Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sporazum s Vladom na tri godine

Dogovor: Sindikati se odrekli božićnica, regres ostaje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sindikati javnih službi i Vlada su napokon postigli dogovor koji će trajati tri godine.

Nakon pregovora koji su trajali oko dva sata predstavnici sindikata javnih službi su izašli prilično zadovoljni. Kao što su najavili, odrekli su se božićnica koje će ići u fond za nezaposlene. Dobra vijest je da ostaje dječji doplatak i božićni darovi za djecu kao i putni troškovi koji će se računati od jednog kilometra pa na dalje.

Pročitajte i ovo Ivana Kopčić, novinarka Nove TV i Nada Lovrić potpisivanje u ponedjeljak Završeni su pregovori Vlade i sindikata: Što to znači za javne i državne službenike, otkriva Dnevnik Nove TV Postignut dogovor Vlade i sindikata - 2 ništa od štrajka Prihvatili ponudu: Vlada i sindikati u ponedjeljak potpisuju povećanje osnovice plaća i drugih materijalnih prava

Sporazum će Vlada i sindikati potpisati tijekom ovog tjedna, a trajat će tri godine, kao što su to sindikati priželjkivali, dok je Vlada priželjkivala da to traje dvije godine. Jedna i druga strana će se još sutra sastati kako bi usuglasili još neke, kako su rekli, sitne tehničke detalje.

Tako je Vlada pristala da novi Temeljni kolektivni ugovor  vrijedi tri godine i da se ne može raskinuti osim u slučaju bitno promijenjenih gospodarskih okolnosti, odnosno daljnjeg jačanja gospodarske krize i pada BDP-a.

Vlada je odustala od prijedloga da se Temeljni kolektivni ugovor može otkazati i zbog fiskalnih okolnosti, tj. slabijeg punjenja proračuna, rekla je nakon sastanka čelnica sindikata zdravstva Spomenka Avberšek.

Sindikati su uoči sastanka najavili da su spremni odustati od božićnice, ako s vladom postignu dogovor da se njihov Temeljni kolektivni ugovor (TKU) ne može otkazati osim u slučaju bitno promijenjenih gospodarskih okolnosti.

>> Josipović: Ne treba nam referendum

Temeljni kolektivni ugovor za javne službe istekao je 31. srpnja, a pregovarački odbori Vlade i sindikata nastavili su pregovore o novom ugovoru prošlog tjedna.

Nakon toga sastanka, pregovarači su izjavili da su bliže dogovoru budući da je Vlada odustala od prijedloga da se TKU ubuduće može otkazati i zbog fiskalnih okolnosti.

Kako ocjenjujete Vladin potez ukidanja ZOR-a?

  • Pozitivno
  • Negativno
  • Svejedno mi je

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene