Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svjedočio Nikica Valentić

Sanader: Suđenje nije pošteno jer 'cure' povjerljive informacije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U nastavku suđenja Ivi Sanaderu Nikica Valentić rekao je da je ugovor o kreditu mogao potpisati samo ministar vanjskih poslova Mate Granić, dok je Miroslav Kovačić rekao da su se pregovori vodili u Sanaderovom uredu.

11:23 - Današnje ročište je završilo, nastavak suđenja najavljen je za 10. i 11. studenog, to jest, idući četvrtak i petak kada će među svjedocima biti Mate Granić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Suđenje Sanaderu Striedinger: Sanader nije bio osoba kojoj je isplaćena provizija Slika nije dostupna Graniću Sanader sredio kredit Turudić upozorio Sanadera da pravosudne policajce ne koristi kao 'poštare'

11:20 - Sanader je pitao Ključarić kada su se upoznali. 'Kada je sve bilo gotovo, vi ste se pozdravljali s Kultererom i Katičićem, onda je Katičić mene upoznao s vama i Kultererom', odgovorila mu je. 'Budući da se ne sjećam, jesu li oni sa mnom izašli, pa se vratili?', pitao je Sanader.

'Ne, ne, oni su vas ispratili, vi ste mahali, bile ste na odlasku', rekla je Ključarić. 'Možete li reći da su oni pričekali vas, jer je cilj bio da se oni s vama nađu, ne sa mnom?', nastavio je s pitanjima Sanader. 'Da, čini mi se da je tako. Katičić mi nije rekao da će Sanader biti na sastanku. To nikada nije bilo rečeno', rekla je Ključarić.

>> Granić odgovara Sanaderu: Sve su to laži i spinovi

>> 'Ako DORH ne zaustavi curenje iskaza, cijelo suđenje Sanaderu je kompromitirano'

11:17 - Turudić je zabranio i odgovor na pitanje je li 1995. godine Elan uzimao kredit kod Hypo banke i je li osnova od kredita isplaćena provizija i kome. 'Znam, Ključarić je u iskazu opisala kako je dobivala kredit', tvrdi Sanader. Turudić mu ne dozvoljava daljnje izlaganje.

Sanader je pitao Ključarić 'gdje smo mi bili na tom sastanku?'. 'Vi ste sjedili u foajeu, tamo pili kavu', odgovorila je Ključarić. 'Konstatiramo da nije bio sastanak u zatvorenoj sobi, to je bio otvoreni prostor', rekao je Sanader na što mu je svjedokinja odgovorila 'upravo tako'.

11:13 - Prodanović se žali što svjedokinju ne mogu pitati određena pitanja, sudac je već zabranio tri pitanja. Okolnost je susret svjedokinje sa Sanaderom u hotelu, Prodanović tvrdi da su njihova pitanja vezana za okolnosti.

11:08 - U unakrsnom ispitivanju Ključarić ispituje Sanaderov treći odvjetnik, Goran Suić.


 

11:05 - Tužiteljica Tamara Laptoš rekla je da objavljivanje iskaza ne ide ni u korist tužiteljstva.

Božena Ključarić u svom je iskazu rekla da je Sanadera upoznala kada je radila u Elanu u Begunju, kada je bio u većinskom vlasništvu privredne banke. Došla je u Westin na sastanak, to joj je rekao gospodin Katičić, jer su mjesec dana prije podnijeli zahtjev Hypo banci za financiranje njihovih aktivnosti i pozvao ju je da dođe u tadašnji hotel Interkontinental, gdje je on bio na sastanku s Kultererom. Ključarić je dodala da je tamo bio i Ivo Sanader.

'Ja sam čekala 15-20 minuta da završi njihov sastanak, nakon toga Sanader je otišao, a onda smo Katičić, Kulterer i ja nastavili razgovor o Elanu i njegovom financiranju. Tada je Privredna banka bila većinski vlasnik, bilo je čudno da ta banka ne financira Elan. Ne mogu se sjetiti točno koja je to godina bila', rekla je Ključarić.
 

10:51  Počelo ispitivanje treće svjedokinje, Božene Ključarić. Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović rekao je da obrana tvrdi da ovo ispitivanje nije regularno jer je iskaz svjedokinje jučer izašao u medijima. Smatra to nedopustivim.

Sudu se zbog toga obratio i sam Ivo Sanader. 'Ne mogu ovo prešutjeti jer se radi o mojoj koži', rekao je Sanader i pozvao se na zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda. Rekao je da su mu ugrožena ljudska prava i požalio se kako nema fer suđenje jer se medijima dostavljaju zaštićeni podaci.

>> 'Nisam ratni profiter. Ove konstrukcije nemaju veze sa životom!'

>> 'Sada se obraća Graniću, na Kosor će udariti kada dođe do Ine'

>> Pogledajte sve snimke Sanadera sa suđenja

10:47 - Sloković je pitala Kovačića je li njegova soba bila prolazna. 'Ljudi koji su dolazili prolazili su kroz sobu tajnice. Soba nije služila da bi se kroz nju dolazilo u kabinet zamjenika ministra', odgovorio je.

Je li moguće da osobe koje su dolazile Sanaderu, jesu li bile sve vama najavljene, je li mogao doći netko bez najave i da ga vi ne vidite, pitala je Sloković. 'Mogla je doći osoba koja nije najavljena i da je ne vidim', odgovorio je Kovačić. Na pitanje je li bilo koju osobu iz ministarstva financija zvao na sastanak kod Sanadera, vezano za Hypo banku, Kovačić je rekao da se ne sjeća da je zvao bilo koga iz ministarstva financija u vezi kredita.

Tada mu je pitane postavio sam Sanader, pitao ga je da li mu je on dao nalog da bilo koga iz bilo koje državne institucije kontaktira u svezi tog kredita na što mu je Kovačić rekao da nije.

10:45 - 'Tih sastanka je bilo 10-tak, uglavnom od strane ministarstva je bio Sanader, a za Hypo gospodin Kulterer. Na jednom sastanku je bio prisutan i Mate Granić', rekao je Kovačić. 'Nisam sudjelovao niti na jednom sastanku, ne znam sadržaj, ja sam morao zvati Kulterera da dođe na sastanak. Nisam radio bilješke o sastancima. Ja sam bio u sobi do dijela gdje su bile tajnice, vrata su bila otvorena, moja je zadaća bila da stalno znam što se događa u uredu. Kulterera sam nekoliko puta dočekao i doveo u kabinet zamjenika ministra vanjskih poslova', nastavio je Kovačić.

'Ne sjećam se da je s hrvatske strane bilo tko drugi osim Sanadera i Granića prisustvovao sastancima', dodao je Kovačić. Odvjetnica Sloković pitala ga je kojim jezikom se služio.

'Uglavnom engleskim jezikom. Francuski nisam imao priliku govoriti. Njemački mogu razumijeti', rekao je i na dodatno pitanje na kojem je jeziku razgovarao s Kutlererom rekao je na engkeskom. Na pitanja zna li točno o čemu su razgovarali na sastancima, je li bio i ima li direkte informacije Kovačić je rekao da nije imao direktna saznanja što se na tim sastancima razgovaralo.

10:40 - Ispitivanje je preuzela obrana, Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković.

10:35 - 'Imam saznanja da su se pregovori predstavnika Hypo banke i ministarstva vanjskih poslova vodili u uredu ministra vanjskih poslova, intenzivno krajem 1994. i 1995. Ivo Sanader zastupao je ministra vanjskih poslova i pregovori su se vodili u njegovom uredu', rekao je Kovačić.

10:27 - Završeno svjedočenje Nikice Valentića, slijedi ispitivanje drugog svjedoka, Miroslava Kovačića. Kovačić je rekao da je vršio dužnost savjetnika zamjenika ministra vanjskih poslova. 'To sam postao na jesen 1994, zaduženja su bila rad u uredu, brifinzi, sastanci, pripremanje bilježaka, od diplomatskih do organizacijskih poslova', rekao je Kovačić.

10:23 - 'U odluci Vlade je navedeno da je Ministarstvo odgovorno za provedbu ugovora, a za te odluke državna je revizija bila koja je vršila kontrolu', rekao je Valentić. Prodanović ga je pitao zna li da je ministar vanjskih poslova Austrije A. Mock pomagao u dodjeli kredita i inače poslova Hypo banke u Hrvatskoj?

'Ja sam se na marginama sastanaka u Beču sreo s Mockom i nikada mi nije spomenuo to u razgovorima. Izravno nisam čuo ni od predsjednika, ni od ministra da je Mock intervenirao za taj kredit', rekao je Valentić koji sada kredit ocjenjuje izuzetno povoljnim.

Prodanović je pročitao zapisnik sa sjednice i podsjetio je da je Granić predložio da se prihvati prijedlog kredita. Prodanoviću u unakrsnom ispitivanju nije dozvoljeno da Valentić odgovori je li Sanader kao zamjenik ministra vanjskih poslova jednoj banci garantirao ulazak na tržište jedne države.

10:15 - 'Ova odluka (o kreditu) nije zahtijevala konzultaciju s predsjednikom. Odluka je bila važna, ali ne i najvažnija u mandatu te Vlade. Na sjednicu užeg kabineta su ministri mogli doći samo ako ih je premijer pozvao, ne sjećam se da je ikada bio koji zamjenik', rekao je Valentić.

Na pitanje tko je bio ovlašten da potpiše ugovor o kreditu Valentić je odgovorio da 'nije bilo moguće da bilo tko potpiše ugovor nego ministar vanjskih poslova na temelju odluke koju potpisuje premijer', rekao je Valentić i dodao da je ta sjednica bila 5. siječnja 1995.

10:11 - Na pitanje tužiteljice je li prije čuo za Hypo banku Valentić je rekao da je čuo za ime Hypo banka. 'Bilo ih je nekoliko, radilo se o malim bankama iz Austrije, tzv. komunalnim bankama u pojedinim austrijskim pokrajinama. Nikoga od djelatnika nisam znao', rekao je Valentić.

'Kamata tog kredita je bila, mislim, ispod 10 posto, prezicnije 8 ili 9 posto, govorim po sjećanju', dodao je. 

Ispitivanje je preuzela obrana, odvjetnik Čedo Prodanović.

'Ustavna pozicija tadašnje Vlade bila je drugačija nego sada. Formalni i stvarni šef bio je predsjednik Republike. Predsjednik je imao veće formalne ovlasti oko imenovanja i oko kontrole. U dogovoru, ja sam se bavio gospodarstvom, i nisam se bavio vanjskom politikom, obranom, sigurnošću. To je bila Tuđmanova nadležnost. Imao sam punu samostalnost kao predsjednik Vlade u donošenju odluka u vezi proračuna u najširem smislu riječi, koji čini 70 posto cijele problematike. Nudio sam četiri ili pet puta ostavku iz razloga jer je prijetilo probijanje proračuna, a on je uvijek stao na moju stranu, nije nametnuo ni jednu odluku', rekao je Valentić.

Na pitanje je li Tuđman znao za ovaj kredit Valentić je rekao da on s njim 'nikada nije konkretno razgovarao o tom kreditu. Rekao je da imam punu podršku o ovom konkretnom predmetu', ispričao je Valentić.

10:05 - Na pitanje kada je prvi put taj prijedlog razmatran na Vladi Valentić je rekao od ljeta do Božića 1994. 'Ne sjećam se tko je izlagao prijedlog, pretpostavljam da je to bio Granić, ali on je puno putovao. Zbog toga smo napravili izuzetak pa je na sjednici mogao biti zamjenik ministra. Sigurno je bio netko iz Ministarstva vanjskih poslova', rekao je Valentić.

9:55 - Valentić je nastavio sa svjedočenjem da je Vlada imala dva tijela, uži kabinet koji je bilo neformalno tijelo i formalno tijelo kordinacija, odnosno, njih tri ili četiri.

'Ta tijela su sve točke koje idu na Vladu analizirale. Ni jedna točka se nije donosila na Vladu ako nije bilo riješeno financiranje', rekao je Valentić.

'Iako je prošlo 18 godina, možda se ne sjećam nijansi, ali glavne stvari znam. Ne sjećam se točno dana kada se o Hypo pričalo po kabinetu. To (podizanje povoljnog kredita) je vjerojatno otvorio Mate Granić, kao ministar vanjskih poslova. Do tada smo imali samo veleposlanstvo u Beču i Brazilu. Zbog budžeta i stabilne kune i stabilnog trošenja ni kunu nismo išli preko budžeta. To je bio jedini način da se suzbije inflacija.

Nakon par tjedana, došla je ideja o zatvaranju financijske konstrukcije kreditom. Tražili smo od ministarstva da uputi predmet koordinaciji. Oni su analizirali zahtjev da se odobri kredit na 7-8 godina, na kamatu manju od one u Hrvatskoj. Suglasnost Ureda za zakonodavsto i suglasnst financija, to su bila dva najvažnija uvjeta za realizaciju kredita', rekao je Valentić.

9:46 - 'Iz pretpostavki, reći ću da tržište kapitala nije postojalo, nije postojala ni jedna banka koja može valuirati svoje dokumente, jedino je Ina imala rejting, točnije, mogućnost dobivanja nafte na temelju svojih kolaterala. Nije bilo ni jedne stranke banke, a kamatna stopa se kretala poludivlje. Prosječna kamata za dobre klijente bila je 15 posto, a kod lihvara je kamata išla u nebo', rekao je Valentić.

'Bitan detalj koji to opisuje, kada smo se dogovarali s predsjednikom radi sastanaka u inozemstvu, Ina je davala kartice da bi se mogao platiti put državnika. Znači, Ured predsjednika nije imao sredstva, to govori o stanju 1993. godine', dodao je Valentić.

9:44 - 'Prihvatio sam dužnost predsjednika vlade pod nekoliko pretpostavki, jer nisam profesionalni političar. Jedan je uvjet bio da ću se povući kada Knin, cijela zemlja, bude oslobođen. Druga pretpostavka je bila, to je Tuđman prihvatio, da idemo u oštre ekonomske rezove', nastavio je Valentić sa svjedočenjem.

9:36 - Nikica Valentić započeo je sa svjedočenjem. 'Bio sam predsjednik Vlade Republike Hrvatske, član Vijeća za nacionalnu sigurnost. Prije i nakon toga, bio sam saborski zastupnik', rekao je Valentić.

'Bilo je vrijeme rata, veliki gradovi bili su pod dometom topništva. Ekonomski gledano, inflacija je bila 44 posto, 600 tisuća izbjeglica, bili su redovi za crni kruh, isključenja struje u Istri i Dalmaciji. Predviđanja su bila da će inflacija prijeći 200 posto. Tada sam postao preddjednik Vlade i predlagao sam mjere', rekao je Valentić.

9:33 - Sanader je stigao u sudnicu, hoda pomoću jedne štake i u rukama opet ima zeleni fascikl.

Valentić je sredinom 90-ih, u vrijeme kada je Sanader navodno uzeo 3,6 milijuna kuna proviziju od austrijske Hypo banke, bio na čelu hrvatske vlade. Uz Valentića su se kao prvi svjedoci na sudu pojavili i bivša direktorica 'Elana' Božena Ključarić i Sanaderov bivši suradnik iz Ministarstva vanjskih poslova Miroslav Kovačić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene