455238
455238
455238
455238
455238

SKUPLJI ŽIVOT, JEFTINIJA SMRT Što će nakon porezne reforme biti skuplje, a što jefitnije

  • , 29.10.2016., 13:25
  • Autor:
  • komentara

Političari su, uz manadžere, IT stručnjake i ostale dobro plaćene profesije, ipak u manjoj grupi ljudi kojima će plaće osjetno rasti, prođe li porezna reforma.

 
 
 
 
Skuplji život, jeftinija smrt (Video: Dnevnik Nove TV)
Skuplji život, jeftinija smrt (Video: Dnevnik Nove TV)

Ostalima plaće neće puno rasti, a troškovi života će se povećati. Posebno su razočarani roditelji s djecom.

Nove igračke za malenu Stelu mama Daniela morat će kupiti od mjesečnih primanja, koja se nakon porezne reforme neće mijenjati. Daniela ima troje djece i izračunala je da će joj plaća ostati ista – 7.110 kuna. Minimalno povećanje dobit će jedino suprug.

„Između dvoje i troje djece sa novom poreznom reformom je razlika neznatna. Ono što nam se hoće povećati su drugi troškovi. S dva školaraca mi moramo plaćati skuplje udžbenike, hrana će nam poskupjeti, i niz drugih troškova koji će možda biti jeftiniji, poskupljenje drugih troškova će to negirati, tako da ova porezna reforma će nas samo koštati“, kaže Daniela Drandić iz Krmeda u Istri.

Što donosi smanjenje PDV-a

Povećanjem PDV-a od 2018-e na primjerice kruh i mlijeko troškovi života dodatno će joj narasti.

„Izgleda da će olakšanje doći drugima koji, eto, matematički imaju druge prednosti“, kaže Daniela.

Nešto veću plaću imat će mama Ana.

„Otići ću i kupit ću mu jedne pelene više, mislim ništa posebno. 150 kuna i nije neko povećanje."

Smanjenje PDV-a, kaže nam pak Jelena, moglo se primjeniti na druge proizvode.

„Stavke koje sam vidjela, recimo za dječje sjedalice, ne znam kolko je to nužno, mislim da je možda bolje da se skidaju na dječju hranu, nego sjedalice koja nisu tako česti izdatak“, kaže Jelena.

"Učinke reforme anulitat će veći troškovi života"

Sve u svemu, kažu sindikati, eventualne učinke reforme anulirat će veći troškovi života.

„Tu vrijedi ona klasična poslovica - što se dobije na mostu izgubit će se na ćupriji, a bojim se da to upravo tako bude i bilo. Ovi najbogatiji će dobiti puno, daleko više nego što im treba, oni i sad imaju previše. Ovi siromašni koji ni sad nemaju dovoljno dobit će malo ili ništa, a pri tome će im život samo poskupjeti“, kaže Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata,

Sljedeća godina, ističe porezna stručnjakinja Đurđica Jurić, bit će prijelazna, a pravi šok za građane mogao bi uslijediti 2018-e kada se uvode dvije jedinstvene stope PDV-a od 12 i 24 posto.

„Ja se bojim da će u sljedećoj godini to povećanje plaće se rasplinuti na povećanje cijena. Kada PDV pada tada cijene ne slijede taj pad, cijene ostaju iste. Kada PDV raste, cijene se u pravilu ne povećavaju za postotne poene porasta PDV-a, nego cijene, nažalost, malo jače rastu“, kaže porezna stručnjakinja Đurđica Jurić.

Poreznu reformu Vlade mnogi opisuju rečenicom - skuplji život, jeftinija smrt. Jer, dok nas očekuje viša stopa PDV-a na kruh i mlijeko, smanjuje se ona na isporuku lijesova i urni.
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se