Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Krešimir Kuk o potresu

Seizmolog pojasnio koji su dijelovi Hrvatske najugroženiji potresom i zašto

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagreb je u 15 sati i 2 minute pogodio potres, jačine 3 cijela 6 po Richteru. Epicentar potresa bio je u Sloveniji.

O tome zašto dolazi do potresa i mogu li se predvidjeti s dipl. ing. Krešimirom Kukom, dežurnim seizmologom Seizmološkog zavoda, razgovarala je za Dnevnik Nove TV Ivana Tomić.

Pročitajte i ovo Potres u Italiji 5,0 stupnjeva Snažan potres pogodio Italiju, dobro se osjetio i u Hrvatskoj: "Zaljuljali su se krevet, luster i namještaj" Ilustracija Građani uznemireni Potres u susjedstvu: "Čulo se kao eksplozija i kuća se pomaknula lijevo-desno"

Je li bilo još podrhtavanja tla danas?

U Hrvatskoj ih nije bilo danas uopće i teško bi se mogli povezati s ovim potresom čiji je epicentar bio u Sloveniji.

Zagrepčani su u strahu od potresa, ima li razloga za paniku? Je li Zagreb potencijalno ugrožen?

Zagreb je potencijalno ugrožen jer se nalazi na seizmički aktivnom području gdje su potresi relativno česti, no ima dijelova zemlje koji su puno više ugroženi. No, moramo biti svjesni da opasnost od potresa u gradu Zagrebu postoji.

Postoje li znaci prema kojima se potres može predvidjeti?


Ne postoje takva predviđanja, pogotovo ne znanstveno utemeljena. U novije vrijeme istražuju se promjene nekih elektromagnetnih polja koja se mijenjaju prije potresa i ispuštanje nekih plinova čija se koncentracija mjeri. Pitanje je hoće li se ikada moći znanstveno, točno, predvidjeti neki potres. Može se reći gdje se može očekivati i kolike jačine, ali o vremenskoj komponenti ne može se govoriti.

Zašto je Zagreb jedan od ugroženijih i koja su još područja u Hrvatskoj ugrožena?

Najugroženiji su šire zagrebačko područje, šire riječko područje te južno Primorje sa širim dubrovačkim područjem. To je geološki i strukturno povezano sa sastavom zemlje ispod njezine površine, dakle s rasjedima, tektonski poremećajima i pomacima koji se dešavaju a mi to ne vidimo.

 

Savjeti za krizne situacije

Svakako valja poslušati savjete stručnjaka o tome što činiti u kriznim situacijima. Treba pri ruci imati lijekove, robicu za djecu i po mogućnosti radio na baterije kako bi se mogle slušati vijesti. U posljednjih godinu dana u zagrebačkim školama i vrtićima provodi se edukacija o evakuaciji, u svim ustanovama su i veliki posteri s detaljno razrađenim planom evakuacije.

A grad je tiskao gotovo 300 tisuća letaka sa savjetima kako se ponašati, koga zvati i što činiti u slučaju velikog potresa. Svi ih možemo naći u svojim poštanskim sandučićima. Prije nego što završe u smeću, bilo bi dobro, detaljno ih proučiti.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene