Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suđenje Polančecu

Svaki ozbiljan sud na svijetu prihvatio bi premijerku za svjedoka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon iskaza Polančeca pred istražnim povjerenstvom, nitko na to ne može biti imun.

Damira Polančeca u ovom se trenutku može nazvati hrvatskim dežurnim okrivljenikom. Protiv njega su podignute tri optužnice i to za zlouporabu ovlasti i položaja, zbog čega mu se počelo suditi, za reflektore u Đelekovcu i za Podravku, koja još nije pravomoćna.

Pročitajte i ovo Naftna platforma Geofizički podaci Hrvatska i Kanada zajedno će tražiti naftu i plin: Grade se četiri nove bušotine Provjereno: Šljunak - 7 Krađa trajala mjesecima Neki su odvozili po malo, neki utovarivali bagerima... sve dok nije nestalo dvije trećine brda: "To je sve na otvorenom"

Tu zadnju optužnicu tužitelj je vrlo ambiciozno postavio, kao udruženje zbog počinjenja kaznenih djela, optuživši Polančeca kao šefa te kriminalne družine i još sedam osoba kao pomagače. Obrana će u tom predmetu sudu predložiti da kao svjedoke se pozove premijerku i još neke ministre. Nakon iskaza Polančeca pred istražnim povjerenstvom, nitko na to ne može biti imun. Sud će biti vrlo neozbiljan ako odbije taj prijedlog obrane i to zato što takvo nešto ne bi odbio niti jedan ozbiljan sud niti jedne civilizirane zemlje, jer sve treba istražiti i donijeti pravednu i pravno utemeljenu presudu.

>> Počinje drugo poluvrijeme 'prodanog brata' Polančeca

Premijerka i danas šuti. Damir Polančec zabranjena je tema. Sastanak s Damirom Polančecom uvjerava premijerka nije bio tajan. Tajan ili ne, predsjedniku je delikatan. 'Kada se sastaju visoki dužnosnici sa okrivljenicima to treba učiniti na način da se ne interpretira kao utjecaj na pravosuđe i pravosudni proces. Ja vjerujem da tu nije bilo takve namjere ali je delikatno', prokomentirao je predsjednik Josipović.

Sud će biti vrlo neozbiljan ako odbije taj prijelog obrane i to zato što takvo nešto ne bi odbio niti jedan ozbiljan sud niti jedne civilizirane zemlje, jer sve treba istražiti i donijeti pravednu i pravno utemeljenu presudu. A je li Hrvatska pravna država procijenit će se, tvrdi Josipović, na slučaju privatizacije INE. I dok ministar Šuker uvjerava kako nije vidio ugovore između INE i MOL-a, Josipoviću je tako nešto nezamislivo. 'Kada je pala odluka da se Ina prodaje, sukcesivno su se udjeli prodavali. Mislim da je o tome morala znati cijela Vlada. To je dio opće odgovornosti za obavljanje dužnosti. Je li njihova dužnost da se odazovu na poziv povjerenstva i kažu sve što znaju? Apsolutno je i ja ne sumnjam da će svi naši dužnosnici doći i reći što znaju', rekao je Josipović. A sve što zna reći će čini se i Damir Polančec.

'Ako razmisli, dodat će još koju nulu'

Prijeti kako će objaviti 42 afere svojih bivših stranačkih kolega i ministara. 'Pa to je valjda onoliko važnih, koliko se Polančec mogao sjetiti. Ako malo još koji dan razmisli, dodat će još jednu nulu', smatra Radimir Čačić, predsjednik HNS-a. 'Ne bih komentirao izjave odvjetnika koji je plaćen da brani svojeg klijenta ali svatko u ovoj državi, koji zna za neko kazneno djelo, dužan je to prijaviti nadležnim institucijama', rekao je HDZ-ovac Frano Matušić. Pitanje je hoće li.

>> 'Polančec je govorio istinu, zato je izbrisan iz HDZ-a'

HDZ je Polančeca izbacio sukladno Statutu, ali postavlja se pitanje koliko su, oni kao vladajuća stranka, za koju je na posljednjim izborima glasao najveći broj pojedinačnih građana, postupili demokratski i politički moralno. Bilo je nemoralno čuti njihove najviše dužnosnike koji nakon odluke o izbacivanju govore o visibabama ili daju komplimente novinarkama. Igra se neka nemoralna igra. Josipović o susretu Kosor-Polančec govori o kao o delikatnom pitanju, a delikatno je pitanje bilo i kad se on susreo s časnikom Miličevićem i to dan prije nego li je on svjedočio kao svjedok u postupku protiv Rončevića zbog afere o kamionima. Premijerka se voli hvaliti pričama iz svijeta, a na primjer Chirac je u Francuskoj optužen za mnoge afere a nitko ga nije izbacio iz stranke. To se zove vladavina prava. Demokratski svijet ipak čeka na pravomoćnu odluku.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene