Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Laburisti o dugu i sukcesiji

Lesar: Bez Sabora dug Ljubljanske ne može postati sukcesijsko pitanje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar ustvrdio je u današnjem priopćenju da bez suglasnosti Hrvatskog sabora predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor ni Vlada RH nemaju ovlasti dug Ljubljanske banke hrvatskim građanima pretvoriti u sukcesijsko pitanje.

Ta stranka time je reagirala na odluku hrvatske Vlade sa sjednice od 14. listopada, da će Hrvatska formalno Banci za međunarodna poravnanja (BIS) u Baselu iskazati spremnost za nastavak pregovora o pitanju devizne štednje hrvatskih građana u Ljubljanskoj banci, u skladu s aneksom C Ugovora o sukcesiji. Lesar zaključuje kako Slovenija, 'nakon 19 godina negiranja duga prema hrvatskim štedišima, nije pristala vratiti dug' već je 'vrući krumpir prebacila na drugi još neizvjesniji teren'.

Pročitajte i ovo NE Krško - 1 Najprije remont Sprema se izgradnja novog bloka nuklearke Krško: Uskoro važan referendum Slika nije dostupna 'Što se nas tiče, sve je u redu' Slovenija nema informacija o odbijenici iz Basela

'Objasnite pojedinosti!'

Lesar u priopćenju, uz ostalo, tvrdi i kako 'nitko nije odgovorio kolika su međusobna potraživanja bivših jugoslavenskih članica' i da 'sukcesijski proces može potrajati godinama'. Od premijerke Kosor Hrvatski laburisti traže da 'Saboru i javnosti pojasni sve pojedinosti - tko i kada će dati novac za dug štediša (Ljubljanske banke)'.

Vlada RH je na sjednici 14. listopada ovlastila ministra financija Ivana Šukera da BIS-u u Baselu iskaže spremnost Hrvatske za nastavak pregovora u skladu sa člankom 7. aneksa C Ugovora o pitanjima sukcesije. To je na tragu dogovora sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom sa sastanka 31. srpnja u Bohinju, rekla je na sjednici premijerka Kosor, podsjećajući kako je tada rečeno da dogovori dviju država ne ograničavaju prava pojedinaca. Dodala je kako je to stajalište sa sastanka u Sloveniji usuglašeno s guvernerom Hrvatske narodne banke Željkom Rohatinskim te da je HNB suglasna s odlukom Vlade.

MVPEI: Dogovorom između država ne ograničavaju se prava pojedinaca

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija reagiralo je na priopćenje predsjednika Hrvatskih laburista Dragutina Lesara o nastavku pregovora o Ljubljanskoj banci. Reagirajući, MVPEI ističe da je 'Zaključak Vlade Republike Hrvatske o nastavku pregovora pred Međunarodnom bankom za poravnanja u Baselu u skladu sa člankom 7. Aneksa C Ugovora o sukcesiji, koji je potpisan 2001. godine u Beču, a Hrvatski sabor ga je ratificirao 2004. godine'.

Usto, MVPEI ističe da se 'dogovorom između država ne ograničavaju prava pojedinaca, što su naglasili predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor i predsjednik Vlade Republike Slovenije Borut Pahor u Bohinju 31. srpnja'. 'Zaključak Vlade Republike Hrvatske u potpunosti je usuglašen s Hrvatskom narodnom bankom', ističe MVPEI.

'Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija ponovno ističe da konačni rezultat mora biti povrat duga hrvatskim građanima štedišama Ljubljanske banke', stoji u priopćenju. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene