Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Bivši premijer želi prebaciti odgovornost

Granić odgovara Sanaderu: Sve su to laži i spinovi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ivo Sanader bio je tehničko osoblje u pregovorima s Hypo Bankom, temelj je to odbrane bivšeg premijera. Sumnja je već prvi dan bačena na tadašnjeg ministra vanjskih poslova Matu Granića.

'Kao svjedok vremena i ministar vanjskih poslova idući tjedan ću svjedočiti i govoriti istinu i samo istinu, a osvrnut ću se i na laži, insinuacije i spinove Ive Sanadera i njegovih odvjetnika. Sve što sam danas čuo su laži i insinuacije', rekao nam je u telefonskom razgovoru Mate Granić, nakon današnjeg suđenja bivšem premijeru Ivi Sanaderu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Stečaj Geofota Avion Sanaderova suradnika ide na dražbu Direktor MOL-a Zsolt Hernadi (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Nepravomoćna presuda Krivi su! Ivi Sanaderu šest godina, Hernadiju dvije godine za aferu Ina-MOL

Analitičar Žarko Puhovski logičnom smatra taktiku prebacivanja odgovornosti na nadređene.

'Jedino što je moguće kad se radi o primanju novca je da je netko na najvišoj razini odlučio da je i Ivo Sanader trebao dobiti nešto novca to je pitanje odluke. On sam i tu je logična obrana. Nije donosio bitne odluke, ali kako je sustav funkcionirao događalo se ono: malo meni, malo tebi, malo trećima', rekao je Puhovski.

Po Ustavu je Hrvatska devedesetih funkcionirala kao polupredsjednički sustav. Predsjednik Republike Franjo Tuđman bio je prva osoba u državi. Imenovao je Vladu i većina se stvari bez njegova znanja nije mogla napraviti. Direktno je kontrolirao, obranu, vanjske i unutarnje poslove.

'Vjerojatno je predsjednik bio informiran od ministra ili zamjenika ministra no ne mogu se sjetiti da je tema ambasada bila na nekoj sjednici VONS-a', rekla je Vesna Škare Ožbolt, suradnica predsjednika Tuđmana.

O provizijama se nije razgovaralo s predsjednikom tvrdi Škare Ožbolt: 'Vlada je kao danas tako i onda morala donijeti odluku. To nije mogla biti samo odluka ministarstva.' Poruka Mati Graniću poslana je. Ostali ju tek mogu očekivati.

'Mislim da će se doista na gospođu Kosor obrušiti tek kada dođe do INE no to će doći na red tek nakon izbora kada će stvari politički izgledati potpuno drugačije', kaže Puhovski.

Proces dokazivanja tek je počeo upozorava Puhovski, takozvana ulična pravda, poručuje već je osudila Sanadera. No za pravdu je zadužen isključivo sud.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene