Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na granicu s Hrvatskom

U Sloveniju stiglo 125 km žičane ograde - bit će postavljena u nekoliko dana?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski premijer Miro Cerar ugostio je mađarskog kolegu Viktora Orbana, a razgovaraju li na radnoj večeri o žičanim ogradama zasad nije poznato.

U Sloveniju je navodno stiglo 125 kilometara žičane ograde, koju u sljedećih nekoliko dana planiraju podignuti na granici s Hrvatskom. Slovenski premijer Miro Cerar odbija komentirati medijske napise, objavljene uoči njegova susreta s mađarskim kolegom Viktorom Orbanom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Cerar o Hrvatskoj: 'Od članice Europske unije očekivao bih drukčije ponašanje' Slika nije dostupna Grčić o izbjeglicama: 'Spremni smo na sve opcije, a najvažnije nam je zaštititi našu državu i građane'

Slovenski premijer Cerar mađarskog kolegu Orbana ugostio je u Lendavi, na području na kojem živi brojna mađarska zajednica. Razgovaraju li na radnoj večeri o žičanim ogradama zasad nije poznato. Za razliku od Viktora Orbana, koji je podizanje ograda otvoreno najavljivao, Miro Cerar o tome ne želi govoriti.

ŽICA NIJE DOVOLJNA Slovenija spremna poslati još više vojnika na granicu

'Svaka država koja se suočava sa sigurnosnim izazovima mora određene stvari raditi u tajnosti, jer inače ne može pravodobno i adekvatno odgovoriti', rekao je slovenski premijer.

Slovenski mediji kažu kako je 125 kilometara ograde stiglo. Navodno kupljena u Poljskoj i plaćena 12 eura za metar, na granicu s Hrvatskom trebala bi biti postavljena u sljedećih nekoliko dana. Cilj je smanjiti dnevni priljev migranata i izbjeći kaos odluče li Austrija i Njemačka zatvoriti svoje granice.

No, sudeći po najnovijim vijestima iz Njemačke, to se neće dogoditi. Tri stranke vladajuće koalicije dogovorile su mjere kojima planiraju barem donekle rasteretiti najtraženije odredište većine migranata.

Slovenija dobila 10 milijuna izvanredne europske pomoći za izbjegličku krizu

'Za tražitelje azila koji su iz takozvanih sigurnih zemalja, za one kojima je zabranjen ponovni ulazak u Njemačku, za one koji ponovno traže azil i one koji odbijaju suradnju, bit će uvedena hitna procedura. Ona će trajati tjedan dana, a predviđene zakonske mjere bit će provedene u roku od dva tjedna', rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel.

Većina državljana sigurnih zemalja, odnosno zemalja u kojima je ocijenjeno da nema rata, nasilja ili političkog progona, bit će deportirana. Dok ne dobiju rješenje, bit će smješteni u posebne centre. Neće smjeti napuštati okrug u kojem su registrirani, jer će u protivnom izgubiti socijalnu pomoć. Neće moći ni dovesti obitelj dvije godine, ako nemaju službeni status izbjeglice. Mjere bi na snagu trebale stupiti do kraja godine.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene