Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Nova onečišćenja vode

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stanje s pitkom vodom u Slavonskom Brodu je alarmantno. Tek što se našlo rješenje za cijevi zagađene mazutom unutar nekoliko stambenih zgrada, jutros su se pojavila nova onećišćenja u naseljima Slavonija I. i Slavonija II.

U Brod su hitno stigli i predstavnici Ministarstva zdravstva, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Toksikološkoga zavoda.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ogroman problem Važno upozorenje za zemlje Mediterana: "To je područje kritična točka, milijuni nemaju vode" Ilustracija Pitanje budućnosti Hrvatska obiluje bogatstvom zbog kojeg se vode ratovi: Pred njom je ključan izazov

Riječ je o vanjskim slavinama koje su zagađene mineralnim uljima. Postoji opasnost da dođe do zagađenja cijelog vodopskrbnog sustava Slavonskog Broda.

U gradskom poglavarstvu upravo zasjeda krizni stožer, a u pomoć Brođanima stižu i stručnjaci iz Zagreba. Zbog sumnji na diverziju gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara protiv nepoznatih osoba podnio je kaznenu prijavu te je pozvao stanovnike naselja Slavonija I. i Slavonija II., kojih je oko 4000, da vodu ne koriste ni za piće ni u druge svrhe.

Duspara je također rekao kako su obavijestili škole i vrtić u tim naseljima da vodu za piće kupuju. A razmišlja se i postavljanju aparata za vodu ispred spornih zgrada.

U Slavonskome Brodu jučer je održan zbor građana iz dvaju gradskih naselja, gdje već dva tjedna u više od 200 domaćinstava voda nije za piće ni tuširanje jer je onečišćena mazutom iz toplovodnih instalacija.

Direktor 'Brod plina' Dalibor Pudić rekao je kako su pribavili informaciju o vrsti deterdženta za ispiranje onečišćene cijevi, a koji nije štetan za zdravlje ljudi i okoliš. No kako nitko u Hrvatskoj nije imao sličnih iskustava, pokušavaju pribaviti i pismena očitovanja stručnih mjerodavnih službi. Pudić se nada da će s ispiranjem ipak početi prekosutra, ali ne zna koliko bi cijeli proces mogao potrajati.

>> Voda u Slavonskom Brodu još nije za piće

To ne zna niti brodski gradonačelnik Mirko Duspara koji je građane uvjeravao da će gradske vlasti učiniti sve da im olakšaju problem, pa a ako treba i otvoriti sportske dvorane za tuširanje.

Ne bude li ispiranje cjevovoda dalo rezultata, Duspara je obećao da će se ići u kompletnu izmjenu toplovoda, a dogodine i 35 godina staru kotlovnicu, zbog čijeg je kvara došlo do problema, obnoviti kao što je je učinjeno i s ostalim kotlovnicama u gradu kojima gospodari gradsko poduzeće 'Brod plin'.

Uoči skupa s građanima Duspara je medijima izjavio kako sada već sumnja i 'na diverziju'.

'Kad se dogodi ovako nešto na četiri podstanice od njih 38 uvijek se čovjek pita hoće li se još nešto dogoditi. Razmišljam kako postoji velika mogućnost da se radi o nekakvoj diverziji i sutra ću podnijeti kaznenu prijavu protiv nepoznatih osoba jer imamo sve više indicija kako ovo možda i nije slučajnost', rekao je Duspara ne precizirajući točnu prema komu su usmjerene te sumnje.

Inače, zbog kvara na kotlovnici mazut je dospio u toplovode i onečistio toplu vodu, no došlo je i do miješanje voda iz tople i hladne linije sustava. Voda ima neugodni miris, smeđe je boje, a kako tvrde građani i iz radijatora im curi mazut.

Radi opskrbe građana gradska tvrtka 'Vodovod' je pred ugrožene zgrade instalirala slavine s vodom za koju jamče da je zdravstveno ispravna.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene