Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problemi pred izbore

Hajdaš Dončić nakon košarice Možemo: "Hrvatsku, HDZ i korupciju su stavili u drugi plan". Otkrio i kandidata za premijera

Aktualno Galerija Ivan Čorkalo, reporter Ivan Čorkalo, reporter Foto: DNEVNIK.hr sjednica Predsjedništva - 1 sjednica Predsjedništva - 1 Foto: DNEVNIK.hr sjednica Predsjedništva - 2 sjednica Predsjedništva - 2 Foto: DNEVNIK.hr sjednica Predsjedništva - 3 sjednica Predsjedništva - 3 Foto: DNEVNIK.hr +4 sjednica Predsjedništva - 4 Galerija 1/9 >>
U Saboru je u srijedu glavna tema bila odluka stranke Možemo o samostalnom izlasku na izbore. Predsjednik SDP-a Peđa Grbin nakon odbijenice od Možemo u srijedu je okupio Predsjedništvo stranke, a nakon sjednice je potvrdio da će on biti kandidat za premijera.

"Mene zapravo više u hrvatskoj politici, s obzirom na sve mjene koje prolazimo, od žetona preletačevića i od strane HDZ-a i koji su od SDP-a bježali na sve strane, više me stvarno ništa ne može iznenaditi", kazao je SDP-ov zastupnik Mišel Jakšić.

"To je primarno pitanje za predsjednika i predsjedništvo. Moj osobni stav je da te točkaste koalicije, ne vidim što bi nam trebale donijeti, osim da nekoga mi spašavamo tamo gdje ne može prijeći prag", smatra.

"Hrvatsku, HDZ i korupciju su stavili u drugi plan"

Reporter Dnevnika Nove TV Ivan Čorkalo razgovarao je s potpredsjednikom stranke Sinišom Hajdaš Dončićem. 

Na pitanje je li im smrknulo ili svanulo kad su iz Možemo rekli - "ne možemo", Hajdaš Dončić odgovara: "Svanulo je jutro ispred Crkve Svetog Marka".

"SDP kao najveća oporbena i politička stranka uvijek je u povijesti nudila koaliciju jer nam je interes Hrvatske bio iznad interesa političke stranke", dodao je.

Pročitajte i ovo Ilustracija To je vještina! FOTO Šokantan prizor iz SAD-a: Nakon kvara spustili Boeing 717 na nos

"Vrlo jednostavno, platforma, to jest aplikacija je izabrala svoj put, to je njihovo pravo, a taj put je za njih jačanje njihove političke ideje. Hrvatsku, HDZ i korupciju su stavili u drugi plan. Ali kažem, to je njihovo pravo", istaknuo je i dodao da nikad s Možemo neće biti politički neprijatelji i reći da je "glas za možemo - glas za HDZ".

Bit će konkurenti na ljevici

"Oni će biti naši konkurenti na ljevici, a tko zna? Možda u budućnosti ćemo biti partneri, ako ćemo uspjeti formirati vladu", rekao je Hajdaš Dončić.

"MI smo namjerno dali jedan dio svojeg političkog kapitala jer smatramo da nam je interes Hrvatske jasniji i bolji nego interes nekih političkih stranaka", kazao je.

Navodi da su politički ciklusi u ovom stoljeću dinamični i uzbudljivi.

"Mislim da kroz naše politike koje prezentiramo - politike rada, politike prava na stan, regionalne politike, besplatni vrtići za sve - mislim da se možemo vratiti na jedan normalan rejting. Hrvatski birači će odlučiti o tome, no s nama znaju barem na čemu su", rekao je Hajdaš Dončić.

Na izbore idu sami, otkrio kandidata za premijera

"Mi ćemo na izbore ići sami, otvoreni smo za progresivne pojedince da nam se priključe na našim listama, ali ja mislim da je SDP dovoljno jak i s dobrom infrastrukturom da na tim izborima možemo dobro proći", navodi.

O kandidatu za premijera rekao je da je to predsjednik stranke Peđa Grbin, koji je to i sam potvrdio nakon sjednice Predsjedništva.

"O njegovoj uspješnosti će SDP 2024. donijeti odluku. Ima još godinu dana da se nabilda i da pokaže kako može biti uspješniji od Andreja Plenkovića", rekao je i dodao kako je upravo Plenković njegova politička meta.

Predsjednik stranke Peđa Grbin se prije same sjednice nije oglasio, osim kratke objave u Saboru.

"Oni imaju puno toga za objašnjavati, prije svega, međusobno jedni drugima. Kako je moguće da je stranka, koja je prije bila nositelj vlasti, i nositelj oporbe u oporbi, kako je dospjela na tu razinu da mora biti ovisna o tome što će odlučiti stranka Možemo koja je na političkoj sceni tek nekoliko godina, možda malo i više", rekao je Čorkalo.

"Oni se prije svega moraju odlučiti u kojem smjeru žele ići, komunicirati s biračima, a u svemu tome veliku ulogu će imati i objasniti svoju ulogu predsjednik Peđa Grbin koji je uvjeravao da će s platformom Možemo imati jednu veliku lijevu koaliciju koja bi mogla skinuti s vlasti HDZ", dodaje Čorkalo.

Pročitajte i ovo Zagrebački Muzej za umjetnost i obrt Moguće poteškoće Grad poslao upozorenje: U centru Zagreba večeras će biti na snazi posebna regulacija prometa

"Međutim, dobili su jednu veliku odbijenicu. Što će i kako biti?", zaključio je.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene