Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rodiljne naknade

'Samo jedna žena ga piše u HZZO-u i ona ga očito jedina zna rastumačiti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Plan dugoročnih reformskih mjera fiskalne konsolidacije za razdoblje od 2014. do 2016. godine odvija se u najvećoj mjeri prema definiranim rokovima, izjavila je danas potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić. Kaže da je zadovoljna tempom provedbe Plana i da će Vlada odraditi taj posao.

Milanka Opačić na današnjoj konferenciji za medije izložila je pregled provedbe dugoročnih reformskih mjera fiskalne konsolidacije za razdoblje 2014.-2016.

Pročitajte i ovo Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić Godišnja konferencija za medije Srbijanski predsjednik Vučić: "Ovo je moj posljednji mandat" Tomislav Tomašević o plinari i gubicima Hoće li Zagreb odustati od opskrbe plinom? Tomašević: "Takve posljedice bi bile katastrofalne"

U sklopu toga navela je i komplicirane zakone koje svakako treba učiniti jednostavnijima. Kao neke od njih navela je Zakon o dječjem doplatku i Zakon o rodiljnim naknadama. Za ovaj drugi je rekla kako ga 'samo jedna žena piše u HZZO-u i ona ga očito jedina zna rastumačiti'.

Milanka Opačić je na konferenciji za medije navela kako se većina zadanih reformskih mjera nalazi u fazama koje su predviđene rokovima.

'Ovo su opsežne reforme. Radimo s malim brojem ljudi i sa skučenim kapacitetima. Radimo vlasititim snagama - na kraju ćemo odraditi posao, što je najvažnije', rekla je Milanka.

O pojedinim mjerama

Govoreći o pojedinim mjerama, Opačić je na konferenciji za novinare izvijestila da je izrađen koncept i donesena Vladina odluka o modelu integracije u području informatičkih usluga i računovodstva koje obavljaju tijela državne i javne uprave. Objedinjavanje IT usluga u javnom sektoru zamišljeno je oko APIS-a, a poslova računovodstva oko Fine.

Što se tiče izdvajanja pratećih djelatnosti (outsourcinga), rekla je da su obavljene sve potrebne analize te da se malo kasni zbog podkapacitiranosti državnih službi.

Namjera Vlade je potpisati sporazum sa sindikatima i poslodavcima nakon izbora modela outsourcinga kako bi dio poslova, koji nisu osnovna djelatnost u javnom sektoru, primjerice čišćenje, prebacila u privatni sektor, a radnicima osigurala zaštitu.

Nije, međutim, govorila o konkretnim brojkama, odnosno broju radnika koji bi prešli u privatni sektor.

Pohvalila se i da je pokrenuta suštinska informatizacija javne nabave te definirana mreža jedinstvenih novčanih centara kao mjesta za administriranje većeg broja različitih naknada. Mreža jedinstvenih centara imat će 127 lokacija u kojima će građani moći ostvariti sva svoja novčana prava zbog kojih sada lutaju po raznim institucijama, rekla je Opačić.

U okviru reforme socijalnog ugovaranja, najavila je transparentno ugovaranje socijalnih usluga s najpovoljnijim pružateljima usluga.

Spomenula je i da je dovršen Masterplan bolnica o čemu je pokrenuta javna rasprava te provedena analiza mreže škola koja će, s obzirom na sve manje djece, pokazati koje škole će opstati, a koje ne.

Potpredsjednica Vlade kazala je i kako je definirana reorganizacija pravosudnog sustava te da se u Vladinu proceduru upućuje zakon o područjima i sjedištima sudova.

Milanka Opačić tvrdi da je Europska komisija, prilikom određivanja zadaća Hrvatskoj u okviru procedure smanjenja prekomjernog proračunskog manjka, uzela u obzir mjere i aktivnosti koje je nabrojala.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene