Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suđenje Sanaderu

Striedinger: Sanader nije bio osoba kojoj je isplaćena provizija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Pregovore o uvjetima kredita vodili su Kulterer i Sanader, a nakon sastanka Kulterer bi me izvijestio o onome što moram napraviti', kazao je svjedok Guenter Striedinger.

Na zagrebačkom Županijskom sudu nastavljeno suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu. Suđenje se trebalo nastaviti svjedočenjem čelnika Hypo banke Wolfganga Kulterera i Guenthera Striedingera, no došao je samo Striedinger, dok je Kulterer poslao odgovor preko odvjetnika. Kulterer se ispričao te poručio kako nije mogao doći jer je poziv primio tek 13. prosinca. Nadalje, poručio je kako nije spreman osobno doći na raspravu već je predložio da ga se ispita putem video-linka. Ovo je već drugi put da je Kulterer odbio poziv.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna '4-4-2 ili možda romb' Dobro raspoloženi Turudić prije suđenja raspravljao o Dinamovoj taktici! Slika nije dostupna Pojavio se krvavih očiju Pogledajte sve snimke sa suđenja Sanaderu

Kronologija suđenja

13:22 Suđenje se nastavlja sutra u 9:30 sati

13:19 Sanader je uložio prigovor na Striedingerovu tvrdnju da ga je vidio na parkingu.

'Nisam tada bio u Klagenfurtu pa nisam mogao biti ni na parkingu', kazao je Sanader. 'Nisam bio ni glavni pregovarač'.

13:09 Na pitanje zašto na suđenju u Klagenfurtu nije spomenuo Sanadera kao glavnog pregovarača Striedinger je kazao: 'Vjerojatno me nitko nije direktno pitao', na što mu je Prodanović predočio pasuse sa suđenja u Klagenfurtu gdje svjedok opisuje tko je pregovarao.

Prodanović sudu predočuje dokument u kojem se tvrdi da je svjedok rekao da nikada nije vidio Sanadera u Klagenfurtu.

'Svjedok je naveo da Sanader u njegovoj nazočnosti nikada nije bio u Klagenfurtu', naveo je Prodanović, na što je Striedinger kazao: 'Koliko se ja sjećam, u Klagenfurtu su me pitali jesam li vidio Sanadera u banci u Klagenfurtu, a tamo ga nisam vidio. Danas sam naveo da sam ga vidio u parkiralištu'.

13:02 Sudac Turudić je pročitao Laxino pismo Hypo banci u kojem Laxa obavještava da mu se provizije ubuduće trebaju isplaćivati preko firme Bishopsdale. Potom je pročitao i odgovor banke Laxi, tj. potvrda da će se suradnja nastaviti na taj način.

'Dopis g Laxi je sastavio moj kolega, g. Makula, a onda smo ga ja i Makula potpisali. Dopis je glasio na Wolfganga Kulterera, a on ga je proslijedio Schusteru i meni'.

12:58 Na Prodanovićevo pitanje jesu li na ime Eugena Laxe isplaćene i druge provizije od strane Hypo banke Striedinger je kazao da su se isplaćivale jednoj firmi u Irskoj, ali da one nisu bile gotovinskim, već doznačivane.

'Tko je bio vlasnik te firme ne znam, morao bih pogledati dokumentaciju da se sjetim'.

Na pitanje je li ga Laxa obavijestio da će da se provizije za njega trebaju isplaćivati firmi Bishopsdale iz Irske svjedok je kazao kako je vidio takav dopis tijekom saslušanja u Klagenfurtu, no tvrdi kako se ne sjeća je li potpisao odgovor na taj dopis. Tužiteljica Laptoš se usprotivila ovom pitanju.

12:56 Prodanović je svjedoku pitao je li osoba kojoj je dva puta isplaćena provizija bio Sanader?

'Sa sigurnošću mogu reći da to nije bio Ivo Sanader', kazao je Striedinger.

12:54 Na pitanje je li mu poznata ponuda Hypo banke upućena 31. kolovoza 1994. godine Mati Graniću Striedinger je kazao: 'Sigurno da je takve ponude bilo, ali ja ne znam točno tko ju je sastavio niti kako je ona konkretno izgledala'.

Na pitanje je li čuo za pismo koje je Alois Mock navodno poslao Mati Graniću Striedinger je kazao da mu to nije poznato.

12:50 Ispitivanje je preuzo Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović. Striedingera je pitao kada je prvi put čuo za ovaj kredit.

'Ne mogu vam reći točan datum, ali vjerojatno tijekom nekog od sastanaka', kazao je svjedok.

11:50 Sudac Turudić je odredio pauzu. Nastavak je u 12:45 sati

11:44 Na pitanje je li po novac 'dolazio isti Laxa' Striedinger je kazao da se ne sjeća njegovog lica, tj. da ne može reći sa sigurnošću je li u pitanju bila ista osoba. Zamoljen da na isplatnicama procijeni jesu li sva četiri potpisa Laxe ista DStriedinger je odgovorio potvrdno.

11:37 Tužiteljica Laptoš je Striedingeru pokazala četiri isplatnice provizije i on je potvrdio njihovu autentičnost te rekao kako je to njegov rukopis i potpis. Potvrdio je kako su ukupno bile četiri isplate te da je on osobno bio prisutan na dvije primopredaje novca osobi koja se potpisala kao Eugen Laxa.

'Treba razlikovati pripreme gotovinskog iznosa i sam čin isplate gotovinskog iznosa. Gornji dio je isplatnica koja se odnosi na pripremu iznosa', pojasnio je.

11:26 Nakon što mu je tužiteljstvo pokazalo Laxinu fotografiju Striedinger je ponovno potvrdio kako to nije bila osoba koja je preuzela proviziju i potpisala se kao Eugen Laxa. 'Da je ta osoba bila tako stara toga bih se zasigurno sjećao'.

11:16 'Bio sam prisutan na primopredaji novca kojeg je osobi koja se potpisala kao Laxa uručio Kulterer. Bilo je to u prostorijama Hypo Leasinga u Klagenfurtu jer su prostorije odjela za inozemne poslove bile u istoj zgradi. Kulterer je identificirao osobu koja će primiti proviziju pa nisam imao razloga sumnjati da se događa nešto ilegalno. Između dvije primopredaje novca prošlo je nekoliko tjedana'.

11:09 Na pitanje je li ikad vidio osobu po imenu Eugen Laxa Striedinger je odgovorio da nije. 'Pokazali su mi njegovu fotografiju. Radilo se o starijem muškarcu od oko 80-ak godina. No, vidio sam osobu koja se potpisala kao Eugen Laxa prilikom preuzimanja gotovinskih isplata provizije. Ne mogu se sjetiti kako je ta osoba izgledala jer je primopredaja trajala kratko, ali sasvim sigurno nije bio 80-godišnjak. Bio je to muškarac u dobi između 35 i 40 godina.

11:04 Tužiteljica Laptoš je svjedoka pitala je li provizija od 5 posto uistinu bila uobičajena te, ako nije, koliko je iznosila uobičajena provizija i kako se isplaćivala.

'Načelno, kada izgrađujete nova područja poslovanja, kao što je bila Hrtvatska tada, izgrađujete kontakte i veze. Uobičajeno je da se provizije kreću od 1 do maksimalno 5 posto. Najčešće je 2-3 posto. Bilo je uobičajeno da postotak provizije bude manji, što je iznos kredita veći. Provizija se isplaćivala na račun. Bilo je isplata i u gotovini, no za ovakav kredit nije bilo uobičajeno isplaćivati gotovinu. Trošak provizije uvijek snosi klijent', pojasnio je Striedinger.

10:59 Sudac Turudić je opet upozorio Sanadera koji ispravlja prijevod i objašnjava što je što na njemačkom. Turudić mu je kazao kako 'nema pravo tumačiti jer nije sudski tumač'. Turudić je Striedingera ponovno upitao je li moguće riječ fungirati prevesti kao 'posrednik', na što je Austrijanac kazao kako je to moguće, no da može značiti i 'primatelj provizije'.

10:51 Striedinger tvrdi da je Laxa morao biti naveden kao posrednik i primatelj provizije - da bi uprava odobrila ugovor morala je biti imenovana osoba kojoj će se isplatiti provizija. Na pitanje 'da vam je rečeno da je primatelj provizije Laxa bi li onda drugačije bilo rečeno ili bi se isto koristila riječ 'fungirati' Striedinger je kazao: 'Načelno, da. Ja interpretiram riječ posrednik u ovom konteksu kao primatelja provizije'

10:41 Sanader je bez dopuštenja predsjednika suda uzeo riječ i požalio se na prijevod pa ga je sudac Ivan Turudić opomenuo da ne upada u riječ i ne ometa raspravu te da eventualne primjedbe na zapisnik može staviti nakon ispitivanja svjedoka

10:35 U bilješci piše da su na sastanku bili Sanader, Kulterer i Streinginer te da je Eugen Laxa posrednik između Hypo banke i Sanadera u isplati provizije. Striedingera su zamolili da pojasni što znači riječ 'fungiren' u bilješci.

'Koliko sam se ja sjećam, bio sam prisutan kod općeg dijela sastanka, ali kod preciznog dogovora oko uvjeta kredita nisam bio prisutan. To mi je Kulterer prepričao. Riječ 'fungiren' sam koristio jer ju je Kulterer koristio. No, umjesto nje se može koristiti i riječ 'posrednik'. 

10:31 Tužiteljica je Striedingeru predočila bilješku s njegovim potpisom u kojoj stoji da je Sanader obećao Hypo banci povlašten položaj na hrvatskom tržištu te da će Sanader dobiti proviziju u iznosu od 5 posto od ukupnog iznosa kredita.

'Ja sam sastavio i potpisao tu bilješku. Međutim, napominjem da sam sastavio i potpisao ono što mi je Kulterer rekao da je bio sadržaj razgovora između njega i Sanadera. Kulterer mi je naložio da je sastavim i dao instrukcije što da stavim u zapisnik. Posredničke provizije su inače, u ovoj vrsti poslovanja uobičajena stvar', kazao je Striedinger. 'Dogovorena je provizija od 5 posto od iznosa kredita, tj. 7 milijuna šilinga. 50 posto se isplaćuje kod prihvaćanja ugovora, a 50 posto nakon potpisivanja ugovora, predviđenog za siječnj 1995. 

10:22 'Iz Klagenfurta sam u Zagreb na sastanke išao svaki drugi tjedan. To je bio jedan veliki kredit, a mi smo uz njega imali i puno drugih poslova'.

10:16 Na pitanje kakav je tada bio odnos Kulterera i Sanadera  Striedinger je kazao: 'Oni su vrlo brzo produbili poznanstvo. Kulterer je bio jako ponosan na dobar odnos sa Sanaderom i pred svima je naglašavao kako su prijatelji. Nekako u to vrijeme sam jednom sreo Sanadera u Klagenfurtu. Nije bio u banci, vidio sam ga izvan grada, na jednom parkiralištu. Tada sam upoznao i njegovu suprugu. Nisam ga pitao što radi u Klagenfurtu jer to ne bi bilo primjereno za moj položaj u banci'.

10:12 'Na sastanke u Zagreb nekad sam dolazio zrakoplovom, nekad automobilom. G. Fidaković, naš povjerenik za poslovanje nas je dočekao na aerodromu. Sanadera sam upoznao prilikom jednog od tih sastanaka. Ja sam na tim sastancima bio slušač i nisam postavljao pitanja. Tako da ja osobno nisam ni tada ni kasnije vodio pregovore.

10:04 'Svi događaji bili su prije 16 godina pa moja memorija nije savršena. No, o svemu tome sam već vjedočio na sudu u Klagenfurtu pa sam 'osvježio' pamćenje. Pregovore o uvjetima kredita vodili su Kulterer i Sanader, a nakon sastanka Kulterer bi me izvijestio o onome što moram napraviti i naložio da napravim neku vrstu zapisnika. Sastanci su se održavali u Ministarstvu vanjskih poslova u Zagrebu', kazao je Striedinger.

9:53 'Hrvatska je tada bila u ratu, pa je takav kredit spadao u posebno financiranje. Podlijegao je kontroli nadzornog odbora i u to su morali biti upućeni vlasnici. Ja osobno nisam sudjelovao u pregovorima oko kredita', kazao je Striedinger te dodao: 'Dok sam bio na svojoj poziciji, bio sam dva ili tri puta na sastancima. Na njim je bio Sanader, a nekoliko puta, koliko se sjećam, bio je i Mate Granić. No, nije se govorilo o kreditu, neko o situaciji u Hrvatskoj jer je Hrvatska izlazila iz rata. Tema su bili opći uvjeti poslovanja, o detaljima kredita se nije govorilo. Koliko se ja sjećam Granić je bio na dva sastanka, no Kulterer i Joerg Schuster su imali puno drugih sastanaka na kojima je, valjda, bio i Granić'.

9:48 Laptoš je Striedigera pitala o tome koja saznanja ima o ugovoru o kreditu Hypo banke i Vlade RH, tj. Ministarstva vanjskih poslova te na čiju su inicijativu počeli pregovori Hypo banke i Vlade RH.

'S obzirom da je to bio odobreni kredit to je bio posao koji se odvijao preko odjela za poslovanje s inozemstvom. Koliko se sjećam, došlo do kontakta predsjednika Hypo banke i ministra vanjskih poslova Austrije g. Aloisa Mocka koji je preporučio banci da stupi u kontakt sa Sanaderom iz ministarstva vanjskih poslova RH, koji je izvrsno znao njemački'.

9:42 Striedinger je sjeo na klupu za svjedoke. Na pitanje tužiteljice Tamare Laptoš što je točno radio 1993. i 1994 godine u Hypo banci je kazao: 'U tom trenutku je Kulterer bio direktor, ja sam bio menadžer ispod njega. 1994. i 1995. godine bio sam jedan od direktora Hypo leasinga za Poljsku. Također, bio sam voditelj tada novootvorenog odjela za širenje poslova u inozemstvu. Kulterer je bio član uprave a svoj položaj bih mogao opisati kao direktora na drugoj razini'.

Bivšem premijeru sudi se za ratno profiterstvo zbog uzimanja 3,6 milijuna kuna provizije od Hypo banke te za primanje 10 milijuna eura mita od čelnika mađarske naftne kompanije MOL kojemu je zauzvrat navodno omogućio preuzimanje upravljačkih prava u Ini.

Na suđenju, prije tjedan dana, bivši direktor Hypo Leasinga Kroatien Drago Vidaković posvjedočio je da je u krugovima u austrijskoj Hypo banci bilo govora da se za kredit Hrvatskoj Sanaderu treba isplatiti provizija i ponovio, kao i u iskazu USKOK-ovim istražiteljima da je početkom 1995. na parkiralištu Hypove zgrade u Klagenfurtu vidio Wolfganga Kulterera kako Sanaderu predaje nekakvu omotnicu.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene