Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bush kod Sanadera: Ja bih ukinuo vize, no zakon je takav

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik SAD-a George W. Bush po dolasku u Banske dvore upisao se u Zlatnu knjigu, a potom je uslijedio službeni sastanak s premijerom Sanaderom.

- Hvala vam na gostoprimstvu u vašoj prekrasnoj zemlji, upisao je Bush u knjigu.

Pročitajte i ovo Isaac Herzog, predsjednik Izraela Otkrio u intervjuu VIDEO Na tijelu mrtvog borca Hamasa pronađena knjiga Mein Kampf: "Proučavao je Hitlerovu ideologiju da mrzi i ubija Židove" Slika nije dostupna Koje iznenađenje! Za samo 3,5 dolara kupio neprocjenjivo bogatstvo

"Zajednički podržavamo sve zemlje iz jugoistočne Europe na njihovu putu prema transatlantskim integracijama, euroatlantskim integracijama... Žao nam je što se dogodilo da Makedonija nije uspjela u Bukureštu", rekao je nakon razgovora u izjavi novinarima Sanader. Dodao je da su i hrvatska i američka strana zainteresirane da se to što prije dogodi.

>> Laura Bush počela svoj dio programa posjeta Zagrebu

- Bilateralni odnosi naših zemalja su iznimno dobri, a mogu biti i bolji. Zahvaljujem predsjedniku Bushu na potpori hrvatskoj na njezinom putu u NATO i Europsku uniju. Predložio sam da sada, nakon ovog sastanka, u Hrvatsku dođe i jedna trgovinska delegacija kako bi poboljšali i gospodarske odnose. Prošli smo razne teme i usuglasili smo se u svemu, osim u tome je li ljepša hrvatska ili američka obala, rekao je premijer Sanader.

- U svakom slučaju kada ste rekli da trebam posjetiti Hrvatsku, to se pokazalo točno. Dobio sam dobre vijesti, pozdravljam vašu pozivnicu u NATO i ponosan sam što sam ovdje, nadam se da su i građani Hrvatske ponosni na pozivnicu. Znam da vam je na pameti zašto isti vizni reži vrijedi za vas, čije se trupe zajedno s našim nalaze u Afganistanu, kao i za neke druge zemlje. No, Kongres je donio takav zakon i sada trebamo naći suradnju kojom ćemo poštovati zakon, ali i omogućiti lakše kretanje, putovanje, kako bi vaši građani mogli posjetiti svoje rođake u SAD-u. Mislim da bi trebali biti u mogućnosti to činiti, ali naglašavam da ne želim buditi lažne nade (u smislu ukidanja viza, op. a). Trgovinsku delegaciju svakako ćemo poslati, a  jedino što žalim je što nisam vidio vašu obalu, rekao je Bush.

Bush u Banske dvore nije stigao u pratnji supruge Laure, koja u društvu premijerove supruge Mirjane Sanader u Državnom arhivu pregledava stare hrvatske knjige i spise. Nakon toga će, kako bi što bolje upoznala hrvatsku kulturnu baštinu, posjetiti Lado ansambl gdje će imati priliku vidjeti tradicionalne hrvatske plesove.

Na Markovom trgu sve je spremno za govor američkog predsjednika Busha. Tim povodom uklonile su se i skele s crkve Sv. Marka. Priređen je poseban doček, odnosno kulturno umjetnički program, kojem će prisustvovati i tri tisuće odabranih građana koji su za ovu priliku dobili pozivnice.

Američki predsjednik Bush izrazio je žaljene što prilikom ove posjete neće posjetiti našu obalu za koju su mu prijatelji rekli da je prekrasna.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene