Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Slovenci za odbijanje žalbe hrvatskih štediša

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenska je vlada prihvatila stajalište koje će zastupati odvjetnici Ljubljanske banke na Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu, gdje će se pred Velikim vijećem na javnoj raspravi 14. studenoga odlučivati o žalbi hrvatskih štediša te banke.

U studenome prošle godine sud u Strasbourgu je u slučaju "Kovačič i drugi štediše protiv Slovenije" odbacio tužbe štediša Ive Kovačića i Marjana Mrkonjića jer su 2005. dobili svoju ušteđevinu od Ljubljanske banke preko sudske ovrhe u Hrvatskoj, odnosno od prodaje nekretnina Ljubljanske banke u Osijeku. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Poruka Ljubljanskoj banci 'Ono što okrećeš, to mi i vrati' Slika nije dostupna Laburisti o dugu i sukcesiji Lesar: Bez Sabora dug Ljubljanske ne može postati sukcesijsko pitanje

Za trećeg štedišu u tom slučaju konstatirano je da još nije iskoristio sva pravna sredstva pred domaćim sudovima, što je uvjet da suđenje preuzme Strasbourg.

Štediše Ljubljanske banke tužili su Sloveniju Europskom sudu za ljudska prava jer im je uskratila raspolaganje imovinom, te zbog diskriminacije jer nisu mogli podignuti svoju ušteđevinu i kamate od 1991., pa su se 1998. odlučili na tužbu.

Vlada je prihvatila stajalište da Slovenija nije kršila prava štediša iz konvencije o ljudskim pravima i predlaže sudu u Strasbourgu da žalbe štediša na prvotnu presudu proglasi neutemeljenima, priopćeno je iz vlade.

U dokumentu, pojedinosti kojega nisu poznate, objašnjava se način poslovanja Ljubljanske banke i njezine podružnice u Zagrebu, te posljedice koje je za poslovanje Ljubljanske banke izazvao raspad bivše SFRJ. 

Vlada je prihvatila materijale koje je za novo odlučivanje
o tom predmetu u Strasbourgu pripremila odvjetnička kuća Cleary, Gotlieb, Steen and Hamilton iz Pariza.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene