Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Filozofski i Građevinski fakultet

Studenti će mirno prosvjedovati prije blokade Sveučilišta u Zagrebu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Studenti Filozofskog i Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu protive se novom modelu participacije u troškovima studiranja.

Novi model participacije u troškovima studiranja donesen je na sjednici Vlade 2. kolovoza i na temelju njega je 11. rujna donesena odluka Senata Sveučilišta u Zagrebu o oslobađanju od participacije za sve studente koji su u protekloj akademskoj godini ostvarili 55 ECTS bodova.

Plenum Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u izjavi za medije ističe da se tom odlukom 'ne ostvaruje potpuno javno financirano obrazovanje, nego se konačno fiksira prijedlog' iz vremena administracije bivšega ministra znanosti, obrazovanja i sporta Dragana Primorca o naplaćivanju ECTS-bodova za sve one koji u protekloj akademskoj godini nisu ostvarili 55 bodova.

Riječ je, drži Plenum FFZG-a, o 'još jednoj od varijacija na temu naplaćivanja školarina i ne bitno socijalno osjetljivijem modelu od ostalih prijedloga" proteklih godina.

Pročitajte i ovo Skuplje zdravstvo - 2 Povećana je i participacija Od Nove godine zdravstvo je skuplje: Provjerite koliko ćete sada plaćati neke operacije Liječnica - 1 ako nemate dopunsko Porasle su cijene participacije u zdravstvu: Ove usluge od danas su skuplje

>> Novi model školarina: Tko će plaćati studij, a tko ne?

'Dodatni je nedostatak predloženog modela i svjesna neusklađenost s različitim izvedbama bolonjskog režima studija i kurikulumima gdje pojedini kolegiji nose i dvoznamenkasti broj bodova, kao i neusklađenost sa socijalnom slikom društva u kojem su studenti primorani tijekom studija raditi na vrlo često potplaćenim poslovima. Tobožnja sloboda koja je dana upravnim tijelima sveučilišta u primjeni ovog modela neizbježno vodi slobodi tržišnog natjecanja i rasta cijene ECTS-a', ističe se u izjavi.

Socijalna politika vlade Kukuriku koalicije politika je kontinuiteta s prethodnom vladom kako u konkretnim potezima samog ministra obrazovanja tako i u kadrovskoj politici unutar MZOS-a, dodaje se u izjavi Plenuma FFZG-a.

'Spomenuta odluka o subvenciji u participaciji troškova studija samo je prvi korak u izgradnji novog modela kako financiranja sveučilišta tako i studentskog standarda na kojem se proteklih mjeseci aktivno radilo u povjerenstvima MZOS-a, a čiji će ishod biti rezanje javnog financiranja u trenutku sve većeg rasta socijalne nejednakosti u društvu', smatra Plenum FFZG-a dodajući da će i ovoga puta studenti Filozofskog fakulteta u Zagrebu 'ustati protiv politike podfinanciranosti visokog obrazovanja i modela naplaćivanja ECTS-bodova čija će cijena rapidno rasti idućih godina, ovisno o očekivanim smanjenjima državnih izdataka'.

>> Je li nezadovoljstvo studenata opravdano?

Plenum od Sveučilišta očekuje 'poteze kojima najbrojniji i socijalno najosjetljiviji dio te zajednice neće uzimati u obzir tek kao obračunsku jedinicu' a u suprotnom će, najavljuju, studenti Filozofskog fakulteta pribjeći legitimnim mjerama otpora takvim politikama, kao što su činili i dosada.

Studenti Građevinskog fakulteta podsjećaju da je fakultetsko vijeće tog fakulteta odluku Senata Sveučilišta usvojilo 19. rujna te da su dan nakon toga počeli upisi koji bi trebali trajati do 28. rujna što studentima ostavlja osam dana da prikupe, kako tvrde, znatno povećan iznos školarine te, pozivajući ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića da im pomogne, upozoravaju da brojni studenti te financijske zahtjeve neće moći ispuniti u roku zbog čega će, prema njihovim procjenama, stotinjak studenata morati prekinuti studij.

Tristotinjak studenata Građevinskog fakulteta potpisalo je peticiju protiv novih uvjeta plaćanja školarine, a krizni stožer studenata tog fakulteta najavio je za srijedu mirni prosvjed studenata te kao zadnju opciju blokadu Sveučilišta.(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene