Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Laura Bush posjetila Državni arhiv

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prva dama SAD-a Laura Bush upoznala se u subotu s hrvatskim kulturnim raznolikostima tijekom damskog dijela programa posjeta Zagrebu, a društvo joj je pravila supruga premijera Ive Sanadera, Mirjana Sanader.

Prvo su posjetile Hrvatski državni arhiv, jedno od najljepših zdanja secesijske arhitekture u Hrvatskoj, sagrađeno 1913. prema nacrtima arhitekta Rudolfa Lubynskog.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna EKSKLUZIVNO: Sanadera posjetila supruga Mirjana Sanader nije htjela komentirati susret sa suprugom Slika nije dostupna Saborski odbor za informiranje Pritužba M. Sanader 'primljena na znanje'

Laura Bush, koja je magistrirala bibliotekarstvo, pokazala je veliki interes za izložene dokumente u Arhivu, a imala je priliku vidjeti, među ostalim, Zlatnu bulu Bele IV, najstariji zapisnik Hrvatskog sabora (1557-1608), grbovnicu Kraljevine Slavonije iz 1496. na kojoj je stari hrvatski simbol - kuna, koja trči između dviju rijeka: Save i Drave. Taj grb također je bio službeni pečat Sabora.

Također je razgledala Škrinju Povlastica Kraljevina, koja je bila napravljena zahvaljujući zaključku Hrvatskog sabora iz 1643., a predviđena je za čuvanje isprava koje su se ticale povlastica, sloboda i prava Kraljevina. Na Škrinji se nalaze dva grba: grb Kraljevine Hrvatske i grb Kraljevine Slavonije.

Laura Bush i Mirjana Sanader posjetile su i Središnji laboratorij za konzervaciju i restauraciju Hrvatskog državnog arhiva gdje im je pokazano ručno restauriranje Inkunabule (najstarije tiskane knjige, prije 1500.).

Dvije dame, gošća u maslinasto zelenom kostimu sa svilenim šalom, a njezina domaćica u tamno plavom kostimu, nakon toga su se pridružile svojim supruzima koji su se obratili građanima na Trgu sv. Marka.

Za kraj kratkog upoznavanja prve dame SAD-a s kulturnim raznolikostima izabran je posjet folklornom ansamblu Lado, koji je osnovan 1949. sa zadaćom i ciljem istraživanja, prikupljanja, umjetničke obrade i scenskog prikazivanja najljepših primjera bogate hrvatske glazbene i plesne tradicije.

Lado je otpjevao "Dobar denek, dobri ljudi" i "Ivanska igra pred starim majkama" (himna ansambla Lado), a također je otplesao stare splitske i prigorske plesove.

S osmijehom na licu i njišući nogu u taktu glazbe prva dama je uživala i razmjenjivala dojmove sa suprugom premijera Sanadera.

Zajedno s dvjema damama bile su i supruge ministra vanjskih poslova, Jadranka Jandroković, predsjednika saborskog Odbora za vanjsku politiku, Doroteja Zubović, te supruga američkog veleposlanika u RH, Marsha Barnes.

Ručale su u jednom od ekskluzivnih zagrebačkih restorana. 

Laura Bush rođena je 4. studenoga 1946. u Midlandu u Teksasu. Diplomu učiteljice stekla je na metodističkom sveučilištu 1968. Poučavala je u školama u Dallasu i Houstonu. 

Godine 1973. magistrirala je bibliotekarstvo na teksaškom Sveučilištu i radila je kao školska knjižničarka. Za Georgea Walkera Busha udala se 1977. i imaju blizanke Jennu i Barbaru.

Prva dama aktivno je uključena u pitanja od nacionalnog i globalnog interesa s posebnim naglaskom na obrazovanje, zdravstvo i ljudska prava.

Ona je počasna veleposlanica u UN-ovom projektu Desetljeće pismenosti i uključena je u napore za obrazovanje ljudi u cijelom svijetu, a posebice žena i djevojčica. 

Taj međunarodni projekt "Desetljeće pismenosti 2003.-2012.", u koji je uključena i Hrvatska, pokrenula je Opća skupština UN-a.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene