Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ulica koja pluta

Njima je ljeti najugodnije jer žive - na vodi! Dnevnik Nove TV u ulici koja ne postoji nigdje drugdje u Hrvatskoj

Aktualno Galerija Slavonski Brod: Splavovi - 1 Slavonski Brod: Splavovi - 1 Foto: DNEVNIK.hr Slavonski Brod: Splavovi - 2 Slavonski Brod: Splavovi - 2 Foto: DNEVNIK.hr Slavonski Brod: Splavovi - 3 Slavonski Brod: Splavovi - 3 Foto: DNEVNIK.hr Slavonski Brod: Splavovi - 4 Slavonski Brod: Splavovi - 4 Foto: DNEVNIK.hr +7 Slavonski Brod: Splavovi - 5 Galerija 1/12 >>
Na Savi u Slavonskom Brodu i ovog je ljeta živo u najneobičnijoj i na visokim temperaturama najugodnijoj ulici u Hrvatskoj, onoj koja se nalazi na vodi. Susjedi se međusobno posjećuju čamcima, za ručak se lovi riba, a ljetne vrućine ublažuju skokom s terase. Ekipa Dnevnika Nove TV posjetila je Splavarsku ulicu.

Na lijevoj obali Save, nizvodno od središta Slavonskog Broda, spontano i s godinama, nastala je ulica koja pluta. Zbog niza splavi i službeno je nazvana Splavarskom ulicom.

Pročitajte i ovo Hitna pomoć Jedna osoba privedena Strava u Slavoniji: U centru grada pronađeno tijelo, sumnja se na ubojstvo Svađa zbog tambure - 1 Pukla žica Svađa između Grada i udruge dovela do bizarne situacije: "Mi ne tražimo radna mjesta, mi radna mjesta imamo"

"Imamo tu negdje oko stotinjak splavi, uživamo u tome, provodimo ljetno doba, familija, djeca, unučad tu se mogu kupati i stalno provodimo tu vrijeme, ovo je naše more", objašnjava Ivan Petričević Žofa reporterki Dnevnika Nove TV Marini Bešić Đukarić.

Svaka splav ima svoj broj i oznaku, terasu, kuhinju, sobe i sanitarni čvor pa neki na vodi borave gotovo cijele godine.

"Cijelo ljeto, dosta jeseni, zima obavezno, imamo grijanje, imamo sve plinsko, nema oskudijevanja", tvrdi splavar Branko Benić.

Glavno prijevozno sredstvo među susjedima je čamac. Ručak se uglavnom ulovi.

"Tko ide na vodu često, onda se nešto i dogodi. I ćorava koka zrno pogodi, pa i Rašo soma ulovi", dodaje Ivica Rašić. "Dan pobjede i branitelja pa smo malo slavili, pa smo malo se počastili somovima svježim iz Save, a danas smo malo na detoksikaciji, na kuhanom kukuruzu", kaže Saša Mašić.

Kuha se na plin, a struju osiguravaju solarni paneli. Mnoge splavi su u cvijeću.

"Supruga je zaljubljena u cvijeće pa ona to nasadi, vodi brigu o tome, a hvala Bogu vode ima dovoljno pa nas ovi toplinski udari i suše ne pogađaju", govori Saša.

A u vodi lopoči, čaplje i patke. Kratka vožnja do kraja ulice otkriva netaknuti raj. Ljeto na Savi nudi i odlično osvježenje, a kada je vodostaj nizak doslovno se može stajati i na pola rijeke. A pravu feštu splavari pripremaju krajem kolovoza.

"27. imamo tradicionalni splavarski kirvaj, bakljada, idemo sa čamcima do mosta, palimo baklje, spuštamo se uz glazbu, veselje", zaključio je Ivan Petričević.

A ovo i jest život vrijedan proslave jer nigdje u Hrvatskoj ne postoji slična ulica.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene