je, izgleda, riječ o nečem puno većem', rekao je Sanader.

Naglasio je kako policija zasad ne raspolaže s dovoljno informacija da bi mogla točno reči o čemu je riječ.

Upitan razmišlja li o uvođenju izvanrednog stanja odgovorio je: 'Ne razmišljamo o uvođenju izvanrednog stanja, ali pogledajte način likvidacije. Na što vas on podsjeća?'. 

'Rekao sam da se ovim stupnjem saznanja koji imamo sada nekoliko sati nakon što je zlodjelo počinjeno, ne možemo još uvijek okarakterizirati, ali dopustite mi da emotivno kažem, jednako tako kao što građani Hrvatske danas osjećaju da to treba osuditi najoštrije pa upotrijebiti i težu riječ nego što je bila primjerena. To sam upravo učinio', dodao je Sanader. 

>> Mesić: Terorizam je došao na ulice glavnog grada Hrvatske

>> Milanović: Vrijeme je za akciju i vraćanje sigurnosti na ulice

>> Eksplodirala bomba u dvorištu Nacionala: Ubijen Ivo Pukanić

Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko, kazao je kako je policijski očevid u tijeku, te da će vjerojatno trajati cijelu noć. O motivima i izvršiteljima je, kaže, još prerano govoriti.

Na pitanje razmišlja li da u tim pozove kadar koji se 2000. borio protiv organiziranoga kriminala, odgovorio je kako će to učiniti ako procjena bude da je potrebno.

Izvijestio je da je Pukaniću prije dva mjeseca ukinuta mjera policijskog osiguranja, u dogovoru s Pukanićem.

Nije mogao komentirati ima li ubojstvo Ive Pukanića veze s činjenicom da je objavio kako je nedavno bio u Uskoku, vezano uz navodni raniji pokušaj atentata.

Uz Sanadera i Karamarka na konferenciji za novinare bili su i potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor, te ministri pravosuđa i vanjskih poslova Ivan Šimonović i Gordan Jandroković.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene