Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gospodarska i obrtnička komora

Sve glasniji zahtjevi za ukidanjem članarina u komorama: "Kakvu korist ima jedan frizer od predstavništva u Rusiji?"

Osim poduzetnika, zahtjeva za smanjenjem nameta imaju i političke stranke. Most je u Sabor uputio izmjene zakona kojima bi ukinuli obveznu članarinu za gospodarsku i obrtničku komoru.

Najnovija inicijativa da se ukine obvezno plaćanje članarine Hrvatskoj gospodarskoj komori stiže iz Most. U Sabor su već poslali takav prijedlog promjene zakona.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna HGK donosi Što je poslovni plan i zašto ga mora imati svaki poduzetnik? Slika nije dostupna Dodjela Zlatne kune najboljima Burilović: Unatoč svemu, biznis ne smije i neće stati

"Trebali bi funkcionirati po principu poduzeća i na temelju svoga rada zarađivati svoje prihode", rekao je Mostov zastupnik Zvonimir Troskot.

Članarina se kreće od 42 kune na mjesec za najmanje, 1083 za veće tvrtke te 3.973 kune za najveće. Najniži iznos čini 97 posto članova, a HGK ove godine planira potrošiti 187 milijuna kuna. Najviše će se trošiti na radnike, više od 100 milijuna kuna, a zatim na usluge na koje će se potrošiti 72 milijuna kuna.

Ukidanje obvezne članarine jedan je od ciljeva i peticije protiv parafiskalnih nameta udruge Glas poduzetnika. Dražen Oreščanin, jedan od čelnika, ističe da bi njegova tvrtka plaćala i dobrovoljnu članarinu, ali se bori za sve one koje od komore nemaju koristi.

"Kakvu korist jedan ugostitelj ili frizer ili iznajmljivač ima od predstavništva u Rusiji, od delegacija koje idu u Južnu Koreju ili Brazil", rekao je Oreščanin.

Delegacije su samo jedna od usluga koju navode iz HGK. Lani ih je bilo 114, a organizirali su nastupe na više od 150 sajmova. Izradili su internetsku stranicu za investitore, digitalnu platformu e-usluge koja vrijedi, kažu, 10.000 kuna po korisniku. Unatoč svemu, SDP je i ranije htio rezati članarine.

"U predizbornoj kampanji je SDP izašao s prijedlogom da se članarina za obje institucije smanji za 50 posto", rekao je Josip Tica (SDP).

"Mora biti dvosmjerno. Koliko para, toliko glazbe"

HGK ima urede u svim županijama gdje poduzetnicima nude pravne i poslovne savjete, edukacije, svoje baze podataka i lobiraju u njihovom interesu. Tu je i šest svjetskih ureda u Bruxellesu, Moskvi, Šangaju, Beogradu, Sarajevu i Mostaru. Uz sajmove i delegacije, glavne usluge gospodarske diplomacije su pomoć izvoznicima i informacije o stranim tržištima.

"Živio sam u Latinskoj Americi i bio sam na nekim od tih događanja gdje je bila komora. Dođu ljudi na event, zapjevaju se klapske pjesme, pojede se pršuta i sira i nakon toga nema nikakve suradnje", rekao je Troskot.

Kao proizvođač vina, članarinu plaća i prvi čovjek Domovinskog pokreta.

"Mora biti dvosmjerno. Koliko para toliko glazbe. Nešto daš, nešto dobiješ. Ovo je čisti harač. Njih nekoliko stotina dobiju nekoliko stotina milijuna kuna godišnje", rekao je Miroslav Škoro.

Dok Most predlaže da HGK zarađuje prodajom podataka, iz Glasa poduzetnika dodaju da se slovenska komora uspješno prebacila na dobrovoljno članstvo. Iz hrvatskih komora, i gospodarske i obrtničke, nisu htjeli komentirati promjenu modela plaćanja.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene