Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stanovnici ne spavaju

Slavonija: Nakon vode kućama prijete klizišta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kiša koja je posljednja dva dana padala ponovno je u Slavoniji stvorila velike probleme. Najgore je oko Slavonskog Broda.

Nebo nema milosti za istočnu Hrvatsku. Stanovnici se još nisu oporavili od posljednje poplave, a nove bujice ponovno su prešle granice kućnih pragova. U okolici Osijeka venecijanski prizor, za koji građani krive loš sustav odvodnje.

Pročitajte i ovo Prizori iz Dubaija jako nevrijeme FOTO/VIDEO Dubai paraliziran poplavama: Apokaliptični snimci potopa, grad u potpunom kaosu Slavonija i Baranja ruše rekorde - 4 Slavonija i Baranja Ruše prošlogodišnje rekorde: Turisti ovdje uživaju u langošicama, sami beru salatu, a kad odu još se brže vrate

'Imam dojam da ovdje preventive nema. Kad se dogodi požar, gasi se, kad dođu poplave, rade se zečji nasipi. Imamo tu na 150 metara kanal, a mi ovdje plivamo', kaže Ivan Vujnovac.

Gumene čizme u tom su kraju ponovno postale najtraženija roba. Štete se saniraju punom parom, a broj vatrogasnih intervencija raste iz sata u sat. 'Posla imamo jako puno, na nogama smo već više od 40 sati', kaže Boris Banjan, zapovijednik vatrogasne postrojbe grada Osijeka.

Nove kiše pokrenule su stare probleme - klizišta u Podvinju. U kućama umjesto slika metalne skele koje, nadaju se stanovnici, štite njihove domove od urušavanja.

Gomila blata i zemlje sručila se na kuće koje stanovnici pokušavaju učvrstiti, ali veliko je pitanje hoće li u tome uspjeti. Pokraj jedne kuće je stablo koje se pomaknulo za čak 40 metara, sve se mora raditi rukama, jer strojevi zbog gomile blata ne mogu prići kritičnim mjestima.

'Kuća više nije za stanovanje. dobio sam privremeni stan, nas šestero obitelji, a na svemu sam najviše zahvalan gradonačelniku Duspari i vama koji nas stalno obilazite. Nezaposlen sam i imam troje djece. Nadam se da će mi netko pomoći, jer u našu kuću više ne možemo, zidovi su svi popucali', kaže jedan od stanovnika Podvinja.

Nevrijeme praćeno vjetrom i kišom u susjednoj, Virovitičko-podravskoj županiji dovelo je do proglašenja elementarne nepogode za grad Orahovicu te općine Čačinci, Gradina i Lukač. Kanal Profesor Bela zaprijetio je izlijevanjem stanovnicima Čađavice.

Idućih par dana Slavonci će iskoristiti za saniranje štete i u pripravnosti iščekivati pljuskove najavljene za vikend. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene