Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poznata delicija u sporu

Slovenci protiv istarskog pršuta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvati su pršut htjeli zaštititi, a Slovenci su prigovorili Europskoj komisiji! Za to imamo najmanje dva razloga. Prvi je da i u Sloveniji imamo istarski pršut koji se servira u nekim našim restoranima. Drugo su stručni razlozi, tvrdi slovenski ministar poljoprivrede.

Slovenija Hrvatskoj osporava pravo na ime istarski pršut! Stopirali su Hrvatskoj proces davanja oznake izvornosti i Bruxellesu poslali prigovor.

Pročitajte i ovo Ivana Petrović - 4 na samitu u Bruxellesu Reakcije na Putinovu promjenu retorike: "Ne želim strašiti zemlje članice, ali ću svima reći da moramo biti spremni" Uhićeno 10 ljudi zbog preprodaje droge Uhićenja u Puli i Zagrebu Pale dvije narkobande, uhićeno 10 ljudi, jedan je u šumi zakopao 12 kilograma kokaina

Paolo u Istri proizvodi pršute. Hrvatskoj Istri! tako se naš poluotok zove u pristupnom ugovoru. Dovoljno da Slovenci kažu - istarski pršut je naš!  "Mislim da imamo mi dosta aduta u rukavu da tu zaštitu koja, ipak je puno truda i puno godina uloženo u zaštitu istarskog pršuta, da bi sad tek tako pala u vodu", smatra pršutar Paolo Jelenić.

Hrvati su ga htjeli zaštititi. Slovenci su prigovorili Europskoj komisiji!

VIDEO Ventilatorima spašavaju pršute

"Za to imamo najmanje dva razloga. Prvi je da i u Sloveniji imamo istarski pršut koji se servira u nekim našim restoranima. Drugo su stručni razlozi", objašnjava Dejan Židan, slovenski ministar poljoprivrede i okoliša.

Kako će reagirati Hrvatska,nije poznato. Za sada tek riječi utjehe.

Neslužbeno uzrok spora naziv istarske regije

"Dvije su opcije. Europska komisija odlučuje o prigovoru, da li je osnovan ili ne. Ako prigovor nije osnovan, tada ide procedura zaštite, ako je prigovor osnovan tada ide postupak razgovora", kaže Snježana Španjol, zamjenica ministra poljoprivrede.

Neslužbeno, uzrok spora mogao bi biti naziv istarske regije kakav je dogovoren prije pristupanja Hrvatske Europskoj Uniji. Naime, naš dio Istre zove se Hrvatska Istra, a slovenski dio - samo Istra! Na potezu je Europska Komisija.

Pršut radimo od uvoznog mesa, a slavonski seljaci nemaju kome prodati svoje svinje

"Mi u ovoj fazi očekujemo da će Europska komisija prihvatiti naše argumente i sukladno sa procedurom omogučiti početak bilateralnih dogovora", kaže Židan.

Drugi suhomesnati proizvod zbog kojeg bi zemlje mogle na arbitražu

Tako je istarski pršut postao drugi suhomesnati proizvod zbog kojeg bi Hrvatska i Slovenija mogle na arbitražu.

Kranjsku kobasicu, s druge pak strane - poželjela je i Hrvatska! Točnije - pravo na ime! Taj spor dviju zemalja još je na stolu u Bruxellesu.

"Ne može biti istarski pršut slovenski. Kako? Mora biti istarski", mišljenje je jednog građanina.

Istarski ili ne, o pršutu će se još raspravljati.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene