Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Slavonski Brod: Cisterne s pitkom vodom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U naseljima Slavoniji I. i II. u Slavonskome Brodu, u kojima zbog onečišćenja mazutom i mineralnim uljima voda nije za piće i tuširanje, trebale bi stići cisterne s pitkom i tehnološkom vodom.

Naime, najnoviji nalazi vode iz tih naselja pokazali su povišene vrijednosti mineralnih ulja u još nekoliko zgrada, ali i u vodi iz slavina koje su postavljene ispred ulaza radi opskrbe građana.

Pročitajte i ovo Hidrant u Islamu Grčkom - 1 Još bez priključka Mjesta Zadarske županije napokon ušla u 21. stoljeće: Stigla je voda, no i dalje se čekaju priključci Ilustracija Poslano upozorenje Zamućen izvor rijeke u Dalmaciji: "Prokuhavajte vodu za piće"

Riječ je o blago povišenim koncentracijama, ali će se znati za što je voda upotrebljiva tek kad potkraj dana ili sutra stignu nalazi o tome ima li u mineralnim uljima kojima je onečišćena voda u Brodu toksičnih elemenata.

"Znamo da je voda onečišćena mazutom i ne očekujemo da kao sastavnice mazuta budu i opasni spojevi. Ali to moramo i potvrditi. Kad dobijemo rezultate, moći ćemo reći može li ta voda služiti za tuširanje i u koje druge svrhe", rekao je zamjenik ravnatelja Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak koji je s predstavnicima Ministarstva zdravstva i Toksikološkog zavoda danas bio na sastanku Kriznoga stožera u Brodu. 

>> Nova onečišćenja vode

Ako nalazi na toksične elemente budu negativni, Povjerenstvo Ministarstva zdravstva odlučiti će može li se zbog blago nešto viših koncentracija mineralnih ulja od dopuštenih ta voda rabiti i za piće i kuhanje.

Capak kaže kako nema znakova o onečišćenju u drugim dijelovima grada, ali to više nitko pouzdano ne može jamčiti pa će se analizirati voda i s glavnog crpilišta i u drugim dijelovima grada.

Gradonačelnik Mirko Duspara i nadalje sumnja ne diverziju te je kazneno prijavio nepoznate osobe, ali misli kako ne treba stvarati paniku, jer se čini sve kako bi se pomoglo građanima ugroženih naselja i na vrijeme su o svemu obaviješteni.

U brodskim naseljima Slavoniji I. i II. prije dva tjedna je zbog kvara na kotlovnici mazut iscurio u toplu vodu i onečistio je. Na dotrajalu sustavu distribucije toplinske energije uslijedli su kvarovi na podstanicama, a kad su zamjenjivani ventili za hladnu vodu, mineralna ulja u ugroženim naseljima dospjela su i u sustav hladne vode.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene