Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Graniću Sanader sredio kredit

Turudić upozorio Sanadera da pravosudne policajce ne koristi kao 'poštare'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši premijer kazao je kako je Granić njemu spomenuo Eugena Laxu, a ne on Graniću.

'Moj zamjenik mi se nasmijao i kazao da mu je predsjednik Tuđman uputio jednog uglednog iseljenika iz Južne Amerike, Hrvata, koji ima dobre političke i poslovne veze s Austrijom i Hypo bankom, da mu pomogne. Ja sam se isto nasmijao i rekao, ako mu može pomoći, da mu pomogne, ali da ne želim nikakve formalne odnose s Ministarstvom vanjskih poslova', rekao je bivši ministar vanjskih poslova Mate Granić na suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu koji je u vrijeme njegova mandata u MVP-u bio Granićev zamjenik.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Suđenje Sanaderu Kosor: Ja sam potpisala odluku o kupnji zgrade u Planinskoj! Slika nije dostupna Slučaj 'Planinska' Jadranka Kosor trebala sjesti na klupu za svjedoke, ali je rasprava odgođena zbog Sanaderovog gastritisa

>> Ivan Turudić izabran za predsjednika Županijskog suda u Zagrebu

>> Sanader odbacio optužbe i nije želio odgovarati na pitanja

'Nasmijao sam se jer je hrvatska dijaspora izuzetno puno pomogla u procesu međunarodnog priznanja, obrane i humanitarne pomoći Hrvatskoj. Nakon toga dolazio je određen broj ljudi koji su nudili razne usluge, ali su bili interesno vezani i nismo s takvim ljudima imali dobra iskustva', rekao je Granić, nakon što ga je tužiteljica upitala za pojašnjenje zašto se i on nasmijao te dodao da mu pokojni predsjednik Tuđman nikad nije spomenuo ime navedenog iseljenika. Tek je kasnije iz novina saznao da se radio o Eugenu Laxi.

Kada je Sanader Graniću došao s prvim prijedlogom ugovora, priča bivši ministar, upozorio ga je na jednu spornu odredbu. 'Ja sam mu rekao neka o tome obavijesti Ministarstvo financija da oni daju mišljenje. U preambuli ugovora stajalo je da će RH pomoći Hypo banci u dobivanju posla u Hrvatskoj, što sam smatrao protuzakonitim i to sam mu rekao. U odnosu na kamate i rok otplate kredita, ocjenjujem da su uvijeti bili povoljni', dodao je Granić.

Desetak dana nakon toga ponovno se, rekao je na sudu, sastao sa Sanaderom te ga je ovaj obavijestio da i spomenuti iseljenik isto tako traži da Hrvatska plati i njegove usluge. 'Rekao sam mu da to ne dolazi u obzir', istaknuo je Granić.

'O promijenama prvog nacrta ugovora ovlaštenje je imao sam Sanader u dogovoru s bankom', rekao je Granić.

'Bili smo zadovoljni konačnim prijedlogom ugovora'

Na kraju je zaključeno da je konačan prijedlog ugovora dobar pa je Granić rekao da je odlučeno da ga se da u proceduru. 'Ja sam kao ministar vanjskih poslova potpisao taj ugovor i bili smo jako zadovoljni, jer smo dobili ugovor kakav smo priželjkivali', rekao je Granić.

Kredit bi bio još povoljniji, ako ne bi bila isplaćena neka provizija, kazao je Granić, napominjući da ne zna je li provizija uistinu i isplaćena.

'Ugovor o kreditu sam potpisao ja, jer u skladu sa zakonom sve ugovore potpisuje ministar', dodao je Granić te dodao da se nikada nije dogodilo da zamjenik ministra potpisuje ugovore budući da to nije propisano Vladinim odredbama, osim ako se ne radi o potpisivanju u ime Ministarstva.

Unakrsno ispitivanje

Odvjetnika Čedu Prodanovića zanimalo je kada je Granić prvi puta čuo za ime Hypo banke. 'Kad je došlo pismo Aloisa Mocka. To pismo je došlo odmah poslije blagdana Velike gospe 1994. godine', rekao je Granić. Pismo mu je, kaže, donio osobno Sanader.

Nakon toga odvjetnik je svjedoka upozorio da mijenja iskaz u odnosu na one koje je dao USKOK-u, budući da je Granić u iskazu USKOK-u rekao da je krajem 1993. odnosno početkom 1994. godine saznao za Hypo banku, a na današnjem svjedočenju tvrdi da je za istu banku čuo tek godinu dana kasnije.

'Ja sam u prvom iskazu rekao ono čega sam se tada prisjetio. Meni to nije bila važna stvar, jer ja se sjećam svake odredbe washingtonskog sporazuma. Pošto sam bio primoran razmišljati o tome, prisjetio sam se i stojim iza svega što sam danas ovdje svjedočio', rekao je Granić.

Prodanović je nastavio s inzistiranjem u različitosti navoda Granićevih iskaza, posebice datuma, tijekom davanja iskaza USKOK-u i svjedočenja danas na sudu. Objašnjenje promjene iskaza zatražio je i sudac Turudić. Granić je ponovio kako su iskazi različiti zbog toga jer se on morao prisjećati događaja od prije 17 godina.

Sanaderova obrana predočila je sudu i dokument u kojem se o Granićevom 'pismu namjere' govori kao o ponudi Hypo banke. 'Sjećam se da je to pismo, ili ponuda bila sadržajna, što je točno pisalo ne znam, ali se sjećam da je to prvo pismo koje smo mi od njih dobili. Razlika je samo terminološka', rekao je Granić.

Na kratko je unakrsno ispitivanje prekinuto kada je Sanader pokušao odvjetnicima na papiriću poslati poruku. Sudac Turudić ga je opomenuo da ne može pravosudne policajce koristiti kao 'poštare' unutar sudnice.

Obrana 'rešeta' Granića

Odvjetnica obrane Sloković pitala je Granića ima li registrirane tvrtke u Wyomingu u SAD-u te u Lihtenštajnu, na što je reagiralo tužiteljstvo prigovorom.

 Sudsko vijeće je nakon kraće pauze i konzultacija dopustilo pitanje odvjetnice Sloković o tvrtkama. 'Nemam osobno, niti moja tvrtka nikakve tvrtke u Wyomingu, ili Litnheštajnu. Imam samo tvrtku u Makedoniji', odgovorio je Granić.

Sloković je Granića upitala je li bio na večeri 1996. godine u Bad Kleinkirchenu, međutim Granić je odgovorio kako je došao na poziv poglavara austrijske pokrajine Koruške, gdje je bilo još 40 ljudi, među kojima se nalazio i Wolfgang Kulterer. Nikakvih kontakata s Hypo bankom ili njezinim predstavnicima nije bilo, ponovio je Granić.

Istaknuo je kako se ne sjeća tko je bio tadašnji poglavar Koruške, pa ga je Sloković podsjetila da je to bio pokojni Haider. Granić je istaknuo kako tada nije znao da je Haider bio povezan s Hypo bankom, odnosno da pokrajina Koruška ima utjecaja u Hypo banci.

Sloković je ponovno upitala Granića je li imao kakvih kontakata ili poslovanja s Hypo bankom nakon 1995. godine. 'Meni je 1999. godine odobren kredit od 200.000 tadašnjih njemačkih maraka, uz kamatu od 9 posto. Kredit sam otplatio 2007. godine a služio mi je za izgradnju kuće. Moram istaknuti da to nije baš bio povoljan kredit s takvom kamatom, a u njemu mi je pomogao Sanader, ali nikakvih kontakata s ljudima iz Hypo banke nije bilo', istaknuo je Granić.

Osim navedenog kredita, Granić ističe kako nije dobio više niti jedan kredit od Hypo banke, niti ga je tražio.

Obrana Sanadera nakon unakrsnog ispitivanja u cjelosti dovodi u pitanje svjedočenje Granića, zbog drastičnog skraćenja vremenskog intervala u kojem je postignut dogovor s Hypo bankom. Prodanović je Granića optužio kako namjerno pomiče vremenske granice započinjanja komunikacije s Hypo bankom, u želji da tako Sanadera učini odgovornim te smatra posve nevjerojatnim da se u godinu i pol dana od početka komunikacije ništa nije dogodilo, sve do uključenja Sanadera u posao.

Sanader: Granić je meni spomenuo Laxu

'U cijelosti, a ne samo u dijelu, prigovaramo iskazu svjedoka jer svjesno pomiče granice nekih događaja', kazao je Čedo Prodanović.

Svoje primjedbe iznio je i sam Sanader, koji je istaknuo kako je uglednog iseljenika Granić spomenuo njemu, a ne obratno. Sanader kaže kako nije točno da je sve poslove oko poslova s Hypo bankom, već da je samo doveden na dovršetak posla.

Sanader tvrdi i kako njegov ured kao zamjenika nije bio dio kabineta ministra, bar ne fizički.

Nakon Sanaderovih primjedbi, ročište je završeno. Nastavak suđenja održat će se 8., 9., 15., i 16. prosinca.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene