Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na optuženičkoj klupi

Počinje drugo poluvrijeme 'prodanog brata' Polančeca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Ne smatram se krivim', rekao je Damir Polančec na suđenju.

Bivši potpredsjednik Vlade i ministar gospodrastva jutros je ponovio ono što je već rekao u istrazi. Ni on, ni odvjetnik Petar Miletić kojem je platio pola milijuna kuna za studiju koja je bila nepotrebna, ne osjećaju se krivima. Za vrijeme čitanja optužnice Polačnec je cijelo vrijeme klimao glavom očito pokušavaju dati do znanja da ono što stoji u optužnici nije točno.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Brojne kontroverze Studija pokazala koliki je stvarni broj umrlih od koronavirusa: ''Koliko god se pandemija čini strašnom...'' Slika nije dostupna NASTAVLJAJU SE REAKCIJE Poznati istarski vinar otkrio što Vučić doista misli o malvaziji: ''Sjedili smo stol do stola, sasvim slučajno..."

Damir Polančec svoju bitku 'protiv braće koja su ga prodala' nastavlja iz optuženičke klupe. Danas je počelo prvo suđenje za, po USKOK-u,  nepotrebnu studiju koje je Ministarstvo gospodarstva naručilo 2008.

>> Ekskluzivno: Polančecova obrana i premijerku zove na suđenje

>> Damir Polančec izbrisan iz članstva HDZ-a

>> Polančec je nastupom dokazao da se osjeća kao žrtveno janje

Optužen je da je zloporabio položaj i ovlasti te suoptuženom Miletiću pribavio znatnu imovinsku korist, zbog čega mu prijeti zatvorska kazna od jedne do deset godina!

Bivšeg potpredsjednika Vlade i tadašnjeg ministarstva gospodarstva tereti se da je naručio i preko Ministarstva gospodarstva platio stručno-pravnu studiju pod nazivom 'Konvalidacija radnog staža i mirovina stečenih na području RH pod upravom i mandatom UN-a od 3. prosinca 1991. do 15. siječnja 1998.' iako je znao da ona nije potrebna jer je taj problem već bio riješen u pregovorima vladinih tijela s radnicima 'Borova' srpske nacionalnosti.

Početak suđenja Damiru Polančecu gleda se kao i drugo poluvrijeme utakmice koja je započela njegovim svjedočenjem pred saborskim istražnim povjerenstvom za Inu gdje je pobrojao sve kolege iz HDZ-a koji su sudjelovali pri donošenju odluka o prodaji Ine ili su barem bili detaljno upoznati sa svime. Treba priznati da je Polančec odmah nakon izlaska iz Remetinca u kojem je proveo tri i pol mjeseca poručio da je 'istina voda duboka, a on se u toj vodi neće utopiti'.

Izbrisan iz članstva HDZ-a nakon nastupa pred Povjerenstvom

I sama premijerka Jadranka Kosor je kazala da ga je na tajnom sastanku bodrila neka govori istinu, a Polančec, koji je navikao provoditi želje čelnih ljudi HDZ-a, očito ju je odlučio poslušati. No, nastup dojučerašnjeg kolege pred saborskim povjerenstvom je očito uzdrmao HDZ te su ga jučer na sastanku Predsjedništva odlučili izbaciti iz članstva, bez ikakvog detaljnijeg objašnjenja.

Nakon što je podignuta optužnica da je Polančec sudjelovao u pronevjeri više od 400 milijuna kuna u Podravci, opet se otvorilo pitanje je li on mogao sve napraviti, a da ni tadašnji predsjednik Vlade Ivo Sanader, ni članovi užeg kabineta ništa nisu znali.

Od svog ulaska u Vladu 2005. godine Damir Polančec je kao potpredsjednik Vlade bio član užeg kabineta. Sve važne teme raspravljao je s Ivom Sanaderom i Jadrankom Kosor. 2008. trojki su se na sjednicama pridružili Đurđa Adlešič i Slobodan Uzelac. I u Vladi Jadranke Kosor Polančec je zadržao svoju poziciju, a užem kabinetu pridružio se Božidar Pankretić. I pune četiri i pol godine nitko od njih nije znao što Damir Polančec radi.

Najzanimljvije je svakako to što bivšeg premijera Ivu Sanadera USKOK nikada nije pozvao na obavijesni razgovor i provjerio što on zna. Polančec je iskrenim nastupom pred Povjerenstvom ispričao da su svi sve znali.

Podsjetimo, osim za ovu studiju Polančec je optužen i za nezakonito potrošenih 230 tisuća kuna za rasvjetu na igralištu Nogometnog kluba 'Osvit' u rodnome mjestu Đelekovcu, u blizini Koprivnice.

Prošlog je tjedna, pak, podignuta i optužnica u slučaju 'Podravka', koja ga tereti da se s još sedmoricom menadžera udružio kako bi se novcem te koprivničke tvrtke raznim gospodarskim malverzacijama domogao njezinog većinskog vlasništva, pri čemu ju je navodno oštetio za najmanje 400 milijuna kuna. U tijeku je i istraga u slučaju HEP-a u kojoj ga se sumnjiči da je tu tvrtku s njezinim bivšim direktorom Ivanom Mravkom i bivšim čelnikom šibenskoga TLM-a Ivanom Koštanom oštetio za 600 milijuna kuna.

Polančec je, podsjetimo, ostavku na mjesto u Vladi podnio zbog afere Podravka, a na press konferenciji u Zagrebu tada je istaknuo kako je za plan Spice, odnosno neprijateljsko preuzimanje od strane Podravkinih menadžera saznao tek kad je priča osvanula u medijima.

Podsjetimo, Polančec je ranije isticao da su to 'bedastoće' te kako o tome nije imao pojma. Mađari su potvrdili i kako su pregovori Vlade o novom dioničkom ugovoru s MOL-om bili izravno povezani s aferom Podravka, a Damir Polančec bio je osoba koja je te poslove povezala. Uhićen je 30. ožujka zbog afere Podravka a sada prvo počinje suđenje zbog plaćene studije odvjetniku Miletiću.

Na pitanje je li točno da se Polančec prijeti s otkrivanjem 42 dodatna slučaja, odvjetnik Nobilo je rekao kako to nije točno. Objasnio je da se radi o kosturu knige koju je Polančec pčeo pisati u Remetincu, a koja ima 42 poglavlja, a svako predstavlja jedan događaj kao što je privatizacija Ine, pišu mediji.

.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene